bookblog.ro

---

Descarcă gratis primele capitole în AVANPREMIERĂ din Ciocârlia de Dezső Kosztolányi, Editura ALL

Scris de • 11 May 2015 • in categoria Recomandari, Carti Electronice Gratuit

Ciocarlia 2015TITLU: Ciocârlia

AUTOR: Dezső Kosztolányi

EDITURA: ALL

PAGINI: 168

DOMENIU: Ficțiune

COLECȚIE/SERIE: Strada Ficțiunii

ISBN: 978-973-724-875-6

 

 

 

 

DESCARCĂ PRIMELE CAPITOLE DIN ROMAN

I

În care cititorul face cunoștință cu doi bătrâni și cu fiica lor, pe care ei o iubesc ca pe ochii
din cap, și află și despre complicatele pregătiri pentru o excursie la câmpie.

Pe canapeaua din sufragerie erau împrăștiate panglici tricolore, capete de sfoară de împachetat, bucăți de hârtie și un exemplar rupt al ziarului local, pe a cărui primă pagină se distingea, scris cu litere de o șchioapă, Gazeta de Sárszeg, 1899.

Calendarul de lângă oglindă, luminat de soarele puternic, arăta ziua și luna: vineri, 1 septembrie. Iar pendula de cupru a ceasului de perete încastrat în cutia lui de sticlă și lemn sculptat tăia în bucățele mici ziua ce părea să nu se mai termine. Indica ora douăsprezece și jumătate.

În sufragerie, mama și tata făceau bagajele.

Se luptau cu un geamantan vechi, maroniu. Au mai strecurat un pieptăn de os în buzunarul ce se deschidea în peretele despărțitor, apoi i‑au strâns bine chingile și l‑au coborât pe podea. Era gata de drum, plin până la refuz cu tot felul de lucruri, umflat pe ambele părți, ca o mâță ce urmează să fete nouă pui.

Au mai pus una alta într‑un coș de nuiele – o pereche de chiloți de damă dantelați, o bluză, papucii, cârligul de încheiat nasturi, pe care fiica lor îl pregătise deja, grijulie.

— Periuța de dinți, a zis tata.

— Doamne, periuța, a dat din cap mama, era să uităm acasă periuța!

A ieșit pe hol, dând în continuare din cap, de acolo a intrat în camera fetei ca să aducă periuța de pe chiuveta metalică, emailată.

Tata și‑a mai trecut o dată palma peste lucrurile fetei, mângâindu‑le ușor, ca să le preseze.

Cumnatul său, Béla Bozsó, fratele soției, îi invitase în repetate rânduri de‑a lungul verii să‑l viziteze pe proprietatea lui de la Tarkő.

„Castelul“ său cu trei camere se ridica în mijlocul unor acareturi părăsite, pe un teren nu mai mare de o sută de pogoane. Nu uitaseră de spațioasa cameră de oaspeți, ce se afla într‑una dintre aripile casei. Pereții văruiți ai încăperii erau împodobiți cu arme de vânătoare și trofee de cerb.

Nu mai fuseseră de ani de zile acolo, dar mama aducea adesea vorba de „moșie“ și de micul lac înconjurat de păpuriș, pe ale cărui unde obișnuia să lanseze bărcuțe de hârtie pe când era copilă.

Amânau mereu plecarea.

Anul acela însă, toate scrisorile primite din pustă se terminau cu „Veniți odată, veniți cât de repede puteți!“.

Până la urmă, în mai, se hotărâseră să le facă o vizită. Dar, ca în fiecare an, vara fuseseră ocupați cu procurarea proviziilor pentru iarnă, cu făcutul dulceții, cu legarea borcanelor cu gem de vișine și de cireșe. La sfârșitul lui august le‑au dat de știre că iar au fost prinși cu treburile, că se simt prea bătrâni să facă astfel de călătorii, dar că o vor trimite pe fată să stea la ei o săptămână în locul lor. Ea oricum muncise mult, odihna i‑ar fi prins bine.

Romanul Ciocârlia de Dezső Kosztolányi va fi lansat la Boofest 2015 (Romexpo, 20-24 mai ) la standul Editurii All

DESCARCĂ PRIMELE CAPITOLE DIN ROMAN

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro