bookblog.ro

---

Fragment din romanul „Natură umană” de Serge Joncour, laureat al Prix Femina 2020

Scris de • 3 April 2023 • in categoria Recomandari, Fragmente

Editura Polirom vă oferă un fragment din romanul „Natură umană de Serge Joncour, laureat al Prix Femina 2020, apărut de curând în prestigioasa colecție de traduceri din literatura universală „Biblioteca Polirom” – coordonator Dan Croitoru, în anul în care aceasta împlinește 25 de ani. Traducere din limba franceză și note de Mădălin Roșioru.

Fragment Natura umanaDin iulie 1976, una dintre cele mai secetoase veri ale secolului, până în decembrie 1999, lună marcată de ploi diluviene, Natură umană evocă mai bine de douăzeci de ani din istoria Franţei şi a mapamondului (explozia centralei de la Cernobîl, sfârşitul URSS, venirea la putere a lui François Mitterrand, dezastrul ecologic provocat de scufundarea petrolierului Erika). Acţiunea se petrece în Franţa rurală, în departamentul Lot, o zonă izolată, mai puţin supusă schimbărilor precum apariţia noilor tehnologii şi infrastructuri şi regulilor comerţului global.

Alexandre, care a crescut la ferma lui din Lot, alături de cele trei surori, îşi doreşte să-şi ducă mai departe viaţa la fel, dar va trebui să facă concesii pentru a supravieţui. Romanul este un imn închinat pământului, un omagiu adus agricultorilor şi o analiză a schimbărilor radicale care au marcat modul de viaţă în ultimii ani ai secolului XX şi care prefigurează catastrofele climatice viitoare. Este o mare carte a naturii umane, ce atrage atenţia asupra umanităţii noastre aflate în pericol.

„În acest roman magistral ce străbate un sfert de secol, Serge Joncour ne atrage în vârtejul unei societăţi care-şi pierde capul, stăruind într-o productivitate tot mai nebunească.” (Page)

„Curgător, ritmat, plin de suspans; un mare roman popular, în sensul nobil al cuvântului.” (L’Opinion)

„O epopee rurală fascinantă, dublată de o frescă politică şi socială cu accente critice.” (Le Parisien)

„Un roman luxuriant ca natura.” (France Dimanche)

 

FRAGMENT

„Vineri, 24 aprilie 1981

Până la urmă nu distribuiseră nici măcar un fluturaş. Cutia era tot în spate, nedeschisă. Mâine aveau să înceapă devreme. Ca să se pitească cât mai la distanţă de şosea, Alexandre şi Constanze identificaseră un colţişor liniştit pe o costişă, la adăpost de misiunea în care erau implicaţi. De acolo dominau colinele din Gers, reliefuri cadrilate în parcele mici, atât pajişti, cât şi culturi, zone sălbatice şi de pădure, un tablou cu peisaje liniştite. Constanze părea din nou fascinată de amploarea acelui spectacol atât de simplu.

Alexandre o asigură că, după ce soarele trecea spre apus, putea zări lanţul Pirineilor, poate se vedea deja, deschizând larg ochii se întrezărea o linie de creste albe deasupra orizontului… Constanze voia să creadă asta. Alexandre nu era totuşi sigur că erau zăpezile veşnice, crestele albe păreau mai degrabă nişte nori, o acumulare enormă, aducătoare de ploaie dinspre mare. Dar n‑o mai spuse.

Un aer umed şi răcoros i se strecură între haine şi piele, iar Constanze începu să tremure. Consolarea era picnicul. Lăsaseră toate proviziile ambalate pe iarbă. Aveau vin, dar nu și pahare, Alexandre scoase dopul cu briceagul Opinel, Constanze nici măcar nu deschise o Cola, privea peisajul, de data asta cu o mină serioasă.

— Să spun drept, mă întristează…

— A, da, de ce?

— Ce nebunie, fermele, câmpurile, un accident într‑o centrală ar fi de‑ajuns să le nimicească pe toate, o singură explozie şi totul ar dispărea, e ridicol…

Lui Alexandre nu‑i trecuse niciodată prin minte că acea panoramă ar fi fost vulnerabilă sau în pericol. El ştia natura acolo dintotdeauna şi pentru totdeauna. Rămaseră să privească apusul, fiecare aprofundându‑şi intuiţia. Copii ai Războiului Rece, dintotdeauna resimţiseră echilibrul terorii, americanii şi ruşii nu mai pridideau, de o parte şi de cealaltă, cu acumularea stocurilor de arme nucleare, dar se spunea că acel război n‑avea să vină niciodată, oricum, nu era uman să trăieşti necontenit cu o ameninţare deasupra capului. Aşa că scăpau de ea, uitau de bombele stratosferice. În schimb, Constanze avea dreptate când spunea că, dacă centralele nucleare se răspândeau cam peste tot, acea angoasă avea să devină concretă, vizibilă şi omniprezentă.

În loc de faţă de masă, Alexandre întinse pătura pe sol, apoi despachetă hrana, cu hârtiile de ambalaj pe post de farfurii. N‑avea decât un cuţit şi nu se gândise să ia nici ştergar, nici lingură. Totuşi, se strădui să aranjeze masa cât mai frumos. Constanze spuse că tatăl ei era inginer şi că‑i părea rău că energia atomică absorbea majoritatea fondurilor pentru cercetare fundamentală, alocarea celor mai mari bugete unei energii moştenite de la bombe era imorală în timp ce mai existau pe lume o mulţime de boli netratate. Din acel moment, nu se mai opri. Nu vorbea ca o militantă, ci pătrunsă de umanitate. Ascultând‑o, Alexandre întinse pateu pe felii de pâine, îşi cufundă cu lăcomie briceagul în casoletele cu varză roşie şi cu ţelină, înghiţi o bucată de cantal1… Din când în când, îi întindea câte un mini-sendviş lui Constanze, care‑l ronţăia fără să se întrerupă o clipă.

Măcar acum ştia de ce era în Franţa. Toulouse trecea drept un eldorado al aeronauticii, iar tatăl ei, după ce se stabilise în Vest, devenise din inginer om de afaceri, călătorea tot timpul pentru ca Europa să cucerească lumea cu avioanele ei Airbus. Businessul era mai tare decât politica, pentru a‑şi impune dominaţia era de‑ajuns să vândă. Se pare că tatăl ei nu vorbea decât despre viitor, în timp ce mama şi sora ei rămăseseră în acea lume încremenită, de cealaltă parte a Zidului. Nu le mai văzuse de doi ani. Maică‑sa avea grijă de părinţii ei bolnavi, având în vedere vârsta lor, ar fi putut pleca din Est, dar nu voiau. Constanze se simţea vinovată că nu mergea acolo, că nu era lângă ei, doar că trecerea obligatorie prin Checkpoint Alpha, cu aşteptări şi interogatorii umilitoare, şi frica de a nu se mai putea întoarce din Est o terorizau din start.”

Serge Joncour, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori francezi ai generaţiei sale, s-a născut la Paris, în 1961. Şi-a dorit încă din copilărie să devină scriitor, făcându-şi debutul literar în 1998, cu romanul Vu, distins un an mai târziu cu Prix Jean-Freustié. I-au urmat, printre altele, U.V. (2003), care a obţinut Prix France Télévisions şi a fost ecranizat, L’idole (2004), adaptat, de asemenea, pentru marele ecran în 2012, Que la paix soit avec vous (2006), L’Amour sans le faire (2012), L’Écrivain national (2014), pentru care i s-a decernat Prix des Deux Magots, Repose-toi sur moi (2016; Contează pe mine, Polirom, 2017), distins cu Prix Interallié, şi mai multe volume de povestiri. Cărţile sale au fost traduse deja în peste douăzeci de limbi.





Citeste cele 33 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Fuzzy spune:

    Nu pot decat sa ma bucur de aceasta oportunitate si sa o incurajez pe toti sa descopere pretiosul si fascinantul volum al cartilor si romanele oferite de aceasta editura. Acesta este unica modalitate prin care putem intelege mai bine lumea inconjuratoare si prin care cultura internationala poate sa infloreasca in acelasi timp. Fiecare litera poem sau roman pe care Editura Polirom il publica merge mai departat si ne face sa intelegem mai bine lumea si spatiul global in care traim.

    raspunde

  2. Many thanks for posting when you have the opportunity. 토토

    raspunde

  3. Totopick Pro spune:

    ,thank you for taking the time to share with us such a nice article. 토토

    raspunde

  4. Thank you very much for updating whenever you can!

    raspunde

  5. mogu.ro spune:

    Sunt impresionat de ceea ce oferă Editura Polirom și această nouă apariție din colecția de literatură universală. “Natură Umană” lui Serge Joncour este un roman de o mare profunzime, care ne oferă o perspectivă tulburătoare asupra trecerii timpului și a schimbărilor pe care aceasta le aduce. Mă bucur că Editura a selectat această carte, pentru că conține un mesaj important și aduce un element de savoare și profunzime colecției “Biblioteca Polirom” în anul în care aceasta împlinește 25 de ani. Bravo Editură Polirom pentru oferirea acestui minunat roman!

    raspunde

  6. essay help uk spune:

    2. By outsourcing my essay help, I increase the likelihood of achieving better grades, which can enhance my academic and career prospects.

    raspunde

  7. panda spune:

    I’ll just add that this game is excellent and enjoyable. Come to quordle free on this platform if you’re bored in your free time and start playing this board game there without having to download anything or sign up.

    raspunde

  8. snow rider 3d spune:

    Aveau vin, dar nu și pahare, Alexandre scoase dopul cu briceagul Opinel, Constanze nici măcar nu deschise o Cola

    raspunde

  9. Fnaf spune:

    Your work is wonderful. It was fun to read your article. This is a great paper for me. I saved it and will come back to read new posts.

    raspunde

  10. Hey, Your post is very informative and helpful for us. In fact, I am looking for this type of article for some days.

    raspunde

  11. hannah spune:

    Human Nature provides readers with an opportunity to explore the evolving dynamics of a changing world while delving into the intimate experiences and relationships of those residing in this idyllic yet isolated part of France another opportunity for those who learn How to Write a Business Research Paper Our aim is to demystify the process of writing business research papers, making it accessible and manageable for students at all levels

    raspunde

  12. adblock for twitch Você adora fazer streaming no Twitch, mas fica frustrado sempre que há anúncios? Então baixe e instale o twitch adblock para ter uma ótima experiência adblock twitch.

    raspunde

  13. Estoy muy impresionado con tus habilidades de escritura. Leí tu artículo, me ha impresionado mucho. Ha aportado muchas ideas innovadoras. Gracias por compartir este contenido con nosotros. Es de gran ayuda para mí y para muchas personas más.

    raspunde

  14. Simplify your academic journey with our Assignment Help service. Tailored for students grappling with intricate assignments and tight deadlines, our expert writers offer personalized solutions for academic success. Emphasizing timeliness and guaranteeing plagiarism-free content, our commitment to clarity, comprehensive research, and strategic keyword integration sets us apart. Bid farewell to academic stress and embark on a journey of excellence with our dedicated assistance.

    raspunde

  15. Shop Stussy Official Clothing Including Stussy Hoodies, Stussy Jackets, Stussy Sweatshirts, https://stussy-official.com/stussy-converse/ etc at Affordable Prices Worldwide Shipping

    raspunde

  16. Shop Genuine men leather shorts Get Premium Quality Genuine Black Leather Shorts at Discounted Prices Leather Boxers Shorts Worldwide Shipping!

    raspunde

  17. trap the cat spune:

    As an administrator of the retro game website, I would like to extend my sincere appreciation for the many valuable and useful details that I have contributed. Please maintain your efforts; I will consistently offer my support.

    raspunde

  18. This is a great inspiring article. I am pretty much pleased with your good work. You put really very helpful information.

    raspunde

  19. On Cloud spune:

    Designed for walking, but stylish on cloud shoes enough to turn heads on the street.

    raspunde

  20. bb simon belt spune:

    A thin bb belt can add a delicate touch to a feminine dress or blouse.

    raspunde

  21. run 3 spune:

    Your ingenious and original idea will likely be replicated and used to inspire the development of a great number of additional concepts.

    raspunde

  22. Cum este influențată acțiunea romanului de evenimente semnificative din istoria Franței și a lumii, cum ar fi explozia de la Cernobîl și sfârșitul URSS? visit us Telkom University

    raspunde

  23. io games spune:

    I think your blog is a good site that anyone can use to learn something new. I value you and want you to check out my website

    raspunde

  24. fnaf security breach spune:

    Your document’s intriguing and unique elements are not available to everyone. Because I care so deeply about them, I’m delighted to join you in the game: fnaf security breach

    raspunde

  25. orabelle hana spune:

    This novel is very good flagle game

    raspunde

  26. ren shaw spune:

    Human Nature” by Serge Joncour, Prix Femina 2020 laureate, delves deep into the complexities of human behavior. With its compelling narrative and thought-provoking themes, it prompts reflection on societal norms and individual choices. In a world where one canpay someone to do your assignment, Joncour’s novel challenges us to question our innate motivations and moral compass.

    raspunde

  27. I usually found very much informative and interior usually find very informative and interesting content on your blogs. I usually find very informative and interesting content on your blogs.

    raspunde

  28. When seeking Financing for veterinary offices, there are several options available. One common option is to approach traditional banks or credit unions for a business loan. These financial institutions may require a detailed business plan, financial statements, and collateral to secure the loan.

    Another option is to explore specialized lenders that focus on providing financing specifically for veterinary practices. These lenders may have a better understanding of the unique needs and challenges faced by veterinary offices, making the loan application process smoother.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro