bookblog.ro

---

Londra. Waterstones. Sau cum să transformi un eșec în succes.

Scris de • 2 September 2016 • in categoria Recomandari, Bookstore

Londra este un oraș complicat. Scapă cu eleganță oricăror încercări de a-l descrie, de a-l eticheta sau de a-l rezuma în vreun fel. Este un amestec atât de complex de istorii, rase, geografii, culturi, mentalități, tradiții... încât este aproape imposibil să îl „prinzi” în cuvinte. Dacă ești deosebit de încăpățânat în acest demers există, după câte îmi pot da seama, o singură soluție: să abandonezi „istoria cea mare” și să te concentrezi asupra unei alte istorii la scară mai mică. Și o librărie poate fi locul cel mai bun unde începe istoria unui oraș.

londra 5

Waterstones este un nume foarte cunoscut în Marea Britanie. 275 de librării și 4500 de angajați compun povestea Waterstones în Marea Britanie și în Europa, o poveste care începe în 1982, din ambiția unui întreprinzător britanic, Tim Waterstone. Angajat al companiei WHSmith (care gestionează mici librării din aeroporturi, spitale, stații de metrou etc.), Tim Waterstones este concediat după ce eșuează în a introduce pe piața americană conceptul WHSmith. Eșecul este cu atât mai răsunător cu cât compania se lăuda cu o istorie de peste 200 de ani și un business solid în Marea Britanie. Dar, Tim Waterstones refuză acest eșec și în cea mai pură manieră britanică, îl transformă în victorie. Într-un anumit sens, Waterstones devine povestea unui om care a învinge eșecul și greșelile pentru a oferi Europei un loc al speranței și culturii.

Am intrat prima dată într-o librărie Waterstones, anul trecut, la Liverpool. Mi-a plăcut în felul în care îți place cineva cu care nu știi dacă te vei mai întâlni vreodată, prin urmare, îți dozezi sentimentele pentru a preveni nostalgii inutile. Viața, însă, are un fel misterios de a ne demonta mecanismele de apărare așa că, pregătindu-mi plecarea la Londra acum câteva săptâmâni, am căutat pe net numele Waterstones. Descopăr câteva librării cu acest nume în Londra și o aleg pe cea din Picadilly, doar pentru că este aproape de hotelul unde stau.

resized_Londra 2

Nimic nu m-a pregătit pentru ce am găsit la Waterstones Picadilly. În primul rând, o frumoasă clădire Art Deco, fostul Simpson’s Department Stores, șase etaje imense care adăpostesc peste 200.000 de titluri unice. Timp de două ore m-am învârtit prin librărie, explorând unul câte unul cele șase etaje, incapabilă să aleg vreo carte.

Waterstones are darul de a induce iubitorilor de carte o beție a simțurilor: ești efectiv copleșit de multitudinea cărților, de calitatea excepțională a titlurilor, de mirosul discret de ceai aromat care persistă în toată clădirea. Adăugați la acestea un personal competent care răspunde oricăror întrebări cu multă răbdare și profesionalism și te ajută să faci alegerile cele mai bune. Secțiunile librăriei acoperă toate interesele cititorilor: Ficțiune, Istorie, Călătorii, Politică, Psihologie, Artă etc. Copiii au un etaj dedicat exclusiv lor, unde, pe lângă cărți, există tot felul de activități menite să le ocupe timpul micilor cititori, în timp ce părinții explorează celelalte etaje.

resized_Londra 3

Nu am văzut în nicio altă librărie o ofertă atât de mare de cărți pe tema celui De-al Doilea Război Mondial... sute de titluri care acoperă subiectul din perspective multiple: biografii și memorii ale martorilor acestui eveniment, lucrări de analiză politică, militară sau economică ale perioadei etc. Dacă ești pasionat de acest subiect sau de oricare altul, la Waterstones, trebuie să vii cu multă răbdare și buget nelimitat pentru că alegerea este aproape imposibilă.

Waterstones este, aparent, o librărie, dar... nu vă lăsați înșelați de aparențe... locul este o experiență unică, iar dacă sunteți iubitori de carte sau ați nimerit doar din întâmplare la Waterstones, veți pleca de acolo mai calmi, mai senini și mai frumoși. Vă promit!

 





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Monique spune:

    Exceptional! Ce prezentare minunata. As fi vrut sa stiu mai multe depsre cum a reusit sa faca aceasta librarie. Ca a plecat de la WHS si mai departe…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro