bookblog.ro

---

„Star Wars 7” – o isterie galactică în stil vintage

Scris de • 17 December 2015 • in categoria Recomandari, Carte vs film

afisAnul apariției: 2015

Regizor: J.J.Abrams

Distribuție: Harrison Ford, Mark Hamil, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley

Notă: 7/10

Gen: SF franchise

La 30 de ani de la evenimentele din filmul Return of the Jedi (aka episodul 6), galaxia se află iarăși sfâșiată între bine și rău. Cavalerul întunecat, în fruntea armatei Primului Ordin, caută cu disperare harta către refugiul lui Luke Skywalker. Un soldat rebel din tabără Răului se aliază cu Poe, pilotul rezistenței, și decide să protejeze drona care conține indicii geografice ce duc la misticul lider spiritual. Deodată, toate energiile sunt ținute în echilibru de o nouă Leia venită subit de pe o planetă care nu promitea prea multe – Rey, o tânără singuratică și curajoasă, cu zâmbet mare și inimă neînfricată. Cine va ajunge primul la Luke și către ce tabără se va înclina balanța destinului spațial?

Nu sunt o fană înrăită a seriei și nu cunosc prea multe detalii despre universul întortocheat din „Star Wars”. În afară de „Harry Potter”, nicio franciză nu a reușit să mă cucerească iremediabil în așa măsură încât să devin un spectator devotat, dar văzând că fenomenul ia atâta amploare și că așteptările publicului cresc din ce în ce mai mult cu cât se apropie 18 decembrie, mi-am propus să merg la cinema și să îmi răspund o dată pentru totdeauna la întrebarea care e obiectul acestei frenezii atât de intense? Deși povestea „Star Wars” urmează structura unui basm updatat, scris fără prea multă discreție, unde binele și răul sunt ușor identificabile, majoritatea spectatorilor sunt fascinați mai mult de Darth Vader decât de cavalerii Jedi. Tocmai în continuarea acestei observații, am văzut la avanpremieră un băiețel cu capă neagră , dorind să infățișeze forțele Răului, și pozele la care toată lumea s-a bulucit cu mic, cu mare se făceau inevitabil alături de cavalerul întunecat. Așadar, există în rândul fanilor o atracție spontană pentru energiile nefaste, dar imediat ce plictiseala se așterne peste această curiozitate, apare de nicăieri sabia laser, instrumentul Binelui, o altă imagine iconică pentru această serie.

Star Wars: The Force awakens” este primul film din trilogia Disney și, ce-i drept, are inconsistența unui film pentru copii – vezi multă acțiune, multe lovituri date și parate, multe costume, dar prea puțin dialog relevant. Mecanismele de funcționare ale filmului sunt simple și țintesc direct în inima fanilor înveterați, dar regizorul scapă din vedere funcția esențială a proiectului său – având în spate un public atât de avid de o continuare, nu se mai preocupă de caracterul seducător al poveștii. Ce am văzut ieri este un lung-metraj cu dedicație, o operă de artă pentru nostalgici, o realizare înduioșătoare pentru cei care au parcurs toate episoadele.

star wors

În rest, un neinițiat percepe prin hățișul de imagini și întâmplări un amalgam cultural, filtrat în grabă: un pic din „Vrăjitorul din Oz” (robotul auriu cu fața plată și ochii ovali, mereu amabil, în echipajul Rezistenței aduce tare mult a omul de tinichea), câte ceva din „Misiune imposibilă” (armele și secvența cu Rey evadând din mâinile cavalerului întunecat) și parcă o ușoară influență de la „Harry Potter” (forța de a intra abuziv în mintea celuilalt amintește de exercițiile pe care le făcea Harry cu Plesneală în fața Pensivului). Pe alocuri însă „Star Wars 7se dovedește simpatic: tranzițiile dintre episoade sunt făcute în stil vechi, de anii ’70, și când Rey primește o sabie laser în dar, monstrulețul cu ochii mari care i-o oferă păstrează încă urma ochelarilor pe care îi poartă întotdeauna (e un detaliu foarte precis, surprins în spiritul unei coerențe pe care nu ai bănui-o într-un film fantasy/SF). Apoi, ca în orice film care se respectă, există un fir narativ romantic, iar aici soldatul rebel se îndrăgostește de gunoiera galactică, dar nu se schimbă mai mult de o îmbrățișare și aia în mare fugă. E o idilă insuficient exploatată, dar care oferă multe deschideri pentru următoarele ecranizări. Ce aș mai putea adăuga... punct în plus pentru că nu s-a încheiat în spiritul Sărută fata, prostule!    

 

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Adrian spune:

    O carte buna recomandata tuturor fanilor!

    raspunde

  2. minfilter spune:

    o feerie pe repede-inainte. un film bogat si nostalgic in acelasi timp care isi trateaza spectatorii cu reverente. JJ a reusit desi s-a aflat sub o presiune imensa

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro