bookblog.ro

---

The Hateful Eight (Cei opt odioși): Hateful Tarantino

Scris de • 14 January 2016 • in categoria Recomandari, Carte vs film

hatefulAnul apariției: 2015

Regizor: Quentin Tarantino

Distribuție: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Walton Goggins, Demian Bichir, Michael Madsen, Bruce Dern

Notă: 8/10

Gen: Crime fiction

 

Cum poți începe oare să scrii despre Tarantino și nebuniile lui? In medias res, pur și simplu. The Hateful Eight (în traducere Cei opt odioși) marchează filmul cu numărul 8 (sic!) din cele 10 pe care regizorul și-a propus să le facă, urmând a trece apoi la teatru și literatură. Mai mult despre asta, în această super-masă rotundă cu el, Inarritu, Boyle, Scott și alți regizori aleși pe sprânceană. Cu premise tipice, o linie fină între tragic și comic, filmat în Ultra Panavision 70mm (mulțumiri fotografului care m-a însoțit pentru detaliile extra), cu un aer amestecat de noir și Hollywood clasic, The Hateful Eight este un film despre supraviețuire, mentalități (contextul fiind Războiul de Secesiune), prejudecăți, crime, iar lista poate continua în și mai multe direcții și nuanțe.

hate 1

Cu un ritm mai static și o scenografie de excepție, cu decoruri gritty și fără frica de tabu (în același stil tipic Quentin Tarantino), cu muzica proaspăt câștigătoare de Golden Globe a lui Ennio Morricone, cu dialogurile desăvârșite și manierismele „clasice” ale personajelor pe care același Tarantino le imaginează, filmul este unul complet. Nu există prea mult sau prea puțin, iar ceea ce se petrece în Minnie’s Haberdachery, în timpul unui viscol, este executat la milimetru, arătând de ce acest „text” funcționează atât de bine în toate formatele – de la vizualul simplu și puternic al filmului, la textul citit și până la intenția lui Tarantino de a-l dramatiza, cu aceiași actori se pare.

Cei 8 se conturează la fel de pătrunzător ca frigul, fiecare fiind în stare de orice pentru a supraviețui, jucându-și povestea în termenii moralității personale: Marquis, vânătorul de recompense și maiorul „negru” jucat de Samuel L. Jackson, „britanicul” călău Oswaldo într-o interpretare demențială a la Tim Roth, John Ruth cel „drept”, vânătorul de recompense principal jucat de Kurt Russell (care m-a impresionat plăcut), prizoniera lui, un amestec de putere și ură interpretat genial de Jennifer Jason Leigh, un  cowboy sentimental (Michael Madsen), un mexican mucalit (Demian Bichir) și un renegat sudist-șerif aparent, Mannix (Walton Goggins). Ceea ce urmează este o desfășurare de wits și tot felul de șiretlicuri, cu umor sângeros și numeroase răsturnări de situație care întrețin suspansul, cu jocuri scenice bine orchestrate și replici savuroase (Tarantino demonstrează încă o dată cât de bine știe să manevreze limbajul și dialectele sale/particularitățile sale).

hate 2

De la cadrele largi, atmosferice, la prim-planuri și focalizări pe ochii personajelor, pentru ca apoi accentul să se mute pe detalii dintre cele mai stranii, filmul uzează de tot ceea ce pune în scenă pentru ca cei 8 odioși să se vâneze la fiecare pas, în mod autentic, fără cenzură. The Hateful Eight este genul de film complex prin amestecul de simplitate vizuală (atent studiată) și profunzime a personajelor, care știu ce să spună și ce să ascundă, cum să se miște și cum să-și forțeze norocul.

Tocmai pentru că o dată nu e destul pentru a descoperi tot ce este de descoperit, cred că merită revăzut și mi-ar plăcea tare mult să îl văd și în format teatral.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro