bookblog.ro

---

The Revenant: Oscar pentru Leo?

Scris de • 21 January 2016 • in categoria Recomandari, Carte vs film

the revenant-afisAnul apariției: 2015

Regizor: Alejandro González Iñárritu

Distribuție: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter

Notă: 8.3/10

Gen: Adventură, Dramă, Thriller

Am văzut filmul The Revenant cu aceeași întrebare pe care probabil că o avea în minte jumătate de sală: Oare cu rolul ăsta o să ia Leo Oscarul?

The Revenant este un film extrem de realist, care descrie fără menajamente viața dură a exploratorilor americani din secolul XIX. Este un film despre răzbunare și supraviețuire, ambele dovedindu-se în acea perioadă la fel de arbitrare.

Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) conduce o echipă prin zonele virgine ale Americii unde pericolele naturale sunt dublate de ameninarea băștinașilor indieni, suflete ostile, care însă cunosc pământurile pe care albii încearcă să le cucerească și care îi urmăresc pe intruși la fiecare pas.

Hugh este abandonat în sălbăticie de către camarazii lui după ce aceștia nu mai pot căra targa cu trupul lui sfârtecat de un urs grizzly (scena luptei cu ursul este extrem de veridic realizată și îți dă fiori când vezi cum se comportă în mod real un Tedy Bear). Ce îl face să supraviețuiască pe omul părăsit, fără hrană sau arme și cu numeroase răni grave? Doar dorința de răzbunare.

Deși este un film de acțiune, scenele majoritare nu sunt dinamice pentru că urmărim un om rănit care adesea e nevoit să se târască de-a lungul peisajelor imense și pustii ale iernii însă asta nu scade din tensiunea filmului. Empatizezi puternic cu personajul principal și pentru că totul este filmat extrem de aproape, îi auzi respirația și îi vezi clar fiecare rană. Mimica lui te ajută să percepi stările prin care trece - teama, disperarea, furia, hotărârea de neclintit – și este principalul instrument de comunicare, mai ales că în film DiCaprio are puține relici, tot talentul lui fiind nevoit să se concetreze pe mișcare corporală și gesturi.

Peisajele superbe și mute ale naturii sălbatice sunt în antiteză cu zbaterea oamenilor care încearcă să scape cu viață. Avem ocazia să privim păduri seculare în cadre ample, colorate în culori superbe ca apoi să-l urmărim pe erou mâncând carne crudă sau adăpostindu-se într-o carcasă de cal pentru a nu muri înghețat.

După 180 de minute cu Leo filmat de aproape, de foarte aproape, în care m-am tot întrebat dacă va scăpa sau nu cu viață, cum pot răspunde la dilema legată de Oscar: Aruncați o privire la personajul aflat mai mereu în spatele lui. E Tom Hardy :D.

Pentru cei interesați de romanul de la care a plecat filmul: Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro