bookblog.ro

---

Gheorghe, un om special

Scris de • 23 April 2007 • in categoria SF/Fantasy

Autor: Dan Dobos
Rating: Dan Dobos - Gheorghe, un om special rating - recenzii carti

Dan Dobos - Gheorghe, un om special - recenzieCând cineva spune Dan Doboş, primul lucru care îmi vine mie în minte este o poveste scurtă scrisă de el, intitulată Gambitul lui Carly. După aia mă gândesc şi la trilogia Abaţia, care poate fi considerată opera lui definitorie. Dar acea poveste are mai multă importanţă pentru mine, deoarece acum şase ani deschidea un almanah SF editat de Nemira, intitulat Nautilus.

În 2001 lucrurile stăteau mai prost ca acum, şi dacă plecai dimineaţa la vânătoare de SF mioritic aveai toate şansele să te întorci seara cu tolba goală. Aşa că este de înţeles de ce acest almanah a fost un moment definitoriu în contactul meu cu autorii români de SF. Deşi exemplarul meu e pierdut de mult prin pod (şi acum zece minute m-am lovit la cap în timp ce-l căutam), am scormonit pe net după informaţii, şi cred că încă mai poate fi cumpărat de pe site-ul celor de la Nemira. Doar uitându-mă la numele autorilor care au poveşti incluse acolo, mă gândesc că e un fel de dream-team al SF-ului românesc. Şi nici numele străine ca Norman Spinrad (prezent cu o poveste foarte bună intitulată Cavalerii Torţei parcă) sau Roberto Quaglia nu pot fi ignorate.

Când Dan Doboş ne-a trimis antologia Gheorghe, un om special, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă uit la cuprins. Şi da, Gambitul lui Carly era acolo. Câteva ore mai târziu, citind cartea, am ajuns la concluzia că povestea e chiar mai bună decât acum şase ani.

Gheorghe, un om special ne arată toate feţele autorului. Mai întâi îl vedem pe acel Dan Doboş serios, gata să pună la îndoială sisteme de credinţă, să schiţeze noi religii şi să le aplice cu mână de maestru lumii nesigure a viitorului. Exact asta face în Pletele Sfântului Augustin, Franciscasino şi A şasea cale. Apoi tonul devine mai relaxat, şi antologia continuă cu seria AntiProVerbelor, sau poveşti ca Ion cel Fericit şi Gheorghe, un om special, care au în ele un umor pur românesc, sincer şi direct, care nu are cum să nu te facă să zâmbeşti. La final ne întoarcem spre un SF clasic, dar care încă mai poartă amprenta marcantă a autorului. Gambitul lui Carly ţine cu siguranţă capul de afiş aici. Îngeri, ieşiţi din morminte ne oferă o scurtă privire asupra viitoarei serii de romane ale lui Dan Doboş, DemNet, şi viitorul nu arată rău deloc.

Mi-a plăcut fiecare poveste din această antologie. Mi-a făcut plăcere să le recitesc pe cele care le ştiam deja, şi să le descopăr pe cele noi. Dan Doboş s-a reafirmat, dacă mai era nevoie, ca una dintre cele mai puternice şi originale voci din SF-ul românesc. Dacă aveţi de gând să cumpăraţi o singură carte SF anul acesta, fiţi siguri că o luaţi pe asta.

-Cristi Mitran e cu siguranţă un om special.

O recenzie de: Cristi Mitran

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. ionuca spune:

  :)) Special si deosebit de modest

  raspunde

 2. St. Andra spune:

  numai si pentru titlu si cumpar cartea!!!:::::)))))

  raspunde

 3. alina spune:

  “Gheorghe, un om special” si “Sa-mi ierti furia, iubite” au fost preferatele mele.

  raspunde

 4. kyodnb spune:

  abatia am citit-o si mi-a placut, toate cele 2 carti destul de bunicele…cartea de mai sus mi s-a parut destul de scumpa la momentul aparitiei si nu am mai achizitionat-o…

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro