bookblog.ro

---

Trei vrăjitoare vă invită la lectură de Halloween

Scris de • 30 October 2020 • in categoria SF/Fantasy, Recomandari

N-am mai scris din 2015 un articol cu cărți în temă cu Halloween-ul, iar atunci când am făcut-o am inclus cărți cu teme horror. De data aceasta, pentru că trec printr-o perioadă în care îmi place să descopăr personaje feminine puternice vă voi povesti despre misterul feminin în toată splendoarea sa, dar adaptat evenimentului, și anume cărți cu și despre vrăjitoare.

Recent am scris o recenzie despre Circe a lui Madeline Miller care mi-a plăcut pentru că a dezvoltat o poveste știută și i-a adus un suflu nou prin tot ce a țesut în jurul faimoasei vrăjitoare. Dincolo de farmecul lumii zeilor și al eroilor care îi populează paginile, povestea a fost pentru mine despre reinventare, despre evoluție, despre putere recăpătată. Cam la fel cu ce se întâmplă în lume de câțiva ani de zile pornind la de la #metoo și continuând cu redefinirea masculinității și a feminității. De ce o recomand aici și acum? Pentru că prezintă magia într-o versiune clasică, pornită din bune intenții dar care capătă o tentă întunecată ca în cele din urmă să revină înapoi la lumină. Pentru că este despre autoeducare, răbdare și perseverență mai mult decât este despre hocus-pocus.

A doua mențiune din lista de azi îi aparține lui Deborah Harkness și anume a doua carte din trilogia All Souls, Shadow of Night. Țin minte că mare parte din această carte am citit-o la un festival de muzică, cu boxele bubuind la maxim și eu cu telefonul și aplicația mea în mână. Ce m-a impulsionat să îi acord atât de multă atenție? Firul narativ în principiu, care în prima carte e tăiat abrupt și fascinația pentru Londra în perioada elisabetană. Un bonus drăguț a fost faptul că a întrat în istoria vrăjitoarelor cu care m-am mai întâlnit și în alte cărți și care au un corespondent real. Doamna Harkness are formare de istoric așa că lumea pe care o construiește e atent gândită până în cele mai mici detalii și asta o face și captivantă dar și ușor plictisitoare atunci când vrei să vezi ce se întâmplă cu personajele principale și nu vrei o lecție de etichetă la curtea regală.

Pe lângă asta, nivelul de magie se mută mai mult înspre hocus-pocus dar într-un fel firesc sau, na, atât de firesc pe cât poate fi o poveste cu vrăjitoare și vampiri. Iar pentru cei care ați citit deja prima carte din serie și vreți să știți ce urmează vă spun doar că Diana și Matthew se plimbă nu doar prin Anglia dar și prin Cehia în căutarea lui Ashmole 782, eroina noastră își descoperă din ce în ce mai mult talentele pentru că întâlnește un mentor pentru abilități speciale, iar consortul ei își etalează în toată splendoarea o parte din umbra întunecată și ceea ce-l macină. Oricum ai lua-o, este o carte reușită și fascinantă, fie că ești istoric sau fan fantasy. De asemenea, sezonul doi din serialul adaptat după cărți ar trebui să apară la începutul anului următor.

Iar cireașa de pe tort este Magic Lessons al lui Alice Hoffman. De Alice probabil ați mai auzit prin prisma a Practical Magic sau Ce vrăji mai fac fetele, așa cum a fost tradus filmul cu același nume la noi. Magic Lessons continua saga familiei Owens și merge până la originea ei pentru că spune povestea Mariei Owens, de la fetița abandonată în toiul iernii în mijlocul pustietății, la tânăra fată care se îndrăgostește de John Hathorne, unul dintre principalii responsabili pentru vânătoarea de vrăjitoare din Salem, la femeia căreia viața îi oferă o a doua șansă spre a fi fericită alături de bărbatul pe care soarta i l-a hărăzit încă din copilărie. Seria Practical Magic e preferata mea pentru stilul inconfundabil al autoarei de a reda viața femeilor Owens. Nici aici nu avem de-a face cu hocus-pocus ci cu realism magic și cu povești pline de empatie, durere, dragoste și magie. Asemenea precursoarei Rules of Magic, și această carte m-a lăsat cu ochii în lacrimi la final, dar cu ceva mai multă speranță și o viziune mult mai puțin sumbră asupra vieții.

Așa că dacă vreți un strop de magie în viața voastră vă recomand să alegeți din cărțile de mai sus. Și dacă nu, vă las cu clipul de mai jos de unde am aflat mai multe despre persecutarea vrăjitoarelor din Salem într-un mod plăcut.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro