bookblog.ro

---

Zâtul

Scris de • 5 April 2007 • in categoria SF/Fantasy, Lit. contemporana

Autor: Tatiana Tolstaia
Rating: Tatiana Tolstaia - Zâtul rating - recenzii carti

Tatiana Tolstaia - Zâtul - recenzieVeţi fi de acord cu mine că măcar o fărâmă din geniul lui Lev Tolstoi s-a abătut şi asupra acestei tize de-acum faimoase, care dă dovadă în întâiul ei roman de o imaginaţie debordantă, inventând cuvinte minunate care se întipăresc cu uşurinţă în memoria cititorului.

Acţiunea se petrece cândva în viitor, la 200 de ani după Prăpăd, în Moscova care acum se numeşte Fiodor Kuzminsk, de la Mârzacul suprem, "slăvit fie-i numele". O lume a despotismului, a şoarecilor pe post de hrană şi monedă de schimb, a foculeandrilor şi a viermoloilor, a guguştiucilor simpli (= mujici) şi a mai-marilor lor.

Este o lume de basm, a unui oraş ce traversează o nouă Epocă de Piatră, cu frici şi prea puţină luminare intelectuală. Oamenii sunt mânaţi de adorarea îndărătnică faţă de Mârzacul Suprem, poet, romancier şi câte şi mai câte, şi teama de creatura misterioasă a Zâtului; guguştiuci cărora le sare repede ţandăra dar care, inevitabil, au şi spirit ludic: "Ne mai jucam şi de-a sufocatelea, e la fel de amuzant: îi pui cuiva o pernă pe faţă şi îl sufoci şi el dă din mâini, se zbate, iar când se smuceşte e roşu la faţă şi transpirat şi părul îi stă ridicat în sus, parcă ar fi o harpie". Gândirea personală contravine regulilor guvernamentale şi dacă, totuşi, un guguştiuc se abate de la norme, "gândind gânduri", găseşte repede el însuşi explicaţii şi scuze pentru orice i s-ar fi părut anormal cu doar câteva clipe în urmă. "...frumoasă e mintea omenească"". Mintea ca mintea, că aspectele fizice ale multora dintre cei care populează paginile Tolstaiei sunt pline de Urmări (după Prăpăd). Vasiuk Urecheatul are urechi în locuri unde urechile n-au ce căuta: sub genunchi, pe cap, sub braţe; Varvara Lukinişna e hâdă şi dacă ţii ochii închişi, fără păr şi cu creste de cocoş fâlfâitoare.

Benedikt Karpîci este însă un exemplar reuşit, scăpând repede de unica lui Urmare: codiţa, "codiţă ca toate codiţele. Aia de la fund". El este puntea între Foşti şi actuali. Prin ochii lui vedem diferenţele între oameni şi neoameni, de la vocabular la felul cum îşi îngroapă morţii şi reacţia la remarcile certăreţe ale guguştiucilor născuţi după Prăpăd. Benia e scrib: transcrie cu sfinţenie "operele" marelui Fiodor Kuzmici. Este omul simplu, vânjos, care nu riscă să-şi pună prea multe întrebări dar care, după însurătoare, timp în care fusese pus la îngrăşat şi nemaiducându-se la Izba de Lucru, îşi descoperă o patimă: cititul. Posibilitatea minunată de a trăi o mie de vieţi prin intermediul slovelor. O foame teribilă şi mistuitoare.

Zâtul conţine în filele sale un amalgam de personaje memorabile, umor nebun şi diminutive specific ruseşti. Te prinde, te captivează, sudui cu năduf, gândeşti gânduri, te miri şi te-ntristezi, mănânci ciupearci şi pârşoale, citeşti pentru că vrei, întocmai ca Benedikt, aventură şi visare.

O recenzie de: Ioana Ristea

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. vasgar spune:

  am citit cu interes cronica despre scrierea nepoatei lui Alexei Tolstoi – scriitor rus-sovietic (“Petru I”, “Drumul patimilor”…) Tatiana Tolstaia neaga ca ar avea vreo legatura de rudenie cu Lev Tolstoi, se enerveaza, se scandalizeaza cand este intrebata dspr acesta – presupusa – rudenie…
  cronica Ioanei este bine scrisa.
  pe mine “Zatul” nu m-a entuziasmat – e caltzos, redundant, gafait spre final. cred ca Tolstaia e mai buna in prozele scurte.

  raspunde

 2. Mihaela spune:

  Şi eu am observat că Tolstaia se descurcă minunat pe porţiuni, are pasaje desăvîrşite, cum e prima menţionare a zîtului sau cina în familia Sanitarilor.Dacă vezi cartea ca fiind o parabolă, finalul e sclipitor, dacă nu, e doar neaşteptat.

  raspunde

 3. Pingback: Societatea Română de Science-Fiction şi Fantasy » Zâtul – recenzie de Adina Barvinschi

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro