bookblog.ro

---

Zei Americani

Scris de • 1 November 2006 • in categoria SF/Fantasy

Autor: Neil Gaiman
Rating: 3 stars

(ediţia în limba engleză)

Neil Gaiman Zei americaniApariţia în română a romanului lui Neil Gaiman - Zei Americani a fost pentru mine o surpriză foarte plăcută. Tot citisem despre această carte (câştigătoare a Hugo şi Nebula în 2002 si 2003) şi mă resemnasem că nu o să avem parte de o ediţie în română. Totuşi editura Tritonic cu inepuizabilul Michael Haulica la timonă a reuşit să facă ceva ce începuse să pară imposibil.

Avem în faţă o poveste a luptei între nou şi vechi. Avem de-a face cu o plimbare prin toată America, prin istoria ei şi a celor care au clădit-o şi prin orăşelele mici, uitate şi pe drumurile lăturalnice ale lumii noi. Călăuza noastră şi eroul principal este Shadow - un puşcăriaş abia eliberat care abia îşi reia viaţa în afara închisorii. Numai că Shadow este pe cale să afle că America nu este un tărâm primitor pentru zei. Au fost aduşi din toată lumea de fii şi fiice de imigranţi, alături de o naţiune pe cale să se nască, doar pentru a fi uitaţi într-un sfârşit. Iar aceşti zei vechi, aproape daţi uitării, sunt gata pentru o ultimă bătălie cu noii zei ai Americii.

Tot acest basm este superb povestit de Gaiman. Personajele sale sunt migălos construite iar lumea în care acestea există are parte de o atmosferă deosebită. Fără să pot spune că am rămas din cale afară de impresionat, Zei Americani este totuşi o poveste care merită citită. Deşi are uneori tuşe prea întunecate pentru gustul meu, Shadow se dovedeşte până la urmă un erou desăvârşit din toate punctele de vedere. Interesant rămâne şi faptul că nu avem parte de două tabere - una a binelui şi alta a răului, ci doar de o luptă oarbă pe care o vedem întâmplător prin ochii lui Shadow, aflat de partea lui Wednesday, cel cunoscut în vechime şi sub numele de Odin.

Citind-ul pe Gaiman, cu această lume zugrăvită în atâtea nuanţe de gri nu pot să nu-mi imaginez o versiune Zei Români. Oare Zamolxe ar lupta alături de Făt-Frumos cu Zeul Bacşişului, cel al Nepăsării şi Zeul Televiziunii? Oare care sunt noii noştri zei privind la cei ai Americii? Până să aflăm care e răspunsul, rămâne să citiţi basmul întunecat al lui Gaiman şi să priviţi spre viitor, pentru că sper că acest roman nu este decât începutul surprizelor plăcute oferite de vrăjitorul Hăulică şi Tritonic.

Reviewer: Dan Radulescu

Cartea a mai fost recenzata si de Cristi Mitran





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro