bookblog.ro

---

Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate

Scris de • 28 August 2007 • in categoria Psihologie/Sociologie

Autor: Konrad Lorenz
Rating: Konrad Lorenz - Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate rating - recenzii carti

Konrad Lorenz - Cele opt pacate capitale ale omenirii - recenzie cartiKonrad Lorenz este laureat al Premiului Nobel in 1973 (pentru medicina si fiziologie) si este fondator al etologiei (stiinta comportamentului animal). Stiind aceste lucruri probabil ca nu m-as fi grabit sa il citesc, gandind conform prejudecatii ca un om de stiinta nu poate scrie o carte pe intelesul profanilor. Dar Lorenz se dovedeste a fi si un extraordinar scriitor, creativ, deschis si cu un deosebit simt al umorului.

Daca in Asa-zisul rau Lorenz discuta agresivitatea la animale si implicit la oameni, in Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate el puncteaza cu claritate problemele fundamentale cu care se confrunta omenirea civilizata.

Chiar daca face trimiteri si la Asa-zisul rau, de aceasta data exemplele din lumea animala nu mai sunt predominante. Bineinteles ca, pentru a explica agresivitatea, Lorenz inca argumenteaza prin asemanarea cu speciile de animale care, inghesuite intr-un spatiu mic, devin mult mai agresive unele cu altele.

In ceea ce priveste omul ca individ, Lorenz aduce in discutie un aspect foarte actual si anume goana neintrerupta pentru castiguri materiale, lacomia nestavilita pentru a obtine tot mai mult. Insa in opinia lui Lorenz, epuizarea la care se supun acesti oameni - pana in pragul autodistrugerii - nu este din cauza lacomiei, ci a fricii. Frica "de a ramane in urma in cadrul intrecerii, frica de saracie, frica de a lua hotarari gresite si de a nu face sau a nu mai face fata intregii situatii atat de stresante. Frica sub toate formele ei e cu siguranta cel mai important factor de subminare a sanatati oamenilor moderni, producandu-le hipertensiune arteriala, rinichi cirotici, infarct la tinerete si alte asemenea bucurii."

Si probabil ca cea mai grava consecinta a agitatiei si stresului cauzate de frica este faptul ca omul se indeparteaza de el insusi, pierde capacitatea de autoreflectie si meditatie.

Dar dincolo de problemele individului, Lorenz trateaza si teme mai vaste precum pericolul in care se afla mediul inconjurator - din cauza exploatarii nesabuite - si amenintarea inarmarii nucleare.

Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate este o carte concentrata si bine structurata. Citindu-l pe Konrad Lorenz am descoperit un om de stiinta de o extraordinara sensibilitate si caldura sufleteasca. Calmul si dragostea trec dincolo de randurile pe care le-a scris si ne incurajeaza sa privim cu ochi mai buni lumea ce ne inconjoara. Chiar daca lucrarile sale pornesc de la o premisa pesimista, Lorenz nu este un negativist ci un optimist incurabil.

O recenzie de: Ana-Maria Petritan

Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. bradut spune:

  Carticica domnului Lorenz (autorul, daca nu ma insel, si al lucrarii “Si el vorbea cu patrupedele, cu pasarile si cu pestii / Asa a descoperit omul animalele”) este o colectie indescriptibila de platitudini enuntate cu aer savant.
  Poate la data la care au fost emise (prima editie a aparut in 1974) si pentru publicul carora le erau adresate, ideile domnului Lorenz erau revolutionare. Citindu-le azi, cu ochii celui care traieste in mileniul informatiei, imi evoca imaginea profului meu de filosofie din liceu care stia 3 glume si ni le spunea la fiecare ora.
  Tot respectul pentru review-ul Anei-Maria. Calmul si dragostea trec, cu adevarat, granitele paginilor. Dar cartea cu pricina nu se pozitioneaza si nu se vinde drept un roman de dragoste, ci ca o lucrare cu ascendenta stiintifica, Nobeliara.
  Daca gresesc, sper sa fiu singurul care o face.

  raspunde

 2. Ana Maria spune:

  @Bradut nu te contrazic. Intr-adevar, citita din punctul de vedere al omului de azi, cartea lui Lorenz nu aduce nimic nou. Este o carte a timpului ei si trebuie citita ca atare. Aici as incadra si alte lucrari precum Al doilea sex (http://www.bookblog.ro/sociologie-antropologie/al-doilea-sex/)sau cele ale lui Fromm.

  Ceea ce imi place la Lorenz este tocmai limbajul simplu pe care il adopta. Pentru ca face oricui accesibila o parte a lumii stiintifice.

  raspunde

 3. bradut spune:

  Deci nu e cu nimic inferior lui Mironov.

  raspunde

 4. Vlad spune:

  Bradut-frate, nu sunt de acord cu tine… In aceasta carte, Lorenz nu VREA sa aduca CEVA NOU cu orice pret, ci doar constata cate ceva si isi pune niste intrebari… Nu stiu ce gasesti atat de MAGIC in “mileniul informatiei”, intrucat 98% din informatia oferita este fie propaganda, fie sterila. Cartea este mai mult un pamflet, nu o lucrare stiintifica! Asa cum o caricatura NU ESTE o fotografie, ci o EXAGERARE a trasaturilor cuiva! E o tampenie sa spui despre o caricatura ca “X nu are nasu’ asa mare”! Inseamna ca n-ai inteles nimic!

  raspunde

 5. Pingback: Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate | bookblog.ro

 6. Pingback: Sclavii fericiti. Lumea vazuta din Silicon Valley « 1traducator's Blog

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro