bookblog.ro

---

Bogdan Suceavă, laureat al Premiului Pólya, ediția 2020

Scris de • 30 July 2020 • in categoria Stiri

La ediția din acest an a Premiului George Pólya, acordat de Mathematical Association of America (MAA), au fost premiate două lucrări, printre care și Un iluminism eclectic: aplicații ale geometriei afine, semnată de Adam Glesser, Matt Rathbun, Isabel M. Serrano și Bogdan Suceavă și inspirată din opera lui Gheorghe Țițeica și Dan Barbilian.

Un iluminism eclectic: aplicații ale geometriei afine a apărut în The College Mathematics Journal (2019). Titlul lucrării face trimitere la o descriere a moștenirii programului de la Erlangen, așa cum a fost el prezentat de Dan Barbilian în eseul său Notă asupra lucrărilor științifice, scris în 1940. Lucrarea Un iluminism eclectic citează, între altele, autori clasici, ca Gheorghe Țițeica, și contemporani, ca Dorin Andrica (de la Universitatea Babeș-Bolyai).

Premiul George Pólya, stabilit în 1976 de către Mathematical Association of America, evocând renumele marelui educator și scriitor, e decernat anual articolelor de cea mai mare calitate publicate în trimestrialul The College Mathematics Journal. Se acordă cel mult două premii Pólya în fiecare an. Premiul Pólya a fost primit, între alții, de autori celebri, precum Constance Reid, Martin Gardner sau Paul Hamos.

Bogdan Suceavă este și autorul romanului Avalon. Secretele emigranților fericiți (apărut în două ediții la Editura Polirom: Fiction LTD, 2018 și Top10+, 2019) și al volumului Memorii din biblioteca ideală (Polirom, colecția Ego-grafii, 2013), care includ, între altele, descrieri ale unor pagini semnificative din istoria școlii de geometrie de la Universitatea din București.

Mai multe detalii despre Premiile acordate de Mathematical Association of America (MAA), ediția 2020, aici: https://bit.ly/2P5H0zW și aici: https://vimeo.com/441426167.

Mai multe detalii despre lucrarea Un iluminism eclectic: aplicații ale geometriei afine, aici: https://bit.ly/2X35eQ6.

Din argumentația juriului: „Această lucrare e o bijuterie, ce prezintă idei de mare profunzime, și e foarte probabil că va avea o influență solidă asupra oricui predă geometria euclidiană.”

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. NicHolau spune:

    Avalon e o carte specială, f bună!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro