bookblog.ro

---

Cărţi mai scumpe şi mai puţine

Scris de • 25 January 2011 • in categoria Stiri

Vânzările de carte au scăzut anul trecut cu 15% în România, în condiţiile în care preţul cărţilor a crescut cu 11 procente. Costul mediu al unui volum este de 20 de lei, iar suma totală cheltuită de români în librării în 2010 este de 112 milioane de euro.

Asta înseamnă că în medie fiecare român a cumpărat o carte anul trecut. Cartea „câştigătoare” a fost Şi noi ce mai mâncăm? , dar nu vă lăsaţi înşelaţi de titlu, nu este o carte cu reţete. Volumul este scris de reputatul medic Gheorghe Mencinicopschi şi vorbeşte despre E-urile pe care le conţin alimentele şi explică cum să citim corect etichetele produselor.

Aceste cifre plasează cititorii români în urma celor din Ungaria şi Polonia care au cumpărat în medie 8-10 cărţi pe an.

Sursa:  românialibera.ro

Sursa foto

Scris de Andreea Chebac

Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Asta-i problema cu statisticile simple, nu sunt rafinate :) deși vin așa ca și cum ar fi adevărul absolut. În traducere: unii românii (unguri/polonezi) au cumpărat și cîte 100 de cărți de fiecare anul trecut, iar alții nici una.

  raspunde

 2. Zina spune:

  În ceea ce priveste relevanţa unei medii, cel mai bine a exprimat-o academicianul Grigore Moisil : stai cu o bucă pe gheaţă şi cu cealaltă în foc…, în medie ţi-e bine !
  Ar fi fost minunat dacă fiecare român ar fi cumpărat măcar o carte pe an. Unii însă au luat 100 (cum zice şi Mihaela Butnaru), iar alţii nu ar cumpăra una nici în 100 de ani ! :D

  raspunde

 3. Întristător! Şi atunci mai vorbim despre Educaţie că aşa şi pe dincolo. Păi educaţia se face cu cărţi. Aseară pe TVR2 la ora de ştiri s-a pus problema modelelor tinerilor. Reprezentanta CNA a zis că nu siliconatele de la televiziunile româneşti pervertesc gustul naţional, ele trebuie să rămână acolo. Părinţii să-şi educe copiii să nu se uite. Repet: părinţii să-şi educe copiii să nu se uite la tv. Probabil este vorba de acele două procente de părinţi care citesc seara o carte. Dar ceilalţi care nici n-o cumpără nici n-o împrumută?

  raspunde

 4. sa stii ca o sa cumpar si eu cartea asta despre E-urile din alimente… ;)

  raspunde

  • Andreea Chebac spune:

   Si mie mi s-a parut o carte interesant. Probabil a avut succes pentru ca pare a fi o carte utila, iar autorul e un medic cunoscut.

   raspunde

 5. Laurentiu spune:

  E o bucurie sa cutreieri prin oras, prin librarii si sa vezi oameni care cumpara carti. Lumea e impartita, in general, intre cei care cumpara multe carti si cei care nu cumpara niciuna. Iar intre ei, ca exceptie, se afla cei care-si cumpara carti (doar) de specialitate, si (doar) pe cele obligatorii.

  Cele mai frumoase case sunt cele care au o biblioteca plina si buna de rasfoit! :X

  Am sa cumpar si azi o carte, ca sa creasca un pic procentajul…:)

  Lecturi plăcute tuturor!

  raspunde

 6. LS spune:

  compensez eu pt. multi. :))
  daca media pretului unei carti este de 20 de lei, consum cam mult pe acest sector si va trebui sa fac unele ajustari bugetare pt. anul in curs. sau fac un acord cu “Fondul”.

  am constatat ca in ultima vreme tind sa doresc sa si am o carte in biblio nu doar sa o citesc.

  raspunde

 7. andra spune:

  candva, sa cumpar carti era una din pasiunile mele. era o adevarata satisfactie si mandrie pentru mine sa stiu ca astfel sustin literatura. acum, ma multumesc sa le imprumut de la biblioteca…

  raspunde

 8. Mihai spune:

  Tot e bine zic eu. Suntem aproape cei mai inculti din Europa dar macar suntem mai tari decat tarile africane.
  @Laurentiu: eu cand vad o biblioteca plina o iau razna, nu stiu la care carte sa ma uit mai intai.

  raspunde

 9. ady spune:

  da’ de cand media la pretului unei carti este de 20 de lei? in afara de cartile supliment la diverse ziare nu am mai cumparat de cel putin 2 ani o carte cu doar 20 de lei. chiar si cu discount la targurile de carte.
  deci mai exista si oameni care o iau razna la vederea unei biblioteci. ma bucur ca nu sunt atat de putini cum credeam eu.

  raspunde

 10. Monik spune:

  Daca e sa ne adunam toti si sa zica fiecare cate carti a cumparat in 2010, o sa fie studiul completat de tristul numar al oamenilor care nu cumpara carti deloc.

  Eu doar la targuri am cumparat 40 garantat (unele din putinele ocazii cand nu ma pot abtine) si inca aprox. 10 in restul anului.

  Raman 49 de oameni care nu cumpara carti. Trist.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro