bookblog.ro

---

Central European Film Festival Timișoara 2020: începe o săptămână cu Utopii!

Scris de • 23 September 2020 • in categoria Stiri

În perioada 23-27 septembrie 2020, la Central European Film Festival Timișoara, filmul ne alege. Patru zile, patru spații diferite, cine-concertul S-a furat o bombă în acompaniamentul live al trupei COMA, șase filme unul și unul, două lansări de carte și un calup de filme scurte realizate de studenții de la UNATC, se intersectează în tema UTOPII.

Accesul la evenimente este gratuit, dar se face prin completarea formularului de înscriere: shorturl.at/kuFSV  sau prin rezervarea de bilet cu valoare zero pe Eventbook.

Colaborarea Central European Film Festival Timișoara cu Ambasada Irlandei la București, în contextul în care Galway este în acest an Capitală Europeană a Culturii, aduce două filme regizate de Ken Loach, la Iulius Gardens-Family Plaza: The Wind that Shakes The Barley/Mângâierea Vântului, sâmbătă, 26 august, de la ora 19:30 și Jimmy’s Hall/Salonul lui Jimmy, duminică, 27 august, aceeași oră.

Secțiunea Panorama include două filme românești: Urma, debutul în lungmetraj al lui Dorian Boguță, căștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2020 și Malmkrog, recentul film al lui Cristi Puiu, premiat la ediția din acest an a Berlinalei. Celor două li se adaugă alte două coproducții Gătește Copulează Omoară / Cook F**k Kill, cel mai interesant și ambițios film regizat de Mira Fornay, o satiră care explorează în mod provocator relațiile nesănătoase și Domnul Jones/MR. JONES, o dramă biografică, inspirată din fapte reale, cu un titlu dat de regizoarea Agnieszka Holland după personajul din romanul distopic semnat de George Orwell – Ferma animalelor.

Scurtmetrajele studențești vor fi prezentate în curtea Faber, joi, 25 septembrie, ora 19:30. Ele vor intra în cursa pentru premiul Radu Gabrea. Acest premiu vine ca o completare a faptului că în lunile septembrie și octombrie, Muzeul de Stat din Munchen organizează o retrospectivă in memoriam a filmelor realizate de Radu Gabrea, inițiatorul CEFFTM astfel.

Ca în fiecare an, nu lipsesc din CEFFTM nici evenimentele conexe. La Faber, în 26 și 27 septembrie, de la ora 11:30, vor avea loc lansări de carte informale, cu aroma de cafea:

Noul cinema, două decenii și ceva, de Marian Sorin Rădulescu, un volum care adună secvențe despre o bună parte din filmele şi cineaştii care au circulat (cu succes, adunând premii după premii) prin festivaluri, gale, retrospective şi cinemateci (uneori şi în circuitul mainstream) din întreaga lume. Invitată: Adina Baya, lect. univ. dr. Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării

Adaptarea cinematografică a operelor literare. Aporii. Prejudecăți. Noi perspective, de Anda Ionaș. Cartea apărută la editura Eikon are la bază o teză de doctorat, care urmărește evoluția istorică, atât a teoriei cât și a practicii adaptării, propunând o nouă abordare a conceptului, prin prisma dinamicii procesului de creație și de receptare a operei derivate. Invitați: Claudiu Arieșan, Conf. univ. dr. la Colectivul de Filologie Clasică din cadrul Universității de Vest și scriitor; Lucian Ionică, Conf. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timişoara. scriitor și realizator de filme documentare.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro