bookblog.ro

---

Conferință susținută de scriitorul și matematicianul Bogdan Suceavă la Iași: „Adâncul acestei calme creste”

Scris de • 10 November 2022 • in categoria Stiri

Vineri, 11 noiembrie, începând cu ora 17.00, în Sala „B.P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, scriitorul și matematicianul Bogdan Suceavă va susține conferința cu titlul „Adâncul acestei calme creste”.

Prilejuită de lansarea volumului Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund, dedicat poeziei lui Ion Barbu și apărut de curând în colecția „Plural” a Editurii Polirom, conferința va fi urmată de un dialog cu jurnalista Oana Lazăr.

Bogdan Suceavă este primul autor român care a primit Premiul Pólya (2020) al Mathematical Association of America, pentru o lucrare cu un titlu inspirat din opera lui Dan Barbilian: Un iluminism eclectic. Aplicații ale geometriei afine, scrisă împreună cu A. Glesser, M. Rathbun și I.M. Serrano.

„Corpul de idei pe care e construită poetica Jocului secund admite multe legături cu acea parte a matematicilor frecventate de Dan Barbilian în intervalul 1928-1935. Astfel, cele două aspecte nu pot fi separate, ci trebuie gândite împreună. Nu doar că aparțin unor domenii diferite ale creativității umane, dar conțin și idei de profunzime și de o mare dificultate, iar sarcina pe care ne-o asumăm aici e de a aduce lumină asupra conexiunii ce reunește acest câmp de idei. Miza discuției e că abia ținând seama de această dualitate a construcției literare din Joc secund putem înțelege poetica celui mai interesant dintre autorii modernismului românesc, un caz unic și greu repetabil în istoria literaturii. Interpretarea pe care o propunem e motivată de o serie de explicații pe care Barbilian singur le-a dat. Să reamintim acest fragment scris de Barbilian în 1940: «Personal mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși. Specializării strâmte ori tehnicității opace, de dinainte de Erlangen, se substituie un eclectism luminat».” (Bogdan Suceavă)





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. This is excellent article, thank you for the share! This is what I am looking for, hope in future you will continue sharing such an superb work.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro