bookblog.ro

---

„Dimineaţă pierdută”, de Gabriela Adameșteanu, recomandat de Consiliul European

Scris de • 1 September 2020 • in categoria Stiri

Romanul Dimineaţă pierdută al Gabrielei Adameșteanu se află pe lista recomandărilor de lectură pentru această vară făcute de Consiliul European. Lista de recomandări de lectură cuprinde 18 titluri din 18 state membre UE și a fost inițiată de Biblioteca Consiliului European și fosta Președinție a Croației la Consiliul Uniunii Europene, sub titlul „Cititori ai Europei. Listă de lectură”.

Lista a fost întocmită pe baza selecției făcute de Reprezentanțele Permanente pe lângă Uniunea Europeană (UE) și cuprinde romane grafice, ficțiune istorică, basme, piese de teatru.

Lista completă a recomandărilor, aici.

Reprezentanța României pe lângă UE a propus Dimineaţă pierdută de Gabriela Adameșteanu, roman apărut în 1984 la Cartea Românească și publicat în opt ediții la Polirom.

Romanul a fost dramatizat și pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Bulandra (decembrie 1986 – februarie 1990), cu o distribuție de aur: Tamara Buciuceanu, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Rodica Tapalagă, Marcel Iureș, Mihai Constantin etc. A fost până acum tradus în 12 limbi.

Dimineață pierdută este un roman cu adevărat modern, dar în care tehnicile întrebuințate sunt atît de bine stăpânite, justificate, chemate de structura romanului și de cerințele personajelor, încât devin invizibile. Sînt remarcabile, dar la limită pot nici să nu fie remarcate, în ciuda perspectivei care se schimbă cu fiecare dintre personajele căruia i se dă cuvântul în deplină libertate. Caleidoscopul acesta mișcător se adună în final într-o perspectivă atât de unitară, încât Dimineață pierdută poate fi citit dintr-o singură respirație, ca un roman tradiţional, și numai după aceea să-ți dai seama prin ce strategii narative a fost obținută curgerea”. (Monica Lovinescu, septembrie 1984, Europa Liberă)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro