bookblog.ro

---

„Explorator în Bărăgan” – Primul ghid turistic multimedia dedicat regiunii Bărăganului

Scris de • 18 November 2020 • in categoria Stiri

Proiectul Itinerama - „Explorator în Bărăgan” vă invită să descoperiți bogățiile patrimoniului material și imaterial din zona Bărăganului, odată cu lansarea primului ghid turistic online destinat exclusiv regiunii din sud-estul României.

Ghidul, accesibil pe site-ul itinerama.ro/baragan, va include în primă fază prezentarea a 60 de obiective turistice – multe dintre ele descoperite de echipa proiectului în aproape trei luni de cercetare a regiunii – însoțite de fotografii realizate de Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu. Imaginea pitorescului Bărăgan este completată de o serie de filmări aeriene.

„Explorator în Bărăgan” include și patru tururi recomandate prezentate sub forma primului ghid audio al regiunii:

  • Bărăganul de sud (include cele mai importante obiective din Călărași și Ialomița)
  • Bărăganul de sud la Nord, pe Dunăre (include obiective din Călărași, Ialomița și Brăila)
  • Turul conacelor din Bărăgan
  • Turul lăcașurilor de cult din Bărăgan

„Într-unul dintre cele mai recente ghiduri turistice dedicate României, orașul Brăila este prezentat din punct de vedere cultural în mai puțin de o pagină, iar mențiuni despre județele Ialomița și Călărași lipsesc cu desăvârșire. Prin Explorator în Bărăgan aducem în fața publicului o regiune cu un patrimoniu cultural și natural bogat și unic în România și în Europa”, spune Cristian Curus, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

 

Primul muzeu 3D al Bărăganului și tururi virtuale

Vase de cult și figurine vechi de peste 6000 de ani, tablouri de la începutul secolului al XIX-lea, dar și un pelican creț (specie strict protejată) sunt doar câteva dintre obiectele ce vor fi prezentate în format 3D pe platforma itinerama.ro/baragan.

În total, într-o primă fază vor fi prezentate 40 de obiecte, selectate din patrimoniul a patru muzee partenere – Muzeul Județean Ialomița din Slobozia, Muzeul Dunării De Jos din Călărași, Muzeul Carol I Brăila și al Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Oltenița.

 

Tururi virtuale dedicate dirijorului Ionel Perlea și sculptorul Nicăpetre

Născut pe 13 December 1900 în comuna Ograda din județul Ialomița, Ionel Perlea a fost un emblematic dirijor și compozitor român, care în timpul carierei sale artistice a condus prestigioasa orchestră a Metropolitan Opera din New York, dar și numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires și Florența.

Pentru a marca aniversarea a 120 de ani de la nașterea artistului, Itinerama - „Explorator în Bărăgan” vă oferă ocazia de a vizita Casa Memorială Ionel Perlea de la Ograda, online, cu ajutorul singurului tur virtual al obiectivului de patrimoniu.

În 2021 se vor aniversa 85 de ani de la nașterea unui alt artist al Bărăganului, de data asta un sculptor – Nicăpetre (pe numele lui civil Petre Bălănică), născut pe 27 ianuarie 1936 la Brăila. Deși foarte puțin cunoscut publicului larg românesc, Nicăpetre este un artist apreciat la nivel mondial pentru varietatea tehnicilor și prin complexitatea operei sale, prezentată în galerii, muzee de referință sau instalată în parcuri culturale şi spaţii publice în Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia, Grecia, Germania, Austria și altele.

Pe platforma itinerama.ro/baragan va fi disponibil și un tur al Centrul Cultural Nicapetre din Brăila, înfiinţat în anul 2001, pentru a pune în valoare opera sculptorului Nicăpetre, donată Muzeului Brăilei „Carol I".

 

Proiectul Itinerama - „Explorator în Bărăgan” este un proiect cultural organizat de agenția de turism Triptago, cu sprijinul Muzeului Județean Ialomița din Slobozia, Muzeului Dunării De Jos din Călărași, Muzeului Municipal Călărași, Muzeului Carol I Brăila, Centrului Cultural Ionel Perlea din Slobozia, Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Oltenița și al Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia.

Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro