bookblog.ro

---

Fragment: „Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos” de Simona Antonescu

Scris de • 12 November 2019 • in categoria Stiri

Titlu: Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos

Autor: Simona Antonescu

Editura: Polirom

Colecţia: Biografii Romanţate

 

-fragment-

În țară era foamete. În loc să dispară, războiul părea să se fi așezat cu capul pe brațe și să fi ațipit chiar acolo, în mijlocul tuturor, ocupând străzi, ulițe, cartiere și mahalale, sate și câmpuri deopotrivă. Pe sub poalele lui grele oamenii abia mai respirau. America vorbea despre un program de refacere a Europei, Rusia sprijinea regimurile de stânga din toate țările pe care le ocupase. Toată lumea strângea bombe rămase neexplodate. Peste toate acestea, vreme de doi ani fu secetă.

Atunci când lucrurile nu mai putură fi stăpânite, mii de copii ai foamei din Moldova și Muntenia fură urcați în trenuri și duși la Constanța, unde recolta fusese mai apărată de vitregii. Tunși, spălați sumar și purtând câte o haină a unui părinte rămas acasă, în lipsa hainelor proprii, speriați și flămânzi, copiii celor mai sărace sate au fost găzduiți vreme de un an sau doi în familii de voluntari, adesea docheri din port. Vedeau marea pentru prima oară în viața lor. Sunetele portului îi aduceau dimineața pe docuri, unde rămâneau ceasuri întregi privind soarele care ieșea din mare și vapoarele care plecau încărcate cu grâne către Rusia. Armata sovietică era aprovizionată în fiecare lună cu sute de mii de tone de cereale românești. Gazetele vorbeau despre marele prieten de la răsărit, căruia îi mulțumeau și pe care‑l asigurau de recunoștință.

Maria porni în turneu la sfârșitul anilor de secetă și foamete. Seară de seară, cu aceleași gesturi firești și cuvinte puține cu care traversa odinioară Buzeștii, rămânând fără bani ori fără câte o haină, îi cerea acum casierului:

— Dă și tu ceva.

Casierul mai trecuse și altă dată prin astfel de încercări și trăsese învățăminte bune pentru viitor. Mai întâi scoase cutia de tablă în care fuseseră odată bomboane fondante de la Capșa și numai după aceea, în vreme ce scotocea deja printre bancnotele din ea, începu tocmeala, pentru ca Maria să vadă că el nu se opune:

— Cât să fie, doamnă Tănase? Ce cumpărăm?

— Să fie cât trebuie ca să cumpărăm haine pentru doi copii și o albie de tablă pentru spălat, răspunse Maria, cântărind în vremea aceasta suma în minte. Scoate vreo două sute de mii de lei, se hotărî ea.

— Noi sau vechi? ridică omul niște ochi cât cutia din mâinile lui și rămânând cu gesturile spânzurate în așteptarea lămuririi.

— Vechi, omule, că n‑ai atâția lei noi în cutia aia, râse cu putere Maria. Hai, dă‑mi!

Cumpără, pentru o familie pe care o întâlnise pe drumul dintre hotel și sala de spectacol, două rânduri de haine pentru copii și albia de spălat, adăugă zece pâini și niște mălai, le lăsă în poarta năruită a unei căsuțe pe jumătate intrate în pământ și se întoarse la teatru cu privirea pe care o au oamenii atunci când câștigă la loterie. Se aflau în Târgu Jiu, iar scena avea să se repete, pe parcursul acelui turneu, în Râmnicu Vâlcea, în Curtea de Argeș și în Pitești. Peste tot păreau să existe niște copii al căror tată nu se mai întorsese de pe front, aflați în așteptarea Mariei.

 

***

Simona Antonescu s-a născut la Galați în anul 1969 și a copilărit în localitatea Șintea (județul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” (actualul Colegiu Național „Nichita Stănescu”) din Ploiești, a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. A debutat în anul 2015 cu Fotograful Curții Regale, roman câștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească/Polirom și al Premiului de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. Acesta a fost finalist al Festival du Premier Roman de Chambéry și a fost reeditat în 2016 în colecția Top 10+ a Editurii Polirom. A mai publicat romanele Darul lui Serafim (2016) și Hanul lui Manuc (2017), finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași, reeditat în colecția Top 10+ a Editurii Polirom. Începând din anul 2018 publică la Editura Nemi seria de cărți Istoria povestită copiilor.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro