bookblog.ro

---

Lansare de carte: „Această dragoste care ne leagă” de Doina Jela

Scris de • 7 February 2023 • in categoria Stiri

Editura Corint și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Blvd.Regina Elisabeta, nr.38) vă invită vineri, 10 februarie, începând cu ora 18:30, la lansarea cărții „Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat”, de Doina Jela, publicată recent în imprintul „Corint Istorie Autori Români”.

Alături de autoare, vor participa Daniela Zeca-Buzura (scriitoare, realizator emisiuni TV), Neculai Constantin Munteanu (jurnalist), Florin-Răzvan Mihai (coordonatorul imprintului „Corint Istorie Autori Români”) și Antoaneta Cojocaru, actriță, cu o lectură din scrisorile Monicăi Lovinescu. Discuția va fi moderată de Simona Preda.

Descriind legătura puternică dintre o mamă – Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu (1887–1960), fosta soție a criticului literar Eugen Lovinescu – și fiica ei – Monica Lovinescu (1923–2008), unul dintre cei mai vocali opozanți ai regimului comunist, stabilită în Franța încă din 1947 –, Doina Jela prezintă ororile regimului comunist, nemilos cu cei pe care îi socotea „dușmanii” săi.

Autoarea arată în detaliu cum, în jurul Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu, o pensionară cu o existență discretă, începând din 1955, Securitatea, ca un păianjen dibaci și neobosit, a țesut o pânză de agenți și informatori și și-a mobilizat toate forțele împotriva „prăzii” sale. Telefonul era ascultat în continuu, iar ieșirile ei zilnice, supravegheate cu mare atenție. S-a recurs la toate metodele: șantaj, amenințări, promisiuni mincinoase, îndemnuri „binevoitoare”. Totul cu un singur scop: ca mama să-și trădeze fiica, cerându-i să revină în țară. Ecaterina Bălăcoiu-Lovinescu a rezistat tuturor tentațiilor, în schimb, a plătit scump: a fost arestată în 1958, condamnată la 18 ani de temniță grea pentru „discuții dușmănoase la adresa regimului democrat” și închisă, la vârsta de 71 de ani, la Malmaison, Uranus, Jilava, Văcărești. A murit la penitenciarul spital Văcărești.

„Este un imn adus Mamei, cu o finețe psihologică, un rafinament al analizei și în același timp un patetism firesc, care bineînțeles m-a covârșit.” Monica Lovinescu, Jurnal, 1996, 1997





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro