bookblog.ro

---

Lansarea cărții „Colecționarul”, de Andre Deloqué și Natalia Semenova

Scris de • 23 October 2019 • in categoria Stiri

Editura Vremea și Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită joi, 24 octombrie, de la ora 19:00, la evenimentul de lansare a cărții „Colecționarul”, de Andre Deloqué și Natalia Semenova. Invitați la cuvânt sunt Teodor Baconschi și Simona Preda. Evenimentul va fi moderat de Silvia Colfescu, din partea Editurii Vremea.

„Colecționarul” spune povestea fascinantă a lui Serghei Șciukin, cel care a lăsat Rusiei o impresionantă colecție de pictură, în special pictură post-impresionistă. Cu atât mai interesant este de citit această poveste a colecționarului de artă cu cât vorbim despre un om de afaceri mai degrabă decât despre un om de artă și despre tablouri nici măcar controversate la momentul achiziționării lor, ci mai degrabă despre picturi de-a dreptul hulite. Van Gogh, Gauguin, Matisse, Cézanne, Monet, Renoir, Degas și alții au primit o șansa din partea lui Serghei Șciukin, pe baza unui fler destul de greu de înțeles, o șansă atunci când arta lor nu era considerată… artă.

Cartea redă viața întregii familii Șciukin, a lui Serghei și a fraților lui, a mariajului și copiilor săi, dar și povestea întâlnirilor celebre – spre exemplu, cu Henri Matisse. Colecția de pictură Șciukin a împodobit interioarele Palatului Trubețkoi, înainte de a cădea totuși în mâna bolșevicilor. Europa a descoperit-o cu uimire zeci de ani mai târziu, iar astăzi reprezintă una dintre comorile cele mai de preț ale Rusiei. De fapt, ale omenirii întregi.

Atmosfera Rusiei de altădată și atmosfera Parisului artistic se îmbină minunat în această carte de colecție, care ne arată că atunci când marile spirite, indiferent de sferă, se întâlnesc posteritatea are întotdeauna de câștigat.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro