bookblog.ro

---

Lansarea volumulului: „România de totdeauna”

Scris de • 15 November 2022 • in categoria Stiri

Editura Corint vă invită, miercuri, 16 noiembrie, de la ora 18:30, în foaierul Teatrului Odeon, să luați parte la un eveniment pornind de la poveștile despre oamenii de altădată și ideea de elite.

Construit sub forma unui dialog între Simona Preda, istoric, și Georgeta Filitti, membră de onoare a Academiei Române, volumul România de totdeauna este o pledoarie pentru deschidere, educație, exercițiul mult uitat al admirației, virtuțile tradiționale și, în același timp, refuzul oricăror tentații utopice.

Invitații acestui eveniment sunt: Georgeta Filitti, istoric, membră de onoare a Academiei Române, Simona Preda, istoric, Sandra Ecobescu, preşedintele Fundaţiei Calea Victoriei, și Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia. Moderator va fi Florin-Răzvan Mihai, coordonatorul colecției Istorie autori români.

„Boierimea română cuprinde unele familii care își au obârșia în secolul al XIV‑lea, ele au evoluat în societatea noastră ocupând funcții până în epoca modernă, au importat principii liberale, s‑au școlit, și‑au făcut un profil social întemeiat pe o proprietate care le-a conferit putere. Unii dintre ei au mers mai departe, în pas cu vremea, și și-au adecvat modul de viață burghez – în sensul că au intrat în afaceri, în viața reală, încetând să mai fie simpli rentieri, de pildă Știrbei ori Bibescu. Familiile au rămas foarte apropiate de Occident, iar relațiile de rudenie sau de prietenie cu vesticii au fost remarcabile. Și, din acest punct de vedere, eu stărui să spun că nu am intrat în Europa în 2007, că nu un act juridic ne conferă acest statut european. Boierimea a avut precumpănitor mentalitate europeană prin contactul de mai bine de o sută de ani cu Europa.” GEORGETA FILITTI

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza unei înscrieri la următorul link: https://l.oveit.com/events/embed?id=6f7b5e735a.





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro