bookblog.ro

---

Mark Twain va fi cenzurat

Scris de • 11 January 2011 • in categoria Stiri

HuckNemuritoarele romane al lui Mark Twain, Huckleberry Finn şi Tom Sawyer vor suferi câteva schimbări după cum anunţă NewSouth Books, editura care va publica o nouă ediţie a cărţilor.

Pentru a se alinia la noile standarde privind limbajul rasial şi injurios, cuvântul “negro” va fi înlocui în carte cu “slave”, de asemenea apelativul “injun” referitor la amerindieni va fi eliminat. Astfel negro Jim, tovarăşul de călătorie al lui Huckleberry Finn va fi “slave Jim”, iar în Tom Sawyer “injun Joe” devine “Indian Joe”.

Reprezentantul editurii a definit aceste modificări drept încercări de “modernizare” realizate pentru a proteja cărţile atât de dragi copiilor de eventualele acuzaţii.

Sursa: Yahoo! News

Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Nu-i bine. Atunci când unele opere literare sunt repovestite “politically correct” cum au fost basmele lui James Finn Garner e de înțeles. A fost vorba de o glumă finuță. Dar când cenzurezi orice, când schimbi conținutul într-o măsură oricât de mică, atunci distorsionezi grosolan, modifici adevărul istoric. Acela era limbajul vremii, iar sclavii nu erau abordați cu apelative de politețe orice ar încerca să spună pudicii din ziua de azi.
  Așa începe, schimbi un cuvânt azi, o expresie mâine și ne trezim în curând că se modifică orice detaliu deranjant al trecutului cu dezinvoltura descrisă în Orwellianul “1984”.

  raspunde

 2. BogdiP spune:

  In cartea mea erau deja indian si sclav. E drept, cartea e de pe vremea lui Ceausescu, dar totusi…

  raspunde

 3. Mi se pare exces de zel. Doar nu pune lectura din Twain, împuţinată presupun, siguranţa SUA în pericol!?

  raspunde

 4. billy spune:

  Foarte bine.
  ”The Birth of a Nation” al lui D. W. Griffith va fi redus la un video clip de 2 minute iar ”Crucişătorul Potemkin” al lui Einsestein va fi prezentat doar la festivalurile de film despre tehnica navigaţiei.
  Să se-nveţe minte să mai facă opere de artă greşite din punct de vedere ideologic.
  Si fiindcă veni vorba de clipuri cenzurate
  http://www.youtube.com/watch?v=5E2iVIuf5yY&feature=player_embedded

  raspunde

 5. Siderite spune:

  Nici o problema. Varianta necenzurata se va putea gasi pe RapidShare si torente. Chiar si o varianta video cu filmarea unui tip care citeste cartea pe Kindle. Daca o scot, o bagam la loc! Viva la Wikileaks!

  raspunde

 6. Elena spune:

  Bookblog te iubesc!

  raspunde

 7. Bogdan spune:

  Urmeaza Coliba unchiului Tom

  raspunde

 8. Zina spune:

  Le-o fi fost frică să nu-l dezgroape şi să-l dea în judecată pe Mark Twain pentru limbaj rasist !

  raspunde

 9. Pensiunea Luxandra spune:

  Asa e politically correct! Probabil ca unii oameni de culoare se simt jigniți de varianta actuala și e păcat ca o comoara a literaturii să fie respinsă de unele comunități :)

  raspunde

 10. Pingback: Spioni în arşiţă « Mircea Pricăjan

 11. ady spune:

  mie mi se pare ca “politically correct”-ul asta e dus uneori prea departe.
  si in editia mea, in roman este joe-indianul, dar probabil nu s-a gasit un termen adecvat in limba romana.
  nu sunt de culoare/negru/indian/albastru/ce mai vreti voi, dar nu vad de ce s-ar simti cineva jignit de un limbaj folosit acu’ mai bine de 100 de ani si care reflecta situatia de la momentul acela.
  v-as ruga sa faceti un mic exercitiu de imaginatie si sa va inchipuiti cum ar arata “tiganiada” sau orice alta carte/nuvela/povestire (de exemplu “copca radvanului” a lui galaction- tiganul/rromul mura “negru ca pacatul si frumos ca ispita”) tradusa in limbaj “modern”. sa se supere taranii din cauza modului peiorativ in care se foloseste azi termenul “taran” si sa se “traduca” mai bine de 50% din literatura romana. asa, de amorul artei cum arata arata “ion”, “rascoala” poeziile lui cosbuc sau goga in care, il loc de cuvantul “taran” sa apara “muncitor/lucrator agricol”?!
  a innebunit lupul!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro