bookblog.ro

---

Mihai Buzea în dialog cu Selma Iusuf despre romanul „Paralel”

Scris de • 2 June 2021 • in categoria Stiri

Joi, 3 iunie, începând cu ora 20:00, Mihai Buzea va intra în dialog cu Selma Iusuf, pornind de la romanul Paralel, recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Evenimentul va fi transmis via ZOOM pe paginile de Facebook: Cărturești și Editura Polirom.

Iată o carte cu un subiect în aparență simplu: o familie de români cu un copil mic se mută în străinătate și învață încet-încet să depășească o serie de neajunsuri și să se împace cu altele. Mihai e scriitor (adică veniturile lui sunt subțirele), soția lui are un job nou de care e foarte mulțumită (adică veniturile familiei nu sunt deloc subțirele), iar fetița lor e definiția curiozității: din plimbările prin noul oraș se naște o altă realitate, mult mai interesantă, în care pădurile vecine aparțin unor vrăjitoare, zonele noroioase de pe lângă blocuri sunt mlaștini stăpânite de căpcăuni ori egrete, iar în parcuri se întâmplă lucruri magice.

Dar, dacă toate merg așa de bine, de ce e „greu să adormi seara”? Efectele cumulative ale dezrădăcinării sunt uneori greu de sesizat, așa că personajul Mihai Buzea se apără reconstruind un prezent pentru sine și ai lui și recuperându-și trecutul bucată cu bucată. Cât de bine te cunoști, dacă ești capabil să înțelegi ce s-a întâmplat cu tine și, mai ales, cine ești tu, cel de-acum – sunt tot atâtea întrebări pe care autorul Mihai Buzea le pune în cartea de față, sub pretextul rememorării unor părți din viața sa și a familiei sale. Întrebările ajung până la urmă să-și capete răspunsurile, însă independent de voința lui. Paralel îl atrage pe cititor într-un joc la care puțini își doresc să ia parte cu adevărat.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro