bookblog.ro

---

Mihai Zamfir despre „Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române” la Modul Cărturești

Scris de • 28 September 2021 • in categoria Stiri

Miercuri, 29 septembrie, ora 18.30, la Grădina Librăriei Modul Cărturești (Strada Academiei 18-20, București), Mihai Zamfir vorbește despre Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române, Editura Polirom, 2021, ediţia a II a revăzută şi adăugită.

Alături de autor vor fi: Ioan Stanomir și Cosmin Ciotloș. Evenimentul va fi moderat de Mirela Nagâț și va fi urmat de o ședință de autografe.

Scurtă istorie este o istorie sintetică și mai degrabă nonconformistă a literaturii române. Scrisă de un stilistician care s-a ocupat multă vreme de istoria literară înainte de a deveni el însuși romancier, cartea de față reunește cele trei calificări ale autorului ei. La capătul unui lung șir de istorii ale literaturii române (unele excepționale, altele oneste, cele mai multe anoste, adică didactic-istorizante), un stilistician se încumetă să recitească venerabilele texte, preocupat fiind exclusiv de performanța lor literară, care – în ochii lui – rămâne primordial una stilistică. Iar descoperirile se vor dovedi a fi de multe ori surprinzătoare.

Mihai Zamfir realizează o panoramă a literaturii române redusă la esențial, înfățișată sub forma unui text accesibil și lizibil el însuși în regim de proză literară. Un compendiu universal fixând literatura noastră în ansamblul literaturii europene, punând la dispoziția celor interesați specificul principalilor scriitori români și apreciind valoarea lor la o scară ideală. Prin urmare, un manual de bază care să formuleze perspective contemporane asupra întregii noastre literaturi, așa cum se schițează ea la începutul secolului XXI. Și, poate, mult după aceea.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro