bookblog.ro

---

Noutățile de început de an de la editurile Litera, Litera Mică și Nemira

Scris de • 9 January 2019 • in categoria Stiri

Veștile bune, despre cărțile pe care le pregătesc editurile în anul 2019, încep să curgă: trenduri internaționale, cărți eveniment, autori vedetă, lansări globale, cărți premiate și multe alte surprize.

Lista #mustreadlitera2019 se deschide cu noua carte a fostului președinte al Statelor Unite ale Americii -  Barack Obama și noi abia așteptăm să o citim :). După succesul autobiografiei soției sale, Michelle Obama – „Povestea mea”, aceasta este cea mai așteptată apariție editorială a anului, cu dată de lansare concomitentă la nivel global. Mai multe detalii despre conținut, inclusiv titlul cărții, vor fi dezvăluite în curând.

Tot în topul listei noastre de preferințe este și scriitoarea Zadie Smith care intră în portofoliul editurii Litera cu titlul „Swing Time”, povestea a două fete cu destine separate, un roman despre copilărie, prietenie, muzică și identitate.

Întorcându-ne în zona Casei Albe cu povestea scrisă de celebrul jurnalist de investigații Bob Woodward despre actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, „Fear: Trump in the White House”. Woodward se informează și ne relevă date din sute de ore de interviuri cu surse de primă mână, informații din jurnale personale, documente interne cu focus pe cele mai importante decizii luate de Trump la Casa Albă în primul său an de președinție.

Pe parcursul anului vom mai citi de Bob Woodward și „The Last of the President's Men”, o relatare jurnalistică de excepție despre secretele, obsesiile și decepțiile celui de-al 37-lea președinte al SUA, Richard Nixon.

Thrillerul perfect este scris de Alex Michaelides și se numește „The Silent Patient”.  Peste 38 de țări deja, printre care și România, vor publica în luna februarie acest thriller psihologic șocant despre actele de violență ale unei femei asupra soțului ei și despre obsesia unui terapeut de a afla cu tot dinadinsul care sunt motivele acesteia.

Alături de Michaelides, îl vom mai citi și pe Adrian McKinty, starul internațional al ficțiunii criminalistice, cu un thriller foarte alert și cu un subiect neașteptat: „The Chain”.„Outline”, de Rachel Cusk, a fost aleasă de către criticii literari de la New York Times drept una dintre cele 15 cărți remarcabile scrise de femei care modelează felul în care citim și scriem în secolul XXI, și este prima carte din trilogia care mai conține volumele „Transit” și „Kudos” ce vor fi publicate la Litera.

„The Haunting of Hill House”, de Shirley Jackson, este o operă superlativă de ficțiune horror așa cum Stephen King, Carmen Maria Machado sau Neil Gaiman afirmă. Scrisă în 1959, a fost recent adaptată într-un serial de succes realizat de Netflix.

Autoarea bestsellerurilor „Se numea Sarah” și „Vieți secrete”, revine cu „The Rain Watcher”, o puternică dramă de familie, o poveste plină de secrete prin care Tatiana de Rosnay demostrează încă o dată talentul său extraordinar de povestitor. „Patria”, de Fernando Aramburu, unul dintre cele mai de succes romane publicate recent în Spania, devenit bestseller global, este o poveste despre familie și prietenie, despre ce înseamnă să trăiești în umbra terorismului și cum țara și cetățenii săi pot ajunge la un consens privind trecutul violent.

Editura Litera propune două cărți pentru cei aflați în cautarea fericirii: „Japonisme”, de Erin Niimi Longhurst și „Stumbling on Happiness”, de Daniel Gilbert, două bestselleruri internaționale ce explorează concepte cunoscute și noi, dar mai ales ne ajută să înțelegem cum să le încorporăm cu succes în viața noastră de zi cu zi.

Colecțiile consacrate Clasici Moderni, Clasici Contemporani, Buzz Books sau Blue Moon continuă cu zeci de titluri extraordinare, așadar pasionații de ficțiune vor avea de unde alege. Îi recitim pe Sebastian Barry cu „The Temporary Gentleman”, pe Deborah Levy cu „Swimming Home” sau pe Ali Smith cu al doilea roman din Cvartetul anotimpurilor – „Iarna”. Iubitorii de literatură francofonă pot citi un nou roman semnat de vedeta literaturii franceze contemporane, Édouard Louis, „Histoire de la violence”, și două noi apariții, ambele nominalizate la Premiul Goncourt - „Summer” de Monica Sabolo și „Babylon” de Yasmina Reza.

Noi surprize editoriale și de la laureatul premiului Goncourt 2017 - Éric Vuillard. Noi romane de Paul Beatty – „Tuff”, Richard Flanagan – „Wanting”, Domenico Starnone – „Scherzetto”, Emma Healey – „Whistle in the Dark”, Susanna Tamaro – „Per voce sola”, Karl Ove Knausgård – seria „Anotimpuri”, și noi autori precum Samanta Schweblin – „Distancia del rescate”, Kelleigh Greenberg-Jephcott– „Swan Song”, Edward St. Aubin – seria „Patrick Merlose” ș.a.

Pentru aceeași listă de lectură#mustreadlitera2019 recomandăm și cel mai nou titlu semnat de Maria Semple, „Today Will Be Different” - un roman de geniu de la autoarea cărții „Unde ai dispărut, Bernadette?, o poveste amuzantă și plină de surprize despre reinventarea de sine, dar și romanul „Tangerine”, debutul extraordinar al Christinei Mangan, denumită Patricia Highsmith a secolului XXI,  un portret neașteptat al prieteniei dintre două femei din anii ’50, în Maroc. Peter Swanson, autorul bestsellerului „Cei care merită să moară”, revine la Litera cu „Girl With a Clock For a Heart”, roman deja în curs de ecranizare.

Litera Mică pregătește și anul acesta o mulțime de cărți frumoase și interesante, de la povești ilustrate pentru cei mai mici la povestiri educative și ficțiune pentru toate vârstele copilăriei.
Iată câteva dintre cărțile anului:

Five Feet Apart” de Rachael Lippincott împreună cu Mikki Daughtry și Tobias Iaconis este povestea emoționantă a doi adolescenți îndrăgostiți care nu se pot apropia unul de celălalt fără a-și risca viața. Cum să iubești pe cineva pe care nu îl poți atinge niciodată? Cartea va apărea în România în premieră odată cu lansarea ecranizării romanului.

Sally Jones, maimuța criminalului de Jacob Wegelius este un roman de aventuri pentru copii și adolescenți, cu o intrigă captivantă și plină de suspans și o prietenie neașteptată.

The Train To Impossible Places”, de P.G. Bell. Când aude un zgomot ciudat în mijlocul nopții, Suzy coboară la parterul casei și găsește un tren strălucind în întuneric. Dar nu e un tren obișnuit: este expresul magic către o aventură imposibilă.

„The Distance between Me and the Cherry Tree” de Paola Peretti este o poveste înălțătoare și extrem de optimistă, dedicată adolescenților, dar, în același timp, o lectură foarte potrivită și pentru adulți.

Merlin Saga” de T.A. Barron urmărește aventurile tânărului Merlin pe insula Fincayra, un tărâm fermecat, stăpânit de o vrajă. Cu ajutorul locuitorilor acestui tărâm, Merlin va realiza că soarta insulei și destinul său personal sunt strâns legate. Căci acest tânăr este sortit să devină cel mai mare vrăjitor al tuturor timpurilor: Merlin! Anul acesta la Litera Mică vor apărea primele trei volume ale seriei.

În The Midnight Hour” de Benjamin Read și Laura Trinder aflăm că părinții lui Emily au dispărut în lumea secretă a Orașului de la Miezul Nopții. Urmărită de creaturi însetate de sânge, Emily trebuie să descopere adevărul pentru a-și salva părinții. Ce secret de familie o leagă pe fată de Orașul de la Miezul Nopții?

Câștigătoare a premiului Amazon Breakthrough Novel, cartea Timebound”de Rysa Walker spune povestea extraordinară a lui Kate, o tânără care – folosindu-se de abilitatea sa moștenită de a călători în timp, se întoarce în trecut pentru a preveni evenimente care au afectat viața familiei sale. Schimbarea trecutului vine însă cu un cost personal: dacă Kate reușește, băiatul pe care îl iubește nu va avea nici o amintire a existenței ei. Dar, indiferent de motiv, are Kate dreptul să manipuleze soarta întregii lumi?

Colecția Prima mea lectură se va îmbogăți în 2019 cu seria Secret Kingdom” de Rosie Banks. Seria urmărește aventurile a trei bune prietene care, într-o zi, găsesc o cutie magică misterioasă, ce le transportă în Secret Kingdom, o lume a unicornilor, a zânelor și a altor spirite năstrușnice!  O nouă serie superbă, plină de lucruri pe care fetele le iubesc cel mai mult: secrete, vrăji, prietenii speciale și aventuri încântătoare!

De asemenea, îndrăgitele serii de povestiri cu animăluțe scrise de Holly Webbși de Sue Bentley vor continua cu noi aventuri, iar Martin Widmark, autorul seriei Nelly Rapp și Academia Antimonștri, va reveni anul acesta la Litera mică cu o nouă serie de mistere – The Diamond Mistery. The Whodunit Detective Agency. 

Charlie Changes Into a Chicken de Sam Copeland este povestea amuzantă a lui Charlie McGuffin, un băiat care spune despre sine că este un optimist, dar, de fapt, își face griji din orice. Apropiindu-se începerea școlii, Charlie trebuie să găsească o modalitate de a face față
unei noi îngrijorări - și asta cât mai repede!

Surprizele pentru copii constau și în continuări ale bestsellerurilor internaționale semnate de Connie Glynn – Prințesă cu adevărat, Laura Ellen Anderson – Amelia von Vamp și prinții unicorni,  Francesca Cavallo și Elena Favilli– super jurnalul I am a Rebel Girl. A Journal to Start Revolutions”, Philip Osbourne ”Jurnalul unui tocilar. War Games”. 

Editura Nemira pregătește pentru cititorii Armada, imprintul Nemira de literatură science fiction, fantasy și thriller, evenimentul editorial al anului: Foc și sânge, de George R.R. Martin – primul volum al istoriei în două părți a Targarienilor, plasată cu 100 de ani înainte de povestea din Cântec de gheață și foc.

În prima parte a anului, apare volumul de povestiri Zburătorii nopții, tot de George R.R. Martin – un science fiction întunecat, despre pericolele ascunse ale călătoriei prin univers, acum adaptat de Neftlix.

Dintre autorii de portofoliu ai Nemira, Kim Stanley Robinson, una dintre cele mai puternice voci ale science fiction-ului, revine cu romanul Aurora. Genial imaginat și frumos povestit, Aurora spune povestea incredibilă a primului nostru voiaj dincolo de sistemul solar. Robin Hobb revine și ea la Nemira, cu primul volum dintr-o nouă trilogie, Corabia magiei, o fermecătoare aventură cu pirați, magie și corăbii vii. Joe Abercrombie, cunoscut ca autorul de grimdark fantasy prin excelență, revine cu Eroi, o poveste sângeroasă despre război și consecințele lui, plasat în același univers al popularei trilogii Prima lege.

Printre noutățile din Armada se numără: Autonomde Annalee Newitz – povestea unui pirat-femeie pe nume Jack care face contrabandă cu medicamente, care traversează lumea în propriul submarin, pe Pământ, în 2144 și Biblioteca invizibilă, de Geneviere Cogman, o serie fantasy ca o magică declarație de iubire pentru toți cei îndrăgostiți de cărți, cu librari-spioni și călătorii în universuri paralele.

Pentru iubitorii de thrillere, în Armada apare în luna mai romanul Ceva în apă, de Catherine Steadmann, un thriller psihologic, care începe cu întrebarea: Te-ai gândit vreodată cât îți ia să sapi un mormânt? Doi proaspăt însurăței își petrec luna de miere în Bora Bora, dar fac o descoperire care le va schimba viețile și îi va obliga să se confrunte cu cele mai absurde scenarii în loc să înceapă viața fericită la care se așteptau.

Serii mult așteptate continuă anul acesta: Cei doisprezece, continuarea seriei Transformarea, de Justin CroninBotezul focului, de Andrzej Sapkowski – al cincilea volum din seria bestseller care a inspirat celebrul WITCHER, Suflul de zăpadă și cenușă, de Diana Gabaldon – continuă povestea extraordinară a scoțianului din secolul al 18-lea, Jamie Fraser, și a soției sale din secolul XX, Claire, în a șasea parte din Outlander, seria Imperiul fărămițat, de Mark Lawrence continuă cu Împăratul spinilor, iar seria Demon, de Peter V. Brett, cu Tronul de craniu.

Pentru cititorii de literatură străină contemporană, în colecția Babel apar: Misterul lui Henri Pick, de David Foenkinos, o comedie-thriller despre lumea literaturii, Viața secretă a lui William Shakespeare, de Jude Morgan, povestea incredibilei și misterioasei vieți a etern actualului Shakespeare, Melmoth, de Sarah Perry, o poveste în același știl și aceeași atmosferă ca în Șarpele din Essex și Pachinko, de Min Jin Lee, povestea pe mai multe decenii a unei familii coreene care fuge în Japonia, o istorie a rasismului și stereotipiilor din Japonia secolului al XX-lea.

În colecția Damen Tango, de literatură pentru femei, Nemira pregătește: seria Luna din palat, de Weina Dai Randel, povestea tinerei care ajunge împărăteasă peste China, Madame Picasso, de Anne Girard, povestea femeii care l-a inspirat pe fascinantul Picasso, Obiecte prețioase, un nou roman de la îndrăgita Kathleen Tessaro și Văduva de safir, de Dinah Jefferies.

Din seria de cărți de non-ficțiune, cea mai mare surpriză de la Nemira este Moonwalk, despre viața excepțională a celei mai mari vedete pop a secolului trecut, Michael Jackson, în cuvintele proprii și detalii inedite. Pentru luna iubirii, februarie, eseista Marilyn Yalom propune o Istorie inedită a iubirii: Inima îndrăgostită, în care răspunde întrebărilor Cum a devenit inima simbolul suprem al iubirii și cum a evoluat acesta în decursul timpului, din vremea Scripturilor până în era emoticoanelor din social media? și De ce este inima cel mai cunoscut simbol din lume?

După bestsellerul Câteva motive să iubești viața, Matt Haig revine cu Însemnări despre o planetă nervoasă, o panoramă a lumii contemporane și toate elementele ei care ne provoacă anxietate, de la supra-aglomerări la hiper-conectivitatea din social media sau fake news.

Iar Alberto Manguel, poate cel mai pasionat cititor din lume, autorul Bibliotecii nopții, al Istoriei lecturii și al Unui cititor în pădurea din oglindă, revine și el la Nemira cu Packing My Library, o nouă declarație de iubire făcută cărților, bibliotecilor, lecturii.

Cititorii Young Adult au și ei motive de bucurie: îndrăgita serie Regina Roșie, de Victoria Aveyard se încheie cu volumul Furtuna războiului, seria Frăția corbilor, de Maggie Stiefvater continuă cu Dream Thieves, iar seria Culorile magiei, de Victoria Schwab, cu Invocarea luminii. Tot în prima jumătate a anului, vor putea descoperi un nou univers care îi va captiva, cel din Everless, de Sarah Holland.

Pentru fanii literaturii polițiste, Nemira continuă publicarea unor ediții noi ale cărților Rodicăi Ojog   Brașoveanu, cu seria aventurilor Melaniei

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro