bookblog.ro

---

Romanul Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu va fi lansat în Croația

Scris de • 7 September 2020 • in categoria Stiri

Bogdan-Alexandru Stănescu este invitat la cea de-a VIII-a ediție a prestigiosului „Festival of World Literature Zagreb” (Croația), care se va desfășura în perioada 6-12 septembrie 2020.

Participarea sa – în data de 9 septembrie, miercuri – este prilejuită de apariția în limba croată a romanului Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom, 2017) la editura Fraktura, sub semnătura reputatului traducător Goran Čolakhodžić.

Fraktura este una dintre cele mai importante edituri din Croația, în portofoliul acesteia regăsindu-se nume mari ale literaturii universale contemporane: Amos Oz, David Grossman, Péter Esterházy, Javier Cercas, Daniel Mendelsohn, Cees Nooteboom, Andrzej Stasiuk, Jón Kalman Stefánsson, Carlos Ruiz Zafón etc.

Apărut în anul 2017 în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, Copilăria lui Kaspar Hauser a primit Premiul pentru „Proză”, în cadrul Premiilor „Nepotu’ lui Thoreau”, ediţia 2017, Premiul Radio România Cultural la categoria „Literatură”, ediţia 2018, Premiul Festivalului primului roman de la Chambéry, Franţa, ediţia 2018.

Romanul a fost nominalizat pe lista scurtă a Premiului European pentru Literatură, 2019, și este în curs de traducere în Franţa (Phébus), Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Janet 45) şi Macedonia (Antolog). Bogdan-Alexandru Stănescu este reprezentat extern de agenția literară londoneză The Susijn Agency Ltd: http://www.thesusijnagency.com/BogdanAlexandruStanescu.htm.

Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sunt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămâne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vâscoasă a melancoliei.

 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro