bookblog.ro

---

Starea de lectură continuă. Noutățile Editurii Polirom

Scris de • 19 May 2020 • in categoria Stiri

Editura Polirom vă recomandă câteva dintre cele mai recente apariții pe care le puteți găsi deja pe librăriile online, dar și, din fericire, în librăriile fizice. Să rămânem în „starea de lectură”. Cititul ne apropie, iar poveștile ne păstrează mintea mereu în alertă!

Vocabularul european al filosofiilor, volum coordonat de Barbara Cassin

Lucrare monumentală realizată de un colectiv de aproape o sută de autori și acoperind circa 15 limbi europene, Vocabularul european al filosofiilor prezintă și compară, în cele aproximativ 400 de intrări ale sale, mai bine de 4.000 de termeni specifici unei limbi sau, pentru cei moșteniți din Antichitate, culturii europene, precum și aspecte ce țin de funcționarea unei limbi în ansamblu.

 

Carol I al României, Jurnal. Volumul al III-lea: 1893-1897

„Domnia lui Carol I, lungă de 48 de ani, nu a fost un basm, ci o realitate. Ea face parte din istoria românilor, și nu oricum, ci ca o epocă memorabilă prin împliniri. Regele fără educație regală a domnit exemplar. Nu știm cum ar fi arătat România fără acest monument de echilibru, conștiinciozitate și devotament care a fost regele Carol I. Putem doar bănui că, fără el, ar fi avut o soartă mai rea.” (Vasile Docea)

 

Despre marea strategie de John Lewis Gaddis

Prezintă teoria și practica marii strategii din Antichitate până la al Doilea Război Mondial, având ca surse clasici ai istoriografiei (de la Herodot la Tucidide), ai gândirii strategice (de la Sun Tzu la Clausewitz) și ai gândirii politice (de la Machiavelli la Isaiah Berlin), dar și scrierile Sfântului Augustin sau nemuritorul roman Război și pace al lui Tolstoi. Ca să fii învingător, trebuie să ai o viziune strategică flexibilă, care ține seama de conjunctură și de particularitățile terenului de acțiune, și să nu uiți că imperativ este să-ți atingi prin orice mijloace obiectivul stabilit.

 

Mintea tulburată de Eric R. Kandel

Eric R. Kandel, unul dintre cei mai importanţi specialişti în neuroştiinţe din lume, face o neobişnuită incursiune în universul enigmatic al creierului, arătând ce ne dezvăluie tulburările mintale despre natura umană. Pe baza cercetărilor sale inovatoare şi a lucrărilor altor experţi, el încearcă să răspundă la una dintre cele mai dificile întrebări cu care ne confruntăm: cum apare mintea din materia fizică a creierului?

 

În vremea contaminării de Paolo Giordano

Locuind în Italia, una dintre țările cele mai afectate de Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspândește această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră și ce trebuie să facem. El pune în discuție și alte forme de contaminare – de la criza ecologică până la știrile false și xenofobie – pentru a ne ajuta să înțelegem nu doar cum am ajuns aici, ci și cum, împreună, putem face o schimbare.

 

Domni și Doamne de Marta Petreu

„Ce-i unește pe Domnii și Doamnele despre care scriu?, m-am întrebat, în timp ce, cu siguranța gesturilor inconștiente, îmi adunam textele și le puneam unul după altul. Căci printre ei și prin ei toți trece firul rău, rana mare a secolului XX. Ce ar avea în comun Doti Stanca, căreia regimul totalitar comunist i-a atins însăși iubirea pentru Radu, cu lumea nălucitoare a Sarei din romanul omonim al lui Agopian? Dar Mircea Cărtărescu și, să zicem, aceeași Doti Stanca? Secolul XX a trecut prin viața fiecăruia din 'personajele' mele, lăsând o rană nu mică. Și a trecut printre ele, făcând din ele singularități reciproc impenetrabile, monade incomunicante. ” (Marta Petreu)

 

O ureche de om pe o spinare de șoarece de O. Nimigean

O ureche de om pe o spinare de şoarece se întreabă în ce măsură postulatul estetic al literaturii îl implică pe cel ontologic, în ce măsură literatura îşi mai poate apăra miza existenţială şi cum anume – astăzi, când distanţa faţă de activismele de toate culorile devine atât de greu de păstrat, iar infatigabilele fabrici de consens lucrează la o turaţie accelerată.

 

Meridianul și alte proze de Paul Celan

„Am încercat să ținem seama în această întreprindere de transpunere în limba română a prozei lui Paul Celan de întreaga experiență acumulată de traducătorii care, în alte limbi și culturi, au inițiat-o cu mult înaintea noastră. Ne-am confruntat cu aceleași dificultăți și dileme în a găsi un echivalent adecvat 'densității' textelor, cumulată în paleta de registre ce glisează de la ceremonios la ironic și de la emfatic la patetic, în reverberația intertextuală, în alternanța dintre 'spus' și 'nespus', în preaplinul semantic ce emerge din travaliul de remodelare a materiei lexicale, și nu numai...” (Andrei Corbea)

 

Primul om de Albert Camus

În 4 ianuarie 1960, pe drumul de întoarcere la Paris dinspre casa din Lourmarin, maşina în care se afla Albert Camus se izbeşte de un platan, iar scriitorul moare pe loc. Pe scaunul din spate al automobilului este găsită o geantă cu un manuscris intitulat Primul om. Ultimul roman al scriitorului: o probă originală a geniului său, care permite cititorului să se apropie de personalitatea lui şi să-i savureze din plin scriitura, mai exaltată şi pasionantă aici decât în alte cărţi.

Îmbunătățire de Joan Silber
Romanul Îmbunătățire a fost elogiat – și pe bună dreptate – pentru căldura umană a poveștilor care îl construiesc, pentru umorul subtil și construcția rafinată. „O cronică provocatoare a lumii contemporane.” (BBC Culture)

 

Bob Honey care face și drege de celebrul actor american Sean Penn

Dincolo de intriga trăsnită şi plină de întorsături neaşteptate, Bob Honey care face şi drege este o acută satiră socială, Sean Penn descriind societatea americană contemporană într-o cheie distopică. Romanul său este încărcat de aluzii politice şi diatribe la adresa unei lumi distorsionate ficţional tocmai pentru a dezvălui o realitate profund îngrijorătoare.

 

Scriitori români contemporani

 

Ne-ndepărtăm din ce în ce de viață... de Emil Brumaru

„Veți găsi aici unele dintre cele mai frumoase poeme ale lui Emil Brumaru! Nu exagerez, e un Brumaru la cel mai înalt nivel, conștient de ce poate, jucându-se cu temele propriei poezii, dar păstrându-și candoarea.” (Bogdan Crețu)

 

Act gratuit de Nicolae Breban

Deja disponibil în format digital, volumul Act gratuit de Nicolae Breban va putea fi găsit în curând și în librăriile fizice, în ediție tipărită. Universul nuvelelor care compun volumul Act gratuit este populat de personaje paradoxale, contradictorii, căci, preocupate uneori până la obsesie de împlinirea destinului personal, ele sunt totodată chinuite de întrebări, ezitante, nehotărâte.

 

Colegi de breaslă, colegi de viață, acum și colegi de colecție: Moni Stănilă & Alexandru Vakulovski

Țipă cît poți de Moni Stănilă & Pizdeț de Alexandru Vakulovski sunt cele mai recente apariții din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, cel mai puternic proiect editorial autohton dedicat literaturii române contemporane.

 

Steinhardt. Bughi mambo rag de Lavinia Bălulescu

După biografiile romanțate ale unora dintre cele mai îndrăgite personalități culturale române – Constantin Brâncuși (Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare de Moni Stănilă), George Enescu (Enescu. Caiete de repetiții de Dan Coman), I.L. Caragiale (Caragiale. Scrisoarea pierdută de Bogdan-Alexandru Stănescu), Maria Tănase (Maria Tănase. O fîntînă pe un drum secetos de Simona Antonescu și Eugen Ionescu (Ionesco. Elegii pentru noul rinocer de Liliana Corobca) – , Polirom le propune fanilor colecției „Biografii romanțate” volumul Steinhardt. Bughi mambo rag de Lavinia Bălulescu.

 

Povești minunate pentru copiii de toate vârstele, în colecția „Junior”

 

 

Inimă de arici de Massimo Vacchetta 

Massimo Vacchetta este autorul bestsellerului 25 de grame de fericire. Cum îţi poate schimba un pui de arici viaţa (Polirom, 2018, în colaborare cu Antonella Tomaselli)

O carte educativă, ce încurajează respectul pentru natură, făcându-ne să reflectăm la frumusețea firii și la responsabilitatea pe care toți o avem în menținerea echilibrului fragil prin care, răbdătoare, lumea noastră ne ocrotește zi de zi, chiar dacă, adesea, noi uităm s-o admirăm și s-o prețuim.

 

Vânătorii de cărți. Codul perfect de Jennifer Chambliss Bertman

Al doilea volum din seria Vînătorii de cărți (Polirom, 2017), în care Emily şi James, eroii din primul volum, trec prin noi aventuri pline de suspans. Un nou mister irezistibil şi doi prieteni care se lansează într-o cursă contracronometru ca să-l dezlege, o poveste în care lucrurile iau o întorsătură periculoasă și care se citește pe nerăsuflate.

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Multe mulțumiri pentru informații! M-au atras mai ales Vocabularul european al filosofiilor și cartea lui Sean Penn.

    raspunde

  2. Diana spune:

    Interesante aceste titluri, chiar eram in cautarea unor carti deoarece ma pregatesc sa plec in concediu la mare. Selectia aceasta de lecturi ma va tine cu sufletul la gura si sunt sigura ca imi vor placea.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro