bookblog.ro

---

”Ulise” de James Joyce, într-o nouă traducere la Editura Polirom

Scris de • 21 February 2023 • in categoria Stiri

La un secol după apariția romanului Ulise și la aproape patru decenii de la prima traducere integrală în limba română, Editura Polirom publică o nouă traducere a capodoperei lui James Joyce, semnată de Rareș Moldovan.

”Ulise” de James Joyce, într-o nouă traducere la Editura Polirom

Ulise – ediție îngrijită, cuvânt-înainte şi note de Erika Mihálycsa şi Rareş Moldovan – apare în prestigioasa colecție de traduceri din literatura universală „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru), în anul în care aceasta împlinește 25 de ani.

„Cine face efortul de a citi Ulise dobândeşte dreptul la o viaţă suplimentară, de desfătări literare paradiziace la capătul unei colosale aventuri iniţiatice. Traducerea lui Rareş Moldovan este un minunat ghid pentru a descoperi cele de mai sus.” (Mircea Mihăieş)

Ulise este fără îndoială o operă de artă divină şi va dăinui în ciuda nulităţilor din universităţi, care o transformă într-o colecţie de simboluri sau de mituri greceşti.” (Vladimir Nabokov)

„Mă gândesc mereu la Joyce, îl port cu mine peste tot.” (Salman Rushdie)

„De ce nu scrii şi tu cărţi pe care să le poată citi lumea?” (Nora Joyce, scrisoare către James Joyce)

James Joyce (n. 1882, Irlanda) este unul dintre cei mai importanți scriitori din toate timpurile. A studiat la școli prestigioase patronate de iezuiți, unde a dobândit o solidă cultură clasică, fiind un elev excepțional și un student eminent. A debutat în 1907, cu un volum de poezii, urmat de celebra colecție de povestiri Oameni din Dublin (1914). În timpul Primului Război Mondial locuiește în Elveția, unde va lucra la Portret al artistului la tinerețe și la Ulise. Publicat la Paris, în 1922, Ulise devine rapid una dintre cele mai importante opere ale Modernismului și unul dintre romanele clasice ale literaturii universale. În 1939 publică Finnegans Wake. Joyce a mai scris și alte volume de poezie, teatru, eseuri, dar și articole de presă, lăsând în urmă și o consistentă corespondență. A murit la 59 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Fluntern din Zürich.





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro