bookblog.ro

---

Vernisaj | expoziție de bandă desenată / roman grafic: „Viața părinților mei. O istorie a Spaniei în secolul XX”

Scris de • 17 May 2022 • in categoria Stiri

Institutul Cervantes din București organizează miercuri, 18 mai, începând cu ora 18.30, la sediul său din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, vernisajul expoziției de romane grafice spaniole „Viața părinților mei. O istorie a Spaniei în secolul XX / Vida de mis padres. Una historia de España en el siglo XX“.

Sub acest titlu, vor fi expuse fragmente din romanele grafice El arte de volarArta de a zbura și El ala rota / Aripa ruptă semnate de scriitorul Antonio Altarribași desenatorul Joaquin Aubert Puigarnau (cunoscut mai ales sub pseudonimul Kim) – doi adevărați clasici ai acestei arte.

Evenimentul va avea loc în prezența celor doi invitați spanioli, fiind deschis de Jorge Jiménez–Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București.

Arta de a zbura, prima parte a dipticului, îi este dedicată tatălui lui Antonio Altarriba, după dispartiția acestuia, însă nu e o biografie, ci un roman în care realitatea și ficțiunea se amestecă pentru a crea un fond imaginativ pe care Kim l-a transpus într-o serie de desene ce reunește realismul și satira. „O operă dramatică, scrie criticul Antonio Martin, care se structurează organic în jurul memoriei unui om.“

 Aripa ruptă este povestea mamei, a unei mame aparținând altei Spanii decât cea a fiului sau a tatălui. „În vreme ce Arta de a zbura  avea în vedere o Spanie mai degrabă socială,  Aripa ruptă  contura o Spanie mai degrabă dictatorială – mărturisea Antonio Altarriba în postfața romanelor grafice. Independent însă de zona pe care o aveau în vedere, în ambele cazuri, este vorba de amintire, de descoperire și de învățare.“

Despre importanța acestui diptic, în istoria benzii desenate spaniole, criticul Antonio Martin spunea: „Aceste romane sunt cultură... Nivelul lor literar și grafic, calitatea și complexitatea povestirii în ansamblul romanelor grafice, fac din ele mari  cărți ale ultimilor ani. Suntem în fața unor opere magistrale care recuperează istoria spaniolă din ultimele decenii și care vor face Istorie“.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 28 iunie. Program de vizitare: luni – joi: 09.00-20.00 | vineri-sâmbăta: 09.00-15.00.





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro