bookblog.ro

---

Top 3 cărți de neratat din colecția Raftul Denisei

Scris de • 23 July 2021 • in categoria Top 5

Unul dintre visele mele mari de cititor este să ajung să văd în Chișinău deschiderea unei librării Humanitas. Da, exact în stilul celor din București pe care le cutreieram alături de cea mai bună prietenă, în căutarea unor cărți savuroase și a unei porții sănătoase de bună dispoziție. Adevărul este că sunt fană declarată a unor colecții lansate de această editură, una dintre ele fiind Raftul Denisei, o serie de carte devenită deja simbolică pentru titlurile delicioase și stilul aparte.

Și pentru că ador topurile de carte, m-am gândit să vă recomand câteva cărți din această colecție, care mi-au plăcut în mod special și despre care pot vorbi oricând, oricui, fără să-mi fie frică că aș putea să o dau în bară. Deci, să purcedem:

1 Deschide acest top volumul recent tradus Cazul doctorului Kukoțki de Ludmila Ulițkaia. Această rusoaică focoasă în opinii, de o verticalitate demnă de invidiat ne oferă o nouă istorie, o perspectivă deosebită, tranșantă, asupra problemei avorturilor ilegale în Uniunea Sovietică din perioada stalinistă. Scris tăios, franc, volumul te cucerește din primele pagini și te ține în priză până la ultima filă, demonstrându-ne, în repetate rânduri, că Ulițkaia este un fenomen literar de excepție. Evident, s-ar putea ca acest volum să le dea bătăi de cap celor care nu prea cunosc dedesubtul acelei realități sau celor care nu prea au studiat acea perioadă, dar și acele lapsusuri sunt completate impecabil de narațiunea autoarei.

2 Al doilea pe listă este volumul Memoriile unei gheișe de Arthur Golden. Este cel mai potrivit volum de ficțiune care să redea fidel realitatea societății japoneze inter și postbelice. Scris cu o sinceritate covârșitoare, acesta cucerește prin grația, prin dezinvoltura cu care autorul își înzestrează personajul principal. Cred că este o carte numai bună pentru a stimula interesul pentru lectură, fiind și o înglobare perfectă de imagini și scene desprinse din acele vremuri.

3 Al treilea pe listă este volumul Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov. Literatura rusă n-a mai cunoscut titluri de un simbolism și misticism atât de profilat, iar acest lucru dă romanului o alură aparte. Este una dintre cărțile care m-au cucerit ireversibil, fiind scris într-un mare fel. Bulgakov, se spune, că și-ar fi vândut sufletul pentru această scriere. Poate că e doar o bârfă mondenă, dar, cu siguranță, a meritat. „Maestrul și Margareta” este un roman invariabil, atemporal, bun pentru a fi descoperit de cititorii dornici de cunoaștere.

Îmi place să cred că lectura este aidoma unei veșnice călătorii spre propriul nostru Sine, iar cu fiecare nouă carte ajungem să fim mai aproape de noi. Colecția Raftul Denisei a devenit pentru mine un bun prieten în lungul meu parcurs de cititor profesionist.





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Nick spune:

    Maestrul și Margareta
    E o carte f grea, deosebit de complexa, cu multe chei si despre descifrarea căreia s-au scris chiar alte carti – una se intutileaza Bulgacov si secretul lui Koroviev. Interpretare figurala la Maestrul si Margareta.
    Este o carte tipica de literatura de sertar – care nu putea fi publicata si pentru care puteai plati cu viata sau macar o Siberie.
    In primul rand este extraordinar ca a fost scrisa in plina teroare comunista, pe vremea lui Stalin. O fateta a cartii isi bate joc de comunism, in mod foarte subtil, parand ceva de natura fantastica, cu draci, etc., de omul nou, de fapt niste monstri creati de comunism, de militie, de uniunea scriitorilor, cenzura, lumea teatrului, spitalurile psihiatrice pt rebeli, de shopurile pe valuta din Moscova, criza imobiliara.
    Un alt plan e unul religios, interzis in comunism, in care fictiv exista un dialog intre Isus si Pilat, interesant pentru paradoxurile omului.
    De altfel si Bulgakov a murit in mizerie si a reinviat, fiind descoperit dupa zeci de ani si pretuit la adevarata valoare.
    Completare:
    “Prin reducerea romanului la o critica a societatii comuniste se realizeaza o amputare a unei capodopere. Romanul lui Bulgacov este e “Evanghelie a Diavolului”, şi tocmai în aceasta constă geniul autorului. Acum 2000 ani Cristos, întruchiparea binelui, a venit pe pământ pentru a mântui omul, iar mărturii ale existentei si faptelor sale sunt Evangheliile. Si iata că in 1930 pe pamant vine si Diavolul. Desigur ca alegerea Moscovei comuniste nu este chiar intâmplatoare. Dar ceea ce constata Diavolul nu este foarte mult impregnat de comunism. El, care a asistat la discuţia dintre Pilat si Cristos, si la ultimele zile ale acestuia, vine sa vadă dacă în 2000 ani omul a devenit altul. Si constată (vezi scena de la teatrul de varietati, dar si restul) ca desi progresul tehnic este incontestabil omul nu s-a schimbat. Mincinos, hapsân, ipocrit, crud, si doar din cand in cand razbate din el bunatatea.
    Geniul lui Bulgakov consta tocmai in curajul de a-l face erou principal pe Diavol, care nu este deloc un personaj negativ, el nu face nimic altceva decat sa creeze situatii care developeaza caracterul real si ascuns al omului. Nu Woland este rau ci omul devine rau, atunci cand Woland il elibereaza de chingile conventionalismului.
    Woland vine dupa 2000 ani sa vada ce efecte a avut jertfa luui Cristos, la care a fost martor ocular, si rezultatul este destul de jalnic.
    Numai un scriitor de geniu putea scrie aceasta evanghelie romantata a venirii Diavolului.
    Subiectul romanului depaseste granitle regimului comunist, desi in contextul sau autorul are posibilitatea de a evidentia mai multe fatete ale fiinei umane. Dar asta in nici un caz nu inseamna ca daca Woland ar fi venit intr-o tară “democrata” vizita lui ar fi fost un fiasco, caci ar fi dat de un om, purtator complet al jertfei lui Cristos.”

    Altul bine zice:
    “Maestrul si Margareta e la fel ca si biblia…multi o citesc dar putin o si inteleg”

    Am vazut si un serial rusesc de 10 episoade, f bine facut.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro