bookblog.ro

---

Top 5 cărți scrise în închisoare

Scris de • 26 May 2016 • in categoria Top 5

În această perioadă în care scandalul cărților scrise în închisorile din România este încă departe de a se fi stins, ne-am gândit că ar fi interesant să încropim un Top 5 al cărților scrise în închisori. Scrise... pe bune de data aceasta și în niciun caz în modul în care ne-au obișnuit prizonierii „de lux” din țara noastră. Iată deci cele cinci titluri alese de noi. Întrucât lista din care am făcut selecția este una neașteptat de amplă, vă așteptăm cu sugestii privind părerea voastră în ceea ce privește cele mai interesante cărți care s-au născut în aceste condiții. book-841171_960_720

 1. Don Quixote de Miguel de Cervantes

Considerat de unii drept primul roman modern european, precum și una dintre cele mai bune cărți scrise vreodată, „Don Quixote” s-a născut în timp ce autorul, Miguel de Cervantes, era încarcerat din pricina faptului că autoritățile descoperiseră o serie de nereguli privind conturile sale, după ce acesta lucrase ca specialist în achiziții pentru Armata Spaniolă. Din fericire, după ce prima parte din „Don Quixote” a fost publicată în 1605 și a devenit un succes imediat, autorul nu a mai avut niciodată probleme financiare.

 1. Moartea regelui Arthur de Sir Thomas Malory

Deși personajele centrale ale legendei regelui Arthur sunt în majoritate eroi nobili, demni de admirație, iată că mintea care a dat naștere romanului „Moartea regelui Arthur” aparținea cuiva care a fost acuzat că ar fi un bătăuș, hoț, răpitor și violator. Malory și-a scris legendele romantice în timp ce se afla în închisoarea Marshalsea din Londra, așteptându-și procesul în care era acuzat că ar fi organizat un șir de peste 100 de jafuri violente. Procesul însă nu a mai avut loc, iar Malory a ieșit din închisoare în 1461, atunci când Edward al IV-lea a fost încoronat.

 1. Mein Kampf de Adolf Hitler

În 8 noiembrie 1923, pe străzile din Munich, Adolf Hitler împreună cu alți 2000 de naziști mărșăluiau pentru a deturna o întâlnire politică ce avea loc acolo. Acuzat de trădare și încarcerat în închisoarea Landsberg din Bavaria, Hitler își va scrie aici celebra autobiografie intitulată „Mein Kampf”.

 1. Principele de Niccolo Machiavelli

Prins în luptele de putere din Florența anului 1512, Niccolo Machiavelli, un diplomat respectat al vremii, este acuzat că ar fi conspirat împotriva statului de către familia conducătoare, Medici, iar mai apoi arestat, torturat și aruncat în închisoare. După eliberare, îi este interzis să mai calce în Florența iar în perioada exilului, Machiavelli scrie „Principele”, o lucrare ce va deveni în timp un reper în strategia politică, la care vor apela de-a lungul timpului cele mai diverse personalități: de la regele britanic Henry VII, la americanii Benjamin Franklin and Thomas Jefferson, la împăratul francez Napoleon și până la liderul mafiot John Gotti.

 1. Consolarea filosofiei de Boethius

Filosoful antic Anicius Manlius Severinus Boëthius, cunoscut mai bine drept Boethius, a fost închis în anul 520 pentru încercarea sa de a reconcilia Biserica Ortodoxă cu rivala sa, Biserica Romano-Catolică. Așteptându-și condamnarea la moarte timp de doi ani în închisoare, Boethius va scrie o operă de inspirație grecească, numită „Consolarea filosofiei”. Deși aproape uitat în ziua de astăzi, volumul a fost unul foarte popular în perioada Evului Mediu, influențând un număr mare de scriitori, printre care și pe Dante Alighieri, care l-a transformat pe Boethius într-unul dintre persoanajele celebrei sale scrieri „Divina Comedie”.

 

Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Toate sunt niste carti minunate, o alta carte care m-a incantat pe deplin a fost Amintiri din casa mortilor.

  raspunde

 2. Zina spune:

  Hehe! Nu prea seamănă cu cărțile lu’ Jiji! ☺

  raspunde

 3. Daniel N spune:

  Şi “De profundis” de Oscar Wilde este scrisă tot în închisoare. Nu ştiu sigur dacă este chiar o carte în adevăratul sens al cuvântului însă este o lucrare destul de bună.

  raspunde

 4. Este superb romanul Don Quixote de Miguel de Cervantes.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro