Vei fi acolo?
Autor: Guillaume Musso
Rating:

Editura: ALL
Anul aparitiei: 2010
Traducere: Bogdan Marin
Numar pagini: 288
ISBN: 978-973-724-294-5
Dacă citim biografia literară a lui Guillaume Musso, pare că a fost destinat să scrie numai romane de succes. După un debut surprinzător în 2004, urmat de un al doilea roman care a plăcut la fel de mult publicului, este cu atât mai greu de crezut că cel care le succede nu va fi pe măsura aşteptărilor.
Această a treia carte a lui Musso, Vei fi acolo? debutează făcând apel la regretele minime pe care le are orice persoană, punând o întrebare simplă Ce ai schimba dacă ai putea da timpul înapoi?. După acest "îndemn la reflecţie", suntem imediat puşi în faţa faptelor. Aflat într-o misiune în Cambogia, un doctor primeşte 10 pastile ce îl pot transporta înapoi în timp. Urmează apoi o serie de relatări ale diverselor întâlniri pe care Elliot le are cu versiunea sa de acum 30 de ani, încercând să împiedice moartea iubitei sale de atunci, Ilena.
Deşi subiectul călătoriilor în timp este unul dacă nu supraexploatat, cel puţin controvesat, autorul nu pare a se lua prea mult în serios. În fond scopul său nu este acela de a dezbate existenţa maşinilor spaţiale, a găurilor negre sau a teoriei relativităţii. Desigur, toate aceste ipoteze sunt menţionate, doar trecător, pornind de la teoriile lui Einstein şi ajungând la psihanaliza Freudiană. Cititorul este rugat astfel discret să nu încerce să afle mai multe răspunsuri ci să ia povestea aşa cum este. Inclusiv faptul că cei doi Elliot - din prezent şi din trecut - ar a nu avea prea multe probleme referitor la întâlnirea cu sine aşa cum sugera spre exemplu Asimov în Sfârşitul eternităţii.
[Citeste tot Articolul]
Translatorul
Autor: Daoud Hari
Rating:

Anul aparitiei: 2009
Traducere: Bogdan Marin
Numar pagini: 190
ISBN: 978-973-724-181-8
Despre conflictul din Darfur televiziunile occidentale sunt foarte zgârcite, împărţind în treacăt şi cât se poate de lapidar atrocităţile începute în 2003, în urma căruia sute de mii de civili au fost ucişi, iar alţi 2 milioane au fost forţaţi să se refugieze cât mai aproape de graniţa cu Ciad. Regimul de teroare impus de preşedintele sudanez, Omar al-Bashir, şi miliţia guvernamentală, a însemnat până acum distrugerea unor sate întregi, a rezervelor de hrană şi apă şi tortura, violarea şi uciderea sistematică a civililor. În afara conflictelor etnice, un alt motiv al destabilizării situaţiei din zonă este şi rezerva uriaşă de petrol pe care Sudanul o are în partea sa de sud, care a beneficiat de infrastructură, educaţie şi sistem de sănătate, dar de care Darfurul, situat în partea de nord-vest, nu s-a putut bucura de niciun fel.
Aceasta este situaţia, starea de fapt, pe care Daoud Hari o prezintă în cartea sa. Dacă aceasta ar fi însemnat doar o relatare simplă a faptelor, ar fi fost oricum meritoriu, dar calitatea lui de martor şi expunerea faptelor concis, uman, face din Translatorul o carte necesară, despre oameni şi lucruri pe care trebuie să le ştii. [Citeste tot Articolul]