bookblog.ro

---

Cum mi-am petrecut vacanta de vara

Scris de • 24 November 2006 • in categoria Cristina Teodorescu

Autor: T.O. Bobe
Rating: 2 stars

T.O. Bobe Cum mi-am petrecut vacanta de varaCum mi-am petrecut vacanţa de vară este o poveste halucinantă despre un elev care povesteşte cum şi-a petrecut vacanţa de vară (într-o compunere). Textul povestitorului debutează cu celebrele "incantaţii" specifice ciclului primar "vara este cel mai frumos anotimp" ca mai apoi să se blocheze, neputând să folosească clişeele specifice toamnei deoarece era vară. Gradat, povestirea se concentrează pe întâmplările cât se poate de banale ale elevului Luca, ca mai apoi să apară o sumedenie de cadavre, piraţi şi terorişti, un fel de story poliţist. Intriga se construieşte într-un mod cât se poate de ilogic. Compunerea se termină cu veşnicul "Ce Frumoasă a Fost Vacanţa de Vară!".

T. O. Bobe reuşeşte să se joace cu toate clişeele textelor obligatorii şcolare, chiar şi cu stângăciile limbajului copilăriei, astfel încât la un moment dat nu mai ştii dacă ceea ce citeşti există, ori este o greşeală de tipărire. Micile detalii expuse în compunere sunt cele care indică anormalul, observând astfel pe parcursul "romanului" trecerea de la un peisaj senin şi inocent la unul sângeros, o imagine din Counter-Strike în care toţi doresc să-l ucidă sau să-i implanteze "cipi" în cap pentru a-l monitoriza.

Cum mi-am petrecut vacanţa de vară este modul ideal de a te juca cu literatura. Momentul în care mi-a fost recomandat T. O. Bobe doream să văd dacă se poate scrie într-un mod copilăresc şi cartea lui mi-a dovedit-o. Trebuie să recunosc că iniţial nu mi-a plăcut în mod deosebit tocmai pentru subiectul abordat, banal şi cât se poate de inimaginabil, acea minciuna mare cusută cu aţă albă pe care ţi-o poate spune orice copil în faţa blocului dacă ai timp îndeajuns să-l asculţi.

Totuşi, povestea lui Luca (cacofonie voită?) este pe cât de amuzantă şi plictisitoare, pe atât de neliniştitoare. Mai mult, peisajul romanului este specific anilor 1990 din România, cât despre părinţii acestuia sunt în permanenţă ocupaţi şi nu au timp de acesta, lăsându-l în grija bunicii. Motivul unei compuneri de peste 400 de pagini este simplu: Luca, deşi nutreşte sentimente confuze pentru Miruna Nahabetian, fosta lui colegă de ciclu primar, nu vrea să se lase mai prejos şi se hotărăşte să scrie o pagină pentru fiecare zi din vacanţă. Mai mult, tema compunerii este dată tot de Miruna care îi povesteşte că scrie despre extratereştii, iar cum pe Luca nu-l interesau extratereştrii acesta va scrie despre Piraţi şi Terorişti.

Luca nu este un puşti simpatic şi liniştit, acel stereotip promovat în literatură; el este crud, incapabil de a percepe realitatea, toţi prietenii săi sunt fie "japiţe ordinare" fie "pretenari", iar în momentul în care Robert, singurul lui prieten nu se mai arată în preajma casei sale acesta este catalogat fără doar şi poate drept o "japiţă ordinară". Luca are o perspectivă ciudată asupra lumii vii, astfel încât mutilările, dezmembrările şi torturile fac parte din viaţa de zi cu zi şi nu-i provoacă repulsie.

T.O. Bobe construieşte, în Cum mi-am petrecut vacanţa de vară, un puzzle dificil de limpezit. Cu toate acestea, autorul cere câteodată un preţ mult prea mare pentru proza sa încâlcită, de multe ori firul povestirii pierzându-se în detalii sau fiind lăsat neîncheiat. Dacă autorul a reuşit să demonstreze capacităţi extraordinare în redactarea stilului copilăresc, totuşi structura de coerenţă a romanului are deficienţe datorită multor întâmplări lăsate la interpretarea cititorului cât şi revenirea la aceeaşi temă cu crime, mutilări şi terorişti conduce la un cosmos negru, care te duce cu gândul la ideea că poate generaţiile "ce va să vină" nu mai sunt inocente şi mai mult, sunt dereglate pentru totdeauna.

Un ultim cuvânt înainte de a încheia: îi ofer două puncte pentru originalitate, primind numai atâtea datorită neputinţei de a mă face să îl citesc în continuu, părăsind de multe ori cartea pentru a începe altele noi. Poate dacă nu ar fi adâncit stilul copilăresc ar fi fost şi mai uşor de citit, însă asta nu vom şti niciodată.

Reviewer: Cristina Teodorescu (Woodisor)

Citeste cele 39 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro