bookblog.ro

---

Mesagerul

Scris de • 6 March 2008 • in categoria Cristina Teodorescu

Autor: L. P. Hartley
Rating: L. P. Hartley - Mesagerul rating - recenzii carti

L. P. Hartley - Mesagerul - recenzie cartiCum ar fi dacă fiecare dintre noi am avea păstrată în vreo mansardă scrisori, jurnale ori amintiri din copilărie? Oare la vederea acestora am rememora copilăria? Adolescenţa? Tinereţea?

Desigur, mie nu are cum să mi se întâmple o astfel de şansă, vinovată fiind doar vârsta fragedă şi momentul ales. Dar cu personajul principal al romanului Mesagerul de L. P. Hartley, Leo Colston, trecutul devine prezent prin simpla descoperire a unui jurnal din 1900.

Extrem de proustian, într-o singură după-amiază Leonard Colston bătrânul îl reîntâlneşte pe tânărul Leo, pasionatul de semnele zodiacului şi de magie. Astfel, scopul introspecţiei devine rememorarea timpului pierdut, a verii anului 1900 când acesta, copil de 12 ani este invitat de colegul său Marcus Maudsley la Brandham Hall, reşedinţa de vară a părinţilor lui Marcus. Totul pare complet firesc având în vedere vârsta băieţilor, timpul trecând în jocuri, plimbări şi ceaiuri de societate.

Toată lumea pestriţă care se perindă prin Brandham Hall este descrisă în amănunţime de către micul magician. Îmi permit însă o mică observaţie: toţi adulţii fac parte din aceeaşi masă amorfă, preocupaţi fiind de ceaiuri, tenis şi discuţii interminabile considerate de Leo ca fiind fără niciun rost.

În mijlocul acestor oameni Leo simte pentru prima dată diferenţa de clasă, iar costumul de haine primit în dar de către Miriam, sora lui Marcus, devine o pecete pe care copilul de 12 ani o va purta cu multă mândrie, diferenţiindu-se astfel de Leo cel de acasă şi Leo din Brandham Hall.

Leonard cel bătrân recunoaşte trăirile sale de tânăr şi micile "trădări" provocate în faţa mamei sale, uitând să-i scrie ori desconsiderând într-o mare măsură tot ce a cunoscut până la venirea sa la Brandham Hall.

O întâmplare nefericită îi desparte pe cei doi băieţi şi anume îmbolnăvirea lui Marcus de pojar. Astfel Leo se vede singur în marea de oameni care nu-l prea bagă în seamă decât atunci când este nevoie de un subiect de glumă. În acest interval, relaţia cu Miriam se apropie, motiv pentru care aceasta îi va încredinţa o mare responsabilitate: să fie poştaşul ei, ducând astfel scrisorile de dragoste dintre ea şi Ted Burgess, un agricultor vecin.

Odată ce Leo va descoperi conţinutul scrisorilor, pasiunea şi jocul de-a secretul se vor topi. Şi asta pentru că pentru prima oară Leo simte mugurii dragostei pure faţă de o fată care i-a arătat bunăvoinţă şi interes. Datorită acestui sentiment Leo continuă totuşi să-i ducă scrisorile fetei, chiar dacă se luptă cu greu cu morala cu care a fost învăţat şi totodată cu sentimentul contradictoriu de atracţie şi respingere a prieteniei cu Ted Burgess.

Deşi intriga în sine este simplă, Hartley a reuşit să scrie un roman deosebit tocmai prin capacitatea de a prinde într-un personaj atât de tânăr toate sentimentele pe care acesta le cunoaşte. Este deosebit de interesant să urmăreşti transformarea lui Leo, precum şi trăirile contradictorii pe care acesta le simte.

Mai mult decât atât, Mesagerul reuşeşte să reunească o viaţă tipic burgheză britanică de la începutul secolului XX, singurul ochi critic al acesteia fiind doar copilul de 12 ani dintr-un alt mediu.

Şi ce se întâmplă în continuare? Vor fi descoperiţi cei doi îndrăgostiţi ori Leo va trăda? Asta rămâne să descoperiţi voi parcurgând romanul Mesagerul de L. P. Hartley.

Scrisă de Cristina Teodorescu





Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Eugen spune:

    Chiar daca Leo Colston e doar un copil de 12 ani, pare mult mai adult decat unii care chiar sunt in adevaratul sens al cuvantului. Din cate am citit in recenzie, cartea e destul de interesanta.

    raspunde

  2. Woodisor spune:

    Eugen, rareori un scriitor adult poate sa fie in perfecta concordanta cu personajele sale juvenile. Si asta pentru ca tineretea este un timp pe care multi dintre noi il pierd ori altii nu pot iesi din ea. Dar Hartley a reusit sa prinda trasaturi tipice copilariei, chiar daca uneori i-a atribuit personajului sau tente adulte. Si sa nu uitam ca totusi, personajul principal este Leo batranul care-si aminteste de Leo cel tanar. Nu putem face abstractie de acest fapt, motiv pentru care adultul desi povesteste intamplari de mai bine de 50 de ani in urma, totusi, este un adult.

    raspunde

  3. George Milea spune:

    Cum se traduce prima fraza a romanului: ,,The past is a foreign country. They do things differently there.”?

    raspunde

  4. Amina Parasca spune:

    Se traduce “Trecutul e o ţară străină: lucrurile se fac altfel acolo.”

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro