bookblog.ro

5 cărți în 5 minute

Scris de • 31 October 2015 • in categoria 5 Cărți în 5 minute

Escadron Ghilotina

Escadron Ghilotina de Guillermo Arriaga
Ultimul imperiu

Ultimul imperiu de Brandon Sanderson
Testul psihopatului. O călătorie prin industria nebuniei

Testul psihopatului. O călătorie prin industria nebuniei de Jon Ronson
Doi italieni cu bun gust

Doi italieni cu bun gust de Antonio Carluccio și Gennaro Contaldo
Întoarcerea (Am murit, din fericire; volumul 1)

Întoarcerea (Am murit, din fericire; volumul 1) de Theo Anghel

Prima rundă din această toamnă a rubricii 5 cărți în 5 minute.

Chiar dacă vine în ultima zi a lunii octombrie, eu zic să rememorăm împreună cărțile bune care ni s-au perindat prin fața ochilor în luna septembrie.


 

Escadron Ghilotina

Titlu: Escadron Ghilotina
Autor: Guillermo Arriaga
Rating:
Editura: Vellant
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Liliana Pleșa Iacob
Numar pagini: 208
ISBN:

Un roman savuros, plin de umor (negru, ce-i drept), Escadron Ghilotina este prima carte a lui Arriaga care a văzut lumina tiparului. Povestea urmărește pățaniile unui bărbat care perfecționează ghilotina și încearcă să vândă noua mașinărie lui Pancho Villa. Dacă planul îi va reuși sau nu, rămâne de văzut.

 

Probabil cel mai mare atu al cărții este faptul că autorul nu încearcă să acopere totul cu un strat inutil de dulcegării și că prezintă evenimentele exact așa cum ar fi decurs și în realitate: câteodată cu umor, alteori cu cruzime, dar mereu bazându-se pe ironia tragică a condiției umane.

CITEȘTE RECENZIA

  • Plusuri

    Răsturnările de situație, amestecul de ironie, umor și realism tragic.

  • Recomandari

    Celor pasionați de scrieri istorice, de realism și umor negru.


 

Ultimul imperiu

Titlu: Ultimul imperiu
Autor: Brandon Sanderson
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Ana Veronica Mircea
Numar pagini: 816
ISBN: 978-973-707-823-0

Brandon Sanderson este unul dintre cei mai populari autori de fantasy din ultimii ani. Cărțile sale, pe lângă faptul că au câștigat numeroase premii și l-au adus la cârma celebrei serii <b>Roata timpului</b> după ce Robert Jordan a trecut în neființă, sunt universal adorate de către cititorii care, în fiecare an, așteaptă cu sufletul la gură un nou volum „sandersonian”.

 

Ultimul imperiu, cartea ce deschide trilogia Născuți din ceață, ne introduce într-o lume fantastică, mult prea complexă pentru a fi descrisă în câteva rânduri, cu un sistem de magie cu totul unic și personaje extrem de bine conturate. Un adevărat festin pentru orice fan fantasy!

 

CITEȘTE RECENZIA

  • Plusuri

    Intrigă cursivă, personaje solide, o sursă de magie pertinentă într-un univers distopian mai mult decât posibil, detalii minuțioase care ajută construcției credibile.

  • Minusuri

    Cantitatea excesivă de detalii minuțioase :)

  • Recomandari

    Pentru iubitorii de Fantasy cu nițică experiență. Nu e nicidecum nivel 101, ci mult mai sus, și este nevoie de răbdare și angajament pentru a citi în ritm susținut. Partea pozitivă este că, dacă te „prinde”, șansele să o lași din mână sunt nule!


 

Testul psihopatului. O călătorie prin industria nebuniei

Titlu: Testul psihopatului. O călătorie prin industria nebuniei
Autor: Jon Ronson
Rating:
Editura: Art
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Luiza Vasiliu
Numar pagini: 336
ISBN: 978-606-710-020-4

OK, trebuie să recunoaștem că, oricât de nebunesc ar suna, cu toții suntem măcar puțin de tot fascinați de crime, psihopați, macabru și, în general, de tot ce ține de latura noastră întunecată. Uitați-vă numai câte seriale/filme/cărți de succes au ca subiect cel puțin una dintre cele enumerate mai sus.

 

Testul psihopatului. O călătorie prin industria nebuniei este rodul investigației jurnalistice pe care Jon Ronson a inițiat-o din pricina fascinației sale pentru limita dintre normal și patologic. Având ca repere cazuri reale, autorul ne pune față în față cu o serie de întrebări care dau de gândit, cea mai intimidantă fiind Sunt și eu un psihopat?

 

CiITEȘTE RECENZIA

 

  • Plusuri

    Testul Psihopatului prezintă o colecție de istorisiri cu și despre psihopați, o interesantă călătorie pe cât de amuzantă, pe atât de bine documentată.

  • Minusuri

    Singurul minus ar fi că această cărticică se termină exact atunci când începe să fie mai interesantă.

  • Recomandari

    Dacă sunteți în căutarea unor texte specifice, tehnice despre psihopatie, atunci Testul Psihopatului nu este ceea ce căutați. În schimb, dacă vreți să auziți o poveste de la un tip extrem de amuzant, care s-a avântat în industria nebuniei și a prezentat pe înțelesul tuturor formele acesteia, atunci țelul dumneavoastră va fi îndeplinit cu acest volum.


 

Doi italieni cu bun gust

Titlu: Doi italieni cu bun gust
Autor: Antonio Carluccio și Gennaro Contaldo
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 208
ISBN: 978-606-686-480-0

Pizza, paste, tiramisu... Mmmm, deja îmi lasă gura apă! Cine nu iubește bucătăria italiană? Nu doar că a oferit lumii unele dintre cele mai populare feluri de mâncare din toate timpurile, la cucina italiana este și foarte sănătoasă și extraordinar de variată.

 

Antonio Carluccio și Gennaro Contaldo au strâns în volumul Doi italieni cu bun gust câteva dintre rețetele lor preferate, le-au „aranjat” astfel încât să fie pe înțelesul tuturor și au condimentat întreaga lucrare cu poze din belșug, imagini atât de apetisante astfel încât să-i convingă până și pe cei mai reticenți dintre reticenți să pună mâna pe ingrediente și ustensile și să se apuce de gătit.

 

CITEȘTE RECENZIA

 

 

 

  • Plusuri

    Explicațiile din cadrul secțiunilor fac din cartea de față mai mult decât o simplă carte de bucate și te introduc în bucătăria italiană

  • Minusuri

    Lipsa unei secțiuni pentru începători cu instrucțiunile de bază aferente.

  • Recomandari

    Gurmanzilor, novicilor în ale bucătăriei, iubitorilor de mâncare italiană.


 

Întoarcerea (Am murit, din fericire; volumul 1)

Titlu: Întoarcerea (Am murit, din fericire; volumul 1)
Autor: Theo Anghel
Rating:
Editura: Herg Benet
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 320
ISBN: 978-606-8530-58-1

Mă bucură nespus să văd că autorii români încep să câștige tot mai mult teren în fața celor străini în ceea ce privește preferințele publicului. Un fantasy autohton de calitate este Întoarcerea, primul volum al seriei Am murit, din fericire. Acesta ne propune o viziune inedită în universul literaturii young adult/fantasy, aceea a recuperatorilor de suflete, ființe supranaturale a căror misiune este de a sări în ajutorul nevinovaților și de a-i salva din situații limită.

 

 

Un mix nebun de adrenalină, umor, romantism și sarcasm (foarte mult sarcasm), Întoarcerea iese în evidență prin personajele puternice și acțiunea mereu surprinzătoare. O carte ce nu trebuie să lipsească din bibliotecile pasionaților de lecturi fantasy alerte.

 

CITEȘTE RECENZIA

 

 

 

  • Plusuri

    Sarcasmul de care dau dovadă personajele este de-a dreptul fermecător, iar fiecare capitol este atent condimentat cu replici savuroase și acțiune cât cuprinde; acțiunea alertă care nu te lasă să te plictisești; conceptul unic și mitologia recuperatorilor; surpriza (plăcută) de care am avut parte atunci când am descoperit că aveam de-a face cu niște ființe originale și nu unele copy/paste din alte cărți.

  • Minusuri

    Amestecul de nume românești cu unele mai... exotice nu mi s-a părut foarte inspirat. Actul final mi-a lăsat impresia că nu-și avea locul în carte, că a fost scos din alt roman.

  • Recomandari

    Fanilor literaturii young adult și fantasy.






Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro