bookblog.ro

---

Fragment: „Freud Museum” de Ioana Scoruș

Scris de • 19 February 2019 • in categoria Noi aparitii, Recomandari

Titlu: Freud Museum

Autor: Ioana Scoruș

Editura: Polirom

Colecţia „Ego. Proză”

Domeniu: Literatură română - Proză scurtă
Colecție: EGO. PROZĂ
Număr pagini: 336
ISBN: 978-973-46-7661-3
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2019

-fragment-

Dimineaţa bea o cafea neagră cu caimac şi, imediat după prânz, o caffè latte sau un cappuccino la espressor, la fel de gustoase. Şi principiul ăsta l-am înţeles imediat: presiunea mare cu care apa trecea prin cafeaua râşnită la granulaţia perfectă scotea tot gustul ăla demenţial. Cei 28 de bari ai espressorului îşi făceau treaba într-un mod straşnic. La chestia asta m-a pervertit instantaneu. Deprinsesem ritualul, care devenise datoria mea zilnică. Eram cât se poate de fericit. Viaţa mea devenise luminoasă şi numai modestia mă împiedică să povestesc cât de bine mi-era. Modestia bazată pe conştiinţa faptului că, în materie de cafea, am rămas un profan. Dimineaţa, cât timp Keyra lucra, stăteam tolănit pe sofaua generoasă din camera de zi, beam cafea şi citeam. Uneori mă mai pierdeam în câte un gând (Keyra credea că meditez), privind prin ferestrele uriaşe sau, pur şi simplu, uitându-mă la tavanul bordat cu stucaturi filigranate. Nici în visuri nu îndrăznisem să-mi închipui un asemenea paradis. Începusem să slăbesc graţie salatelor Keyrei, combinaţii fastuoase de ingrediente pe cât de banale, pe atât de potrivite unele cu altele – adevărate afrodiziace, pline de condimente misterioase şi de chestii sănătoase. Şi de multe fibre.

Keyra are 39 de ani proaspăt împliniţi, eu, 65, la fel de proaspeţi. Nu-mi dau seama dacă informaţia asta are vreo importanţă. Bănuiesc că, la un moment dat, diferenţa a jucat un rol important. Era convinsă că nu are niciun gram de talent, cu toate că romanul ei de debut, Frica, fusese un adevărat succes. Prima ediţie, scoasă în 10 000 de exemplare broşate, s-a vândut într-o săptămână. A doua, în 20 000 de exemplare, s-a epuizat în două luni, iar ea refuză să semneze un nou contract de teamă ca nu cumva a treia ediţie să nu se vândă deloc. O prostie, de altfel, dar n-am de gând să mă bag în afacerile ei. Este fată mare, ştie şi singură ce trebuie să facă. Ce-mi place însă este să o şicanez. Am un refren preferat, pe care i-l susur când vreau s-o supăr: Când

patruzeci de ierni te vor brăzda/ Şi-ţi va apune fala juvenilă... Uneori îmi trage câte-un pumn în omoplat cu degetele ei subţirele, de vrăbiuţă, făcute ghem, alteori se mulţumeşte cu o privire cruntă, trucată, îşi rotunjeşte ochii – să mă bată Dumnezeu dacă ştiu cum naiba face –, mă priveşte pe sub gene, îşi ţuguie boticul o clipă (şmecheria asta îi face o mutriţă delicioasă), apoi zâmbeşte pervers. Un mod de-a-mi spune că i se rupe de vârstă, că are toate şmecheriile cu ea şi că va rămâne pururi o tipă cu vino-ncoa’. Ceea ce ar putea fi foarte adevărat. Până la un punct.

***

Aflat în pragul vârstei a treia sau chiar în mijlocul ei, fiecare narator din volumul de povestiri al Ioanei Scoruș face o confesiune, fie autoironic, fie cinic, deseori înflăcărat, dar mereu însoțit de o mult mai tânără femeie, căci nedreptatea îmbătrânirii poate fi amăgită doar alături de o parteneră în floarea vârstei. Uneori, totul se face țăndări, precum cupa de cleștar a unui împărat al Japoniei, păstrată într-un muzeu londonez și furată pentru a-i oferi iubitei un ceai verde japonez. Alteori, viața continuă chiar și în urma unei tragedii: din disperarea morții soției însărcinate se naște o carte semnată de autor cu un pseudonim feminin. Dar ce te faci când pseudonimul prinde viață și afli că femeia respectivă chiar există? Și ce te faci când știi totul despre Pound, când regizezi un mare spectacol pentru a-ți impresiona iubita, ea însăși scriitoare, dar nu ai reușit să-i înțelegi cartea? Povestire cu povestire, Freud Museum explorează relația de unu la unu, singura capabilă să revitalizeze interesul pentru viață.

Ioana Scoruș (n. 1968) este psihanalist. A semnat rubrica „Scriitornicul” din suplimentul cultural LA&I și a publicat numeroase articole, interviuri, cronici de carte și poezie în revistele Dilema, România literară, Convorbiri literare, Timpul etc. A publicat o plachetă de versuri (Iubiri imperfecte), două romane (Povestea unei sinucideri; Un an din viața Liubei B.) și o carte de interviuri (Paradoxurile psihanalizei în România). La Editura Polirom a mai publicat, împreună cu Ion Vianu, volumul În definitiv... (2018).

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro