bookblog.ro

Sensul existenței umane. De unde venim și încotro ne îndreptăm

Scris de • 15 May 2018 • in categoria

Titlu: Sensul existentei umane
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 168
ISBN: 978-973-50-5913-2
Cumpara cartea

Înainte de a scrie despre subiectul cărții consider potrivit să vă împărtășesc câteva informații despre autor. Edward O. Wilson este un entomolog de renume mondial, considerat unul din cei mai importanți biologi și naturaliști ai lumii academice. Numele lui este strâns legat de studierea furnicilor, cu importante descoperiri în domeniu și este de două ori laureat al premiului Pulitzer la categoria non-ficțiune.

La o primă lectură, Sensul existenței umane pare a fi o sinteză a concluziilor la care Wilson a ajuns după mai mult de 50 ani de cercetare și abordează o plajă largă de subiecte, începând cu evoluția omului, importanța biodiversității și protejării habitatelor naturale, organizarea socială și diviziunea muncii la unele specii de furnici (și ce putem învăța de acolo), până la posibilitatea contactului cu ființe extraterestre. Recomand cartea ca un bun punct de plecare pentru cei care doresc să aprofundeze aceste subiecte.

Autorul își propune să răspundă la trei întrebări fundamentale despre existența umană: Care este originea speciei noastre? (subiect abordat pe larg în Cucerirea socială a Pământului), Încotro mergem? și Pentru ce?

Scriitura sa este ușor de urmărit, iar ca cititor neavizat am apreciat că raționamentele nu sunt încărcate de terminologia de specialitate.

Una dintre cele mai interesante idei propuse de Wilson mi s-a părut cea a originii biologice a naturii umane, care se pare că a generat conflicte în cercurile academice:

„Originea condiției umane este cel mai bine explicată prin selecția naturală în scopul interacțiunii sociale - înclinația moștenită către comunicare, recunoaștere, evaluare, formare de relații, cooperare, competiție și, ca rezultat al tuturor acestora, către plăcerea profundă de a aparține propriului tău grup deosebit. Inteligența socială intensificată prin selecția de grup a făcut din Homo sapiens prima specie cu adevărat dominantă din istoria Pământului.”

Wilson susține că evoluția omenirii s-a sprijinit pe conflictul interior dintre selecția la nivel de individ, în cadrul aceluiași grup, unde indivizii egoiști îi întrec pe cei altruiști și selecția la nivel de grup, unde grupurile altruiste le întrec pe cele egoiste.

Nevoia de apartenență la propriul grup e prezentată ca un impuls instinctiv al oamenilor, care ne-a diferențiat de celelalte specii de pe Pământ și ne-a ajutat să evoluăm, dar în același timp acest tribalism ne îngrădește în a ne atinge potențialul maxim (aspect dezvoltat în capitolul dedicat religiei).

În ultimii ani, Wilson a devenit un apărător fervent al mediului, fiind îngrijorat de dispariția biodiversității generată de distrugerea de către oameni a junglelor şi a altor habitate naturale și face o pledoarie pentru importanța unei dezvoltări sustenabile, cu gândul la generațiile viitoare.

Titlul cărții presupune o dilemă ce nu poate fi rezolvată în 150 de pagini, dar autorul ne lasă cu următoarea concluzie, la care vă invit să reflectați citind cartea: „Nu suntem predestinați să atingem vreun țel și n-avem de răspuns în fața nici unei alte forțe în afară de a noastră proprie. Nu înțelepciunea bazată pe pietate ne va salva, ci doar cea bazată pe înțelegerea noastră de către noi înșine.”

  • Plusuri

    O teorie interesantă a naturii umane, o încercare de a descifra problema evoluției umane, într-un stil prietenos cu cititorul, care stârnește curiozitate. Un bun punct de plecare pentru cei care ar dori să afle mai multe despre munca de cercetare a lui Edward O. Wilson.

  • Recomandari

    Celor preocupați de a găsi răspunsul la întrebările „De unde venim?” și „Încotro ne îndreptăm?”, dornici să înțeleagă mai bine lumea în care trăim.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro