bookblog.ro

---

Cărţile anului 2008

Scris de • 30 December 2008 • in categoria Altele, Articole Speciale

Cititorii noştri ne-au spus deja care sunt cele mai frumoase 100 de carti de daruit de Sarbatori, aşa că ne-a mai rămas doar să vedem care au fost cele mai importante cărţi pentru noi, echipa bookblog, în anul care tocmai a trecut.

Ideea iniţială era să spunem fiecare câteva vorbe despre o carte care ne-a impresionat anul acesta, dar, din moment ce ne place foarte mult ce facem şi cărţile sunt un subiect discutat cu foarte multă pasiune aici, unii dintre noi s-au autodepăşit şi au mai strecurat câteva titluri printre preferinţele lor, iar pe Cristi nu l-a lăsat inima să renunţe la nimic când a editat asta.

Acesta a fost anul 2008 pentru noi şi sperăm că a fost la fel de bun şi pentru voi, vă mulţumim că ne-aţi fost alături şi ne vedem în anul care urmează.

Un an nou fericit,
Echipa bookblog.ro

Ana-Maria Petritan:
Scris pe trup - Jeanette Winterson
O carte despre descoperirea iubirii printre metaforele dorinţei şi bolii. O călătorie neaşteptată pe tărâmul erotismului, o călătorie ambiguă, oscilatorie, enigmatică. Un roman de citit cu glas şoptit pe drumul descoperirii iubirii care nu a fost să fie.

Comportamentul pisicii - Arden Moore
Un ghid savuros despre cum să interpretăm toate acele comportamente inexplicabile cu care pisicile noastre ne uluiesc. Este o carte pe care fiecare proprietar de pisică ar trebui să o aibă în bibliotecă, nu numai pentru calitatea de a dezlega şi cele mai obscure mistere pisiceşti, dar şi pentru umorul autoarei.

Andrei Roşca:
Omul generos - Tor Norretranders
De fapt, Omul generos e o carte de psihologie socială, o carte mult mai spectaculoasă chiar decât reţeta pentru a obţine sex pe gratis, oricând. Este o demonstraţie riguroasă, o argumentare a faptului că a fi generoşi e mult mai profitabil pe termen lung decât a fi egoişti şi a considera că trăim într-o lume în care fiecare se gândeşte doar la sine.

Am crezut în teoria prezentată în carte de când mă ştiu şi tot mi s-a părut o carte excepţională, însă tare mi-ar plăcea ca unul dintre cei cărora teza lui Norrentranders li se pare o glumă să aibă curajul să o citească. Ca să îl puteţi contrazice ar trebui să contraziceţi atât de multe teorii deja demonstrate, încât v-ar lua, probabil, toată viaţă.

Cristi Mitran:
Neil Gaiman - The Graveyard Book
Nici acum nu-mi vine să cred că am reuşit să scriu despre această carte la doar o săptămână de la lansarea ei internaţională şi nici nu vreau să mă gândesc cât m-a costat. Din acest punct de vedere, The Graveyard Book este cu siguranţă cartea pe care am aşteptat-o cel mai mult anul acesta. Nu este cea mai bună lucrare a lui Neil Gaiman, dar nici cea mai rea, şi măcar se pare că autorul a găsit o reţetă universală prin care să-şi păstreze stilul proaspăt dar şi familiar.

Gabriel Mirea:
Orice dialog din Platon
Chiar dacă autorul nu este unul ultimul răcnet, ba are chiar oarece vechime - acolo un 2400 de ani! - limpezeşte gândurile şi trezeşte impulsul de a medita asupra lucrurilor şi fiinţelor din jur. Iar prin Socrate învăţăm să ne iubim propriul loc aşa cum e, plin de defecte.

Secătuit - Andreas Eschbach
Un autor publicat anul acesta în România şi care arată cum toată eternă criza modernă depinde de petrol. Sunt acolo dezvăluiri senzaţionale şi care schimbă percepţia spectatorului obişnuit asupra viziunii lumii. Modernitatea este în parte aşa fiindcă la picioare ne gâlgâie fluvii de petrol. De altfel cartea asta a ajuns sa fie citită de vreo 10 membri ai familiei. Cu nicio alta n-am ajuns la aşa rată de succes.

Formula fericirii. Minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi - Stefan Klein
O carte care dezvăluie noi descoperiri asupra creierului despre care presa nu răsuflă aproape nimic. Ai senzaţia după ce citeşti această carte că ziariştii parcă fac totul să ne creeze un continuu climat de nefericire. Mai mult, perspectiva neuro arată ca fericirea nu se opune nefericirii, cele doua stări sunt generate în zone diferite ale creierului şi au substanţe diferite. Asta e o carte pentru cititorii cu oarece pretenţii intelectuale, sunt şi pasaje ştiinţifice, mai trebuie consultat, foarte rar ce-i drept, şi un dicţionar, dar la final constaţi că nu ai primit formula fericirii, ci doar circumstanţele în care aceasta s-ar putea produce şi că tocmai ţi s-a năzărit o noua întrebare: De ce nu sunt încă fericit? Pentru detalii raţionale fugi la cartea lui Platon, iar pentru detalii materiale citeşte Secătuit.

Borges - o viaţă - Edwin Williamson
O carte ce nu poate fi trecută cu vederea de iubitorii lui Borges, un autor foarte popular pe meleagurile noastre latino. A fost un scriitor care a depins mai toata viaţa de propria mamă, a avut şi câteva aventuri amoroase spectaculoase, sunt pe acolo şi picanterii ori farse celebre, sunt discutate şi tendinţele literare borgesiene, pe scurt: Borges livrescul devine prizonier în spaţiul personajului.

Cunoaşterea inutilă - Jean Francois Revel
Promite un demers negativ asupra cunoaşterii asimilată în mare măsura ideologiei. Cum acţionează aceasta asupra noastră, cum arată omul ideologizat, de ce are dreptate tot timpul sau care sunt premiile ideologice sunt câteva dintre aspectele prezente în această carte. Acum s-ar putea ca să nu fie toată lumea de acord că se poate face echivalenţă între cunoaştere şi ideologie. De aceea din nou fuga la Platon si eventual la interpretările biblice pentru a vedea unde sunt nepotrivirile celor două concepte.

Talita Kumi - Înviind pe drumul Damascului - Monica Fermo
O carte confesivă despre cum o actriţă plină de nuri şi draci ajunge să se transforme într-o călugăriţă ortodoxă de la Ierusalim. O aventura într-un spaţiu radical diferit de cel borgesian de mai înainte. Ar fi bine ca această carte să fie citită după vizionarea filmului rusesc Insula de regizorul Pavel Lungin, film inspirat din viaţa Sfântului Teofil cel nebun pentru Hristos.

Gia Codrescu:
Consider cartea anului 2008 cea care mi-a rămas cel mai plăcut în memorie şi prima la care mă gândesc atunci când cineva mă roagă să-i recomand o carte.

Moartea Pinguinului - Andrei Kurkov este numele acestei cărţi. Foarte bună de citit vara, când este prea cald afară şi poveştile despre gheţari şi pinguini sunt tocmai bune să te răcorească. La fel şi iarna, fiindca e în ton cu tot ce se petrece în jur. O carte care mi-a dat în primul rând linişte, lucrul de care am cea mai mare nevoie în general. Acum citesc şi partea a doua, Legea Melcului. Ii mulţumesc lui Andrei Kurkov.

Ioana Ristea:
Floarea de Menghină - Svetlana Cârstean
Anul acesta, mie mi-a plăcut Floarea de menghină. Pentru că are poveşti pentru copii mici şi mari, pentru că te face să visezi cu ochii deschişi, să-ţi aminteşti de copilărie, de primul fior, de dulceţuri şi bunici. Pentru că este personal şi simplu. Şi chiar dacă uneori te loveşte în moalele capului, n-o să te întristeze niciodată. Şi da, va fi poate mai bine percepută de reprezentantele sexului frumos. Vă va bucura sufletul! Lectură plăcută!

Mihaela Butnaru:
O lume pentru Julius - Alfredo Bryce Echenique
Mint puţin: nu mi-a plăcut o singură carte în tot anul 2008. Dar am ales-o pe aceasta fiindcă este o carte de dăruit, de împărţit cu ceilalţi. Este o minunăţie Lumea lui Julius, populată de personaje memorabile, blînd ironică, ambiţioasă să cuprindă întreaga lume în paginile ei, lumea văzută prin ochii unui copil deştept şi curios. O lume pentru Julius este una din cărţile de care m-am bucurat la fiecare pagină (secret: Julius a devenit un personaj şi în conversaţiile cu prietenii).

Mihnea Voicu Şimăndan:
Războiul ciocolatei - Robert Cormier
Robert Cormier prezintă în Războiul ciocolatei problemele cu care se confruntă orice băiat trecut de vârsta pubertăţii: fantezii sexuale şi găsirea unei prietene, violenţa din licee, cerinţele ridicole ale unor profesori, problema copiilor care locuiesc doar cu un părinte, singurătatea şi dorinţa de integrare în comunitatea şcolii. Personajul principal, Jerry Renault, trebuie să facă faţă, de unul singur, tuturor acestor probleme.

The Chocolate War, o carte cu un final neaşteptat, nu este obişnuita carte de literatură pentru copii şi adolescenţi plină de pilde şi sfaturi "preţioase". Jerry refuză să fie manipulat, refuză să fie la fel ca ceilalţi, refuză să vândă ciocolată, întrebându-se mereu "Do I dare disturb the universe?"

Raluca Alexe:
Design Your Self - Karim Rashid
Sunt câteva motive pentru care am nominalizat cartea lui Rashid drept cea mai bună pe care am citit-o anul acesta. Primul ar fi, bineînţeles, acela că mi-a plăcut foarte mult să o citesc - mi s-a părut ceva nou şi mai ales mi-a plăcut faptul că Rashid a demonstrat că nu îţi trebuie diplome pentru a da nişte sfaturi de bun-simţ. Apoi, mai important, este una din puţinele cărţi care m-au făcut să actionez: în momentul în care am terminat capitolul despre aranjarea camerei m-am ridicat de pe canapea şi am "karimizat-o". Da, acesta este al treilea motiv- am inventat un cuvânt pe care mi-l amintesc de câte ori se adună prea multe lucruri inutile şi dezordonate la mine în cameră. Al patrulea motiv este acela că am avut ocazia să particip la conferinţa-lansarea organizată de editura Publica, pe care a ţinut-o în Bucureşti şi mi-a plăcut de el. Ok, poate e puţin prea preocupat de imaginea exterioară, dar hei! e designer, nu :) ?

Silviu Man:
A treia forţă: România profundă - Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon
Pentru că această carte reprezintă un fel de examen oftalmologic colectiv, cel mai precis şi cel mai complet - provocându-ne să răspundem la o întrebare pe care ne-o punem rareori: cât de departe vrem de fapt să vedem?





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro