bookblog.ro

---

Conditia umana

Scris de • 27 May 2006 • in categoria Altele, Irina

Autor: Andre Malraux
Rating: Conditia umana - Andre Malraux

Andra Malraux Conditia umana"Sa fii mai mult decat un om in lumea oamenilor. Sa scapi de conditia umana...Nu puternic, atotputernic...Orice om viseaza sa fie Dumnezeu."

Andre Malraux a fost scriitor, ziarist si om politic francez, implicandu-se in numeroase activitati de ordin cultural si politic, fiind un bun prieten cu generalul Charles de Gaulle, al carui colaborator si prieten fidel va ramane pana la sfarsitul vietii.

Conditia umana, este considerata o capodopera a literaturii (premiul Goncourt), autorul incercand sa gaseasca, coordonatele fundamentale ale fiintei rationale. Cartea prezinta China in perioada socialista, relatand istoria unei revolutii muncitoresti, predestinata esecului.

Personajele sunt inedite, fiecare are o poveste total diferita, sunt ghidate de trairi si aspiratii ce depasesc "limita umanului" din China anilor '30, cand omul ingradit de viata burgheza, se lasa prada trairilor, gasind in umilinta, lupta sau moarte modalitatea de a se detasa de conditia sa umana.

Dupa parerea mea este o carte buna, care merita citita, pentru ca reflecta un fel de a fi in care orice om, intr-o etapa a vietii sale, se regaseste in incercarea de a se detasa de "conditia umana". Orice om...sau poate doar Malraux.

Reviewer: Irina





Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Andrei Rosca spune:

    Tind sa cred ca doar Malraux :)

    raspunde

  2. Pingback: blogoree.ro

  3. sorin spune:

    Am citit Conditia umana, impreuna cu alte doua romane ale lui Malraux: Calea regala si Cuceritorii, cu foarte mult timp in urma, acum 27 de ani. Tin minte ca m-au impresionat foarte mult prin scriitura, subiect, personaje. Le-as fii acordat 3,5 stele din 5.
    Acum, nu mai garamtez pentru acest lucru. Exista mult mai multe lucruri pe care le cunosc despre viata, sunt influentat de cu totul alte influente, citesc, trebuie sa recunosc, mult mai putin si, mea culpa, doar Science Fiction si, eventual, Fantasy. N-as mai putea sa le recitesc, n-am timp si, parafrazand-o pe Jen: atat de multe carti, atatea lucruri de facut si-o viata atat de scurta. Daca Jen a luat citatul de altundeva….

    raspunde

  4. Vera spune:

    vreau sa va las numai 2 citate din carte(acum o citesc)
    *Un asasinat nu aduce oare nici o schimbare?
    *Socotea ca ideile nu trebuie numai gandite, ci si traite.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro