bookblog.ro

---

Piatra filosofala

Scris de • 5 October 2006 • in categoria Altele

Autor: Marguerite Yourcenar
Rating: 5 stars

Marguerite Yourcenar Piatra filosofalaMarguerite de Crayencour (anagramat si ramas in istoria literaturii drept Yourcenar) este prima femeie primita in Academia Franceza. Pentru L"™oeuvre au noir, tradus in romaneste ca Piatra filosofala a primit premiul Femina, o prestigioasa distinctie literara.

Piatra filosofala spune povestea lui Zenon, medic, alchimist si filosof, naratiune ce se intinde pe parcursul a peste 50 de ani, pe fundalul unui secol al XVI-lea bantuit de disensiuni politice si mai ales religioase si sange varsat din pricina acestora. Ne este prezentata copilaria lui Zenon, inzestrat cu o minte iscoditoare si nelinistita, pasionata de secretele alchimiei si plecarea de acasa la varsta de 20 de ani, inceputul initierii lui: "Eu, unul, vreau sa fiu mai mult decat un barbat". Il regasim dupa un deceniu, medic, cu o multime de aventuri traite, la fel de liber in cuget: "Nu te simti bine decat atunci cand esti liber, si a-ti ascunde parerile e mai stanjenitor decat a-ti acoperi goliciunea".

Aflat mereu in exil, surghiunit din cauza unor lucrari considerate eretice, e nevoit sa se ascunda sub un nume de imprumut pentru a nu atrage atentia asupra lui. Stabileste relatii bazate pe gandire, rare sunt relatiile senzuale si inca si mai rare relatiile de intimitate cu cei care totusi il recunosc. Desi isi asuma viata de clandestinitate si de constrangeri, ceea ce-l anima este dorinta neostoita de a intelege ceea ce il inconjoara si mai cu seama pe sine insusi. Graalul este pentru el gasirea sinelui. Incearca diferite moduri de respiratie, vrea sa-si stapaneasca trupul si sa inteleaga cum functioneaza. Zenon este stapanit de neputinta statornicirii intr-un singur loc, atat din cauza faptului ca ar putea fi recunoscut si condamnat, cat mai ales datorita unei patimi interioare de a colinda lumea: "Din simplul fapt al plecarii lua nastere o libertate deplina".

Autoarea nu se sfieste sa alcatuiasca tablouri antitetice, subliniind astfel vremurile nelinistitoare pe care eroul trebuie sa le infrunte: de la descrierea diminetii, cu elementele ei cele mai diafane: miros de placinte, iarba inrourata, copii mergand la scoala, adica un tablou campenesc, idilic, trece fara nici o introducere la prezentarea unei spanzuratori si a lesului ce atarna din ea. Senzatia e de avertisment, nimeni nu poate avea incredere in nimeni in vremurile acelea tulburi.

S-a spus ca Marguerite Yourcenar are o scriere viguroasa, masculina si, intr-adevar, in Piatra filosofala tonul este linear, se urmareste cu scrupulozitate firul narativ, personajele descrise sunt cu preponderenta barbati, autoarea dovedindu-se un fin psiholog. Lectura poate fi ingreunata din cauza multiplelor referinte istorice, religioase sau chiar pur medicale, si care totusi incita la cautare si dorinta de a intelege de ce oamenii Renasterii comiteau crime atroce din cauza credintei, mai ales pentru ca este o situatie cu care se confrunta, pe alocuri, si societatea contemporana.

Reviewer: Ioana Ristea





Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Bogdan spune:

    Cateva adaugiri legate de titlu: opera la negru (Nigredo), prima operatie alchimica, este moartea peentru viata profana si urcarea spre cea spirituala. Se produce printr-o separare de reziduurile acumulate pana atunci de fiinta, operatiune numita si “putrefactio”. Apoi urmeaza opera la alb (Albedo), adica detasarea omului de ispite si patimi, prin operatiuni de purificare si asceza. Ultima este opera la rosu (Rubedo), in care omul capata o aura de sfintenie si care reprezinta desavarsirea intregii opere alchimice. Toate aceste transformari au loc in athanor, simbol al sufletului uman si care trebuie sa duca la desavarsirea spirituala cunoscuta sub denumirea de Piatra filosofala.

    raspunde

  2. Pingback: Concurs de 8 martie « Idei pentru mamici si copii

  3. Pingback: Descoperi mai apoi că și cărțile bat câmpii și mint aidoma oamenilor « Republica Culturală Chineză

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro