bookblog.ro

---

Si daca e adevarat…

Scris de • 10 November 2006 • in categoria Altele

Autor: Marc Levy
Rating: 4 stars

Marc Levy Si daca e adevaratO carte aparuta recent pe rafturile librariilor, nu stiu daca ai observat. Desi nu obisnuiesc sa cumpar romane "abia scoare din cuptor", de data asta am facut o exceptie. Trebuie sa precizez ca mi-a fost recomandata, dar ne-au atras, in ordinea aceasta, si titlul, prezentarea de pe verso, coperta. Chiar ar fi foarte interesant de analizat cat, cum si de ce ne influenteaza coperta cartii alegerea de a o cumpara sau nu. Dar despre asta alta data.

Revenind la romanul lui Marc Levy, nimic de reprosat. Sau poate tocmai asta: Mi-a lasat un gust placut la sfarsit, insa, analizand mai bine, imi dau seama ca scrierea nu are parti proaste pentru ca autorul nu si-a asumat nici un risc. Mie avantul acela putin nebunesc, acel ceva neobisnuit mi se pare ca diferentiaza cartile. Iar romanul de fata este ok. Doar OK.

Intr-adevar povestea e neobisnuita (nu extraordinara cum sta scris pe spatele cartii). O poveste pana la urma de dragoste, insa cu multe intrebari si putine raspunsuri posibile. Ceea ce nu e rau, atat timp cat cititorului ii este ingaduit sa mearga orocat de departe vrea cu imaginatia. Aici totusi, sau poate sunt eu mai sceptica, intrebarea "cum e posibil?" nu lasa loc decat raspunsului "e fictiune". Nu reuseste sa se mentina exact la granita real / ireal.

Dupa cum am aflat, Spielberg a cumparat dreptul de ecranizare. La prima vedere pare o afacere de milioane, insa eu ma indoiesc de succesul filmului. Daca dai la o parte dreptul cititorului de a imagina secvente, dialoguri, atingeri, peisaje din San Francisco, si i le servesti "de-a gata", se pierde tot farmecul cartii. Cel putin aici.

Cum spuneam, la prima vedere cartea e perfecta pentru film, pentru ca are de toate: iubire, haz, ironie, imposibil, neasteptat.
"- Arthur, toate astea sunt o gluma sau te-ai tacnit?
- Nici una, nici alta, e imposibil sa intelegi, deci inutil sa iti explic.
- Cel mai bine ar fi sa ma transform intr-o tableta de ciocolata, aici, pe loc, ar trece mai repede timpul si in staniol m-as nelinisti mai putin."
"Iti dai seama ca in oras exista un psihanalist milionar si care inca n-o stie? Ai nevoie de ingrijire, batrane! N-ai de ales, nu te pot lasa in halul asta."

Istorisirea din final, despre o banca fictiva ce iti da zilnic 6400 de dolari pe care trebuie sa ii folosesti in 24 de ore, incheie ciclul de sfaturi de viata si indemnuri de a trai frumos si inconstient. Morala - fiecare clipa e pretioasa - nu e repetata intr-un numar deranjant de ori si chiar poate avea efectul scontat. Depinde de disponibilitatea fiecaruia.

Reviewer: Anca Cristina





Citeste cele 22 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Just_me spune:

    Din pacate am vazut si filmul, dupa ce citisem cartea… Si trebuie sa recunosc, mare greseala am facut… Sau mare greseala a facut Spielberg.
    S-a pierdut cam tot ce a fost frumos in carte, s-a modificat ce nu trebuia modificat… Asa am inteles de ce imi spunea o prietena buna: eu nu vreau sa vad un film adaptat dupa o carte pe care am citit-o, pentru ca imi strica imaginea despre carte… Asa e…
    Continuarea cartii, “Te voi revedea”, mi s-a parut mai … “usoara” fata de prima… Un pic dezamagit, desi totusi am citit-o cu placere.

    P.S. Am vrut sa vad si pe imdb ce nota a primit filmul… Se pare ca parerea ca a fost un film slab e doar a mea, pe imdb are 6,9 din 10500 de voturi… Daca stau sa ma gandesc, poate daca nu as fi citit cartea inainte as fi avut si eu o parere buna despre film, nu stiu////

    raspunde

  2. rebecca spune:

    Cartea e oarte proasta. E telenovelica de-a dreptul si replicile sunt gretos de siropoase. Si nu ca siroposul ar prezenta nereguli insa aici cade in desuet. Am mai citit UNDE ESTI? insa nu era nici pe departe atat de proasta. Pe mine m-a fascinat plictisul celor 227 de pagini. Este de joasa speta pentru cei care indraznesc sa citeasca putin mai mult, dar dupa cum ne-am obisnuit deja ne lasam creierele de romanaci spalate si aplaudam in forta capodopera noului jeniu pusa in ecrane de alalalt mare jeniu… Jenant…

    raspunde

    • catalin spune:

      @jebecca “esti nul”.

      Dupa ce-am citit 9 pagini din capitolul 9 si am ajuns la fraza rostita de Paul am ras in hohote in public de se uitau toti la mine.

      Imi pare rau ca aceasta carte este numita telenovelica de persoane care cunosc acest gen de film/serial si care isi permit sa faca comparatia.

      @rebecca “jenibil” deci nu te inteleg de ce ai continuat sa citesti cartea, doar pentru a publica acest mesaj pe acest blog genial? Eu cand nimeresc din greseala pe un post unde ruleaza o telenovela, manele etc, schimb punct.

      raspunde

      • Maria spune:

        sunt de acord cu catalin:P. Daca o carte nu iti place de ce sa o mai citesti?…pur si simplu nu are rost.
        Cat despre cartile ” telenovela” , Marc Levy nu se poate compara cu genul acela de scriitori.

        raspunde

  3. Hollie spune:

    Eu am o alta parere si m-as bucura daca m-ati “asculta” si pe mine putin. Observ ca exista oameni carora le-a placut cartea, dar nu si filmul, oameni carora nu le-a placut nici cartea, si nici ecranizarea…totusi…oameni, suntem diferiti, fiecare are gusturile lui! Mie mi-a placut cartea si nu pot sa zic ca nu mi-a placut si filmul. Deh, nu se fac (chiar) toata ziua filme dupa carti. Dar asta e doar cum si-a imaginat cineva personajele si locurile din carte.
    Personajele principale mi se par “reusite”, si cred ca Reese a reusit chiar bine sa intre in pielea lui Lauren/Elizabeth(cu talentul faci multe)…
    Aici este vorba de gusturi, lume!
    SFAT pt cei care au fost fascinati de carte, si nu de film: uitati ca ati vazut filmul si pastrati in mintea voastra personajele asa cum vi le-ati imaginat voi cand ati citit pt prima oara despre ele (in carte)…dar, va rog: nu le mai spuneti tuturor cat de nereusit vi se pare filmul:EXISTA SI OAMENI CARORA LE-A PLACUT.
    Nu va infuriati pe mine…e doar o parere.
    Multumesc anticipat.

    raspunde

  4. andra spune:

    rebecca mi-ai parut mult prea pretentioasa…
    sau poate ca gusturile tale se invirt in jurul lui Kafka…nu stiu, nu e problema mea….
    devine o problema atunci cind aciditatea unor idei ii deranjeaza pe altii…
    Mie mi-a placut cartea! Aveam nevoie de ceva de acest gen, intr-un cotidian alert si sufocant , in care nu stii cum sa te imparti in mai multe ca sa reusesti si mai multe!
    Marc Levy e binevenit in biblioteca mea!

    raspunde

  5. Mihaela spune:

    Nu inteleg nevoia de a eticheta ceva…in prost, bun…in mediocru sau remarcabil. Sunt convinsa ca multi nu sunt de acord cu mine, acesta este si motivul pentru care evit sa scriu comentarii, dar simt nevoia sa apar un pic aceasta carte. Este o carte frumoasa pentru ca lasa loc imaginatiei…o carte alaturi de care merita sa va petreceti o zi ploioasa…sau poate sunt eu doar o romantica.

    raspunde

  6. roxana spune:

    am citit cartea.Cred ca ar trebui s-o citesti si tu.E o carte foarte frumoasa si interesanta.Imbina S.F.ul cu realitatea.O recomand tuturor deoarece marita.Citeste-o si convinge-.te

    raspunde

  7. Netty spune:

    Mi se pare ciudat ca sunt oameni carora nu le-a placut cartea, dar chiar tine de gusturi. Eu o ador si nu am nimic sa ii reprosez scriitorului. Mi-a lasat o amintire deosebit de placuta si o recomand tuturor cunostintelor mele care sunt interesate de citit. Sper sa nu fie nimeni deranjat de comentariul meu dar am simtit nevoia sa ii iau apararea unei opere ce m-a incantat. Nu am vazut filmul dar din cate am auzit nu cuprinde multe detalii care pentru mine sunt esentiale. Am sa il vad, oricum, poate erau doar zvonuri.

    raspunde

  8. Ramona spune:

    Am terminat de citit cartea acum 2 zile si citisem inainte “In alta viata” tot de Marc Levy,am fost cu adevarat impresionata de romantismul de cara a dat dovada si uimita in acealasi timp ca se mai pune accent pe sentimente nu pe bunurile materiale.Parerile sunt impartite in ceea ce priveste “Si daca e adevarat…” eu raman de partea celor care considera cartea una buna.Ca sa fiu sincera putini inteleg profunzimea sentimentelor expuse cu atata sinceritate dar toate tine de gusturi care nu se discuta niciodata.Ma consider o romantica incurabila de aceea mie personal mi-a placut foarte mult cartea si ii incurajez pe toti cei care sunt atrasi de lumea fantasticului romantic.

    raspunde

  9. Ramona spune:

    care*
    tin*

    raspunde

  10. Iulia spune:

    Aveam nevoie de o carte.. o carte pe care s`o povestesc tuturor colegilor iar o prietena f buna mi`a spus Mark Levy-Si daca e adevarat.. hmm suna bine asa ca am facut rost de carte sii foarte nerabdatoare sa aflu despre ce este vorba.. iar din prima pagina am zis “va fii cartea mea preferata” iar pe parcurs ma gandeam oare cum ar fii un film?.. nu stiam ca sii este.. ! ADOOOR CARTEA SI II SFATUIESC PE TOTI INDRAGOSTITII SI VISATORII SA O CITEASCA! :X

    raspunde

  11. Alexandra spune:

    O carte..buna din punctul meu de vedere. Am citit carti mai impresionante decat aceasta si cu siguranta voi citi altele care o sa-mi placa si mai mult.totusi,Marc Levy are un stil aparte de a scrie. Ca sa iti poti da cu parerea cu adevarat despre aceasta carte recomand continuarea ei “Te voi revedea”. “Si daca e adevarat ” nu se incheie in maniera in care stiti. Are continuare si in ea se afla si multe dintre raspunsuri.
    O seara buna.

    raspunde

  12. radu spune:

    Tin sa va spun, referitor la discutile de mai sus, ca eu am citit cartea dupa ce am vazut filmul care nici nu mi-a placut extraordinar dar nici rau nu pot spune ca a fost. Apoi am citit si cartea si am confirmat regula ca niciodata nici un film nu va fi mai tare decat cartea. Celor care nu au avut o parere buna nici despre carte insemana ca au citit degeaba. Probabil au citit sa se dea mare ca stiu sa citeasca dar cateodata nu este deajuns doar sa citesti fara sa intelegi nimic.
    Marc Levy are un stil aparte, pune culoare in viata, in ceea ce scrie si in tot cel inconjoara. Daca nu ati inteles asta insemna ca mai aveti de citit (poate ziare).
    Numai bine!

    raspunde

  13. ionut spune:

    Riscurile nu exista. O poveste bine pusa la punct, putin superficiala, gandita, putin prea dramatica . Dar alegoria cu timpul e cele mai bune randuri din literatura pe care le-am citit vreodata. Totusi, ea in sine o lectura draguta, usoara, dar nu extraordinara. (as vrea sa scrie o carte de comedie, fiindca aici are pasaje pline de umor).

    raspunde

  14. Pingback: Și dacă e adevărat… – Marc Levy | Cititorul de Cărți

  15. Marian Pluviofiul spune:

    Nu stiu cati dintre noi sunt indreptati sa critice in asa termeni drastici (superficiala, usoara, OK, penibila, telenovelistica, samd) o carte care la urma urmei a fost citita de atata lume.

    Mie mi-a placut intr-o maniera aparte, dar dincolo subiectivitatea fiecaruia, trebuie recunoscut faptul ca Marc Levy reuseste sa-si captiveze cititorii si sa-i tina prinsi intre randurile cartii pana la ultima pagina a acesteia.

    Si da, chiar daca povestea e considerata “usoara” in ochii multora dintre voi, nu uitati ca toata subiectele sunt, in fond, scrise si rescrise, dar felul in care acestea ne sunt prezentate fac o scriere sa fie buna.

    Iar din punctul acesta de vedere, aceasta carte este data dracului de buna, dragii mei.

    raspunde

    • breanna spune:

      Mi-a placut – m-a făcut să rad și să plâng – s-a jucat cu mine, ,, cercuri a făcut” – sensibil și inteligent – mi-ar place să citesc o comparație între Mircea Eliade și Mark Levy, între D-șoara Christina și Laureen .

      raspunde

  16. Ioana Theodora spune:

    Cum se numeste filmul? Stie cineva?

    raspunde

  17. Sorin spune:

    Filmul se numeste :Just Like Heaven (2005)

    raspunde

  18. paula spune:

    Si daca e adevarat
    de Marc Levy

    citate:

    ‘’Si asa plangeau amandoi , cu pudoare, in tacere;intelegeau si mai bine acum sensul unei secunde,valoarea unei clipe,importanta unei singure vorbe.”
    “In fiecare dimineata , la sculare , suntem creditati cu 86400 de secunde de viata pentru ziua respective ,si seara, cand ne culcam , nu exista un report al lor , ce n-a fost trait in cursul zilei este pierdut , ieri a trecut.In fiecare dimineata, magia reincepe si noi ne jucam cu aceasta regula de neocolit:banca ne poate inchide contul in orice moment ,fara nici un preaviz:in orice moment , viata se poate opri.Si atunci, ce facem cu cele 86400 de secunde zilnice?’’
    “Putini oameni isi dau seama cum se socoteste si se apreciaza timpul”
    “Visele traite in doi alcatuiesc cele mai frumoase amintiri.”
    “Viata este minunata , ne dam seama insa de asta doar cand ea se retrage in varful picioarelor “
    “Adultilor le e frica de tot felul de lucruri , sa nu imbatraneasca , sa nu moara, le e frica de ceea ce n-au trait,de boala,uneori chiar si de privirea copiilor , le e frica sa nu fie judecati.”
    “Adultilor le e frica pentru ca nu stiu sa tina seama de lucruri marunte.Eu asta te-invat pe tine.Acum , aici , amandoi traim un moment placut,alcatuit dintr-o mare varietate de detalii :noi doi,masa,conversatia noastra,mainile pe care mi le privesti de adineauri,mirosul acestei incaperi,decorul acesat familiar,linistea zorilor de se ivesc”
    “Amintirile frumoase nu trebuie sa fie trecatoare”
    “-Uita-te bine la tot ce exista in jurul nostrum :apa manioasa,pamantul caruia putin ii pasa de ea, muntii dominate,copaci,lumina care in fiecare clipa a zilei isi schimba intensitatea si culoarea , pasari ce zboara deasupra capetelor noastre , pest ice inoata sa nu cada prada pescarusilor vanand in acelasi timp alti pesti.Exista toata aceasta armonie de zgomote ,zgomotul valurilor,cel al vantului , cel al nisipului;si apoi , in mijlocul acestui incredibil concert al vieti si de materii, suntem tu si eu ,sunt toate fiintele omenesti care ne inconjoara.Cat dintre ele vor vedea ce ti-am descries eu acum?Cate isi dau seama de de privilegiul de a se trezi si a vedea , de a simti ,pipai, auzi?Cati dintre noi sunt in stare sa-si uite o clipa necazurile ca sa se minuneze de acest spectacol nemaipomenit”
    “Nimeni nu este proprietarul fericirii , uneori ai norocul sa ai un contract de inchiriere sis a fii locatarul ei.Trebuie sa-I platesti foarte regulat chiria , altfel esti evacuate foarte repede.”
    “Sa identifici fericirea cand se afla la picioarele tale,sa ai curajul si hotararea de a te apleca pentru a o lua in brate … si a o pastra.Asta-I inteligenta inimii.”

    raspunde

  19. Danny. spune:

    Nu stiu de ce altora nu le-a placut cartea insa eu nu am mai putut sa o las din mana deoarece te mentine in suspans.
    Cat despre intrebarile care rezulta din finalul romanului,raspunsurile pot fi gasite in a doua parte , “Te voi revedea”.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro