bookblog.ro

---

Dragoş Bucurenci recomandă

Scris de • 4 April 2009 • in categoria Articole Speciale

Dam drumul astazi unei noi sectiuni in care va aducem recomandari de carte de la "personalitati mai mult sau mai putin cunoscute", oameni care noua de plac si despre care, mai mult ca sigur, cei mai multi dintre voi ati auzit. Astazi, 3 recomandari venite de la Dragos Bucurenci*, special pentru noi. Textele ii apartin. Multumim, Dragos. :)

1. Zăpada - Orhan Pamuk

Am pierdut un avion, "furat" de cartea asta. E o fictiune semi-politista, semi-romantica pusa in scena intr-un oras de provincie din Turcia contemporana. "Zapada" cade mai usor decat "Ma numesc Rosu", nu e nevoie sa-ti iei concediu ca s-o poti parcurge si are o miza, pana la urma, mult mai actuala.

E un fel foarte agreabil de a te pune la curent cu problematica stranie si dificila cu care se confrunta astazi cei mai orientali dintre europeni. "Nu suntem prosti, suntem doar saraci!", striga exasperat Occidentului generic si surd un tanar islamist cu rol pasager in carte. Un strigat de lupta in care se regasesc multe dintre ghettourile Romaniei de astazi.

2. Ce Ceausescu qui hante les roumains - Adrian Cioroianu

Teza de doctorat a politicianului liberal, de pe vremea cand era doar istoric si-l citeam mai des si cu mai multa placere. Cioroianu analizeaza cultul personalitatii construit in jurul lui Ceausescu si vine cu o ipoteza interesanta: mitul "conducatorului" nu a fost inventat in laboratoarele propagandei comuniste. El este adanc inradacinat in cultura nationala si nu a trebuit decat sa fie reactivat, dupa ce Nicolae Ceausescu a preluat puterea.

Fetisul romanilor pentru "conducator" s-a manifestat de nenumarate ori si inainte de Ceausescu si dupa acesta. Interesant este ca Cioroianu a publicat cartea inainte ca Traian Basescu sa ajunga presedinte, asa ca n-a apucat sa se refere decat la cazul postdecembrist al lui Ion Iliescu. Povestea de dragoste dintre presedinte si opinia publica din ultimii 4 ani nu face, insa, decat sa-i confirme ipoteza.

3. Omul generos - Tor Ní¸rretranders

Este cea mai optimista viziune asupra speciei noastre pe care am citit-o in ultima vreme. Norredtranders trece in revista mai multe teorii din biologia evolutionista, matematica, economie si antropologie care, impreuna, sustin acelasi lucru: ca suntem una dintre putinele animale capabile de altruism si ca generozitatea nu este un simplu accident, este un adevarat motor evolutiv care propulseaza specia noastra.

Cartea rastoarna si alte idei preconcepute despre ce inseamna sa-ti ajuti semenii si demonstreaza ca, pe termen lung, comportamentul generos este mai profitabil pentru individ decat comportamentul egoist. Dupa Noul Testament si "Critica ratiunii practice", aceasta noua intemeiere a altruismului mi se pare cea mai seducatoare.

***

*Dragoş Bucurenci este un tânăr activist ecologist şi jurnalist freelance. Din 2008, conduce asociaţia MaiMultVerde, o organizaţie neguvernamentală care şi-a propus să construiască o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România.

Dragoş s-a implicat în protejarea mediului din 2003, când, împreună cu Liviu Mihaiu, a pus pe picioare asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. Are o experienţă de peste 10 ani în presa scrisă şi a realizat mai multe emisiuni de televiziune pentru TVR1 şi Realitatea TV. În prezent, semnează un editorial lunar în Elle şi în Esquire.

Dragoş are 27 de ani, trăieşte în Bucureşti şi este student în anul III la Istoria şi Teoria Artei.

**foto: Ionut Staicu
***parerea lui Andrei despre Omul generos, aici





Citeste cele 9 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. secession spune:

    god…

    raspunde

  2. secession spune:

    Dar de la personalităţi cu faimă minoră, care au ceva de spus şi o ştiu spune sclipitor sau foarte bine nu doriţi opinii? Numai celebrităţile consacrate ştiu citi şi recomanda, aşa credeţi? Straniu…Eu sper să apară aici şi opiniile Mihaelei Rădulescu. Va fi ultima mea vizită pe bb.

    raspunde

  3. Jean Bica spune:

    Uneori exceptiile devin cei care FAC regula si nu cei care o INTARESC. Sa speram ca nu va fi si in cazul de fata…

    raspunde

  4. secession spune:

    Eu ce le spuneam?… Sigur, e greu de admis, e blogul lor, doar.

    Dupa facebook, Bucurenci…

    raspunde

  5. Jean Bica spune:

    Aaaa, dar nu am nimic cu Bucurenci…treaba domniei sale…nu il cunosc…eu doar filosofam. :)

    raspunde

  6. Andrei Rosca spune:

    Stim, comercialul pateaza arta, artistii adevarati sunt cei care mor de foame iar vedetele nu citesc. Sau daca citesc, in orice caz, ar trebui sa se ascunda.

    Come on, people, trecem vreodata peste prejudecatile astea?

    raspunde

  7. amy spune:

    Pot sa recomande si cititorii? Douglas Coupland- Toate familiile sunt psihotice… sa nu extindem la societati, bine?

    raspunde

  8. Fistique spune:

    Iertati indrazneala – corect in romana, dragi bookblog, se spune “locuieste” in Bucuresti (sta la Bucuresti), nu “traieste”, care in romana este un barbarism calchiat din engleza. De obicei, cand inveti o limba straina faci astfel de calcuri (expresii preluate tel-quel) din limba ta materna. Extrem de interesant cum, la noi, o intreaga generatie vorbeste propria limba ca pe o limba straina, cu reflexele aferente… Stiu ca e off-topic comentariul, dar poate ca totusi nu.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro