bookblog.ro

Eseuri în doi – despre Alain de Botton și filosofia iubirii

Titlu: Eseuri de îndrăgostit
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 232
ISBN: 978-973-689-639-2
Cumpara cartea

În orice poveste de dragoste există două perspective: a lui și a ei. „Eseuri de îndrăgostit” prezintă, cum spune și titlul, punctul de vedere al îndrăgostitului, așa că ne-am gândit că ar fi interesant să vedem cum e percepută cartea din ambele unghiuri. Astfel s-a născut această dublă recenzie, în care atât eu, cât și prietenul meu ne dăm cu părerea pe marginea romanului scris de Alain de Botton.

Cumpără titlul în engleză

[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

The art of travel

0

Autor: Alain de Botton
Editura: Penguin Books
Anul apariţiei: 2003
ISBN: 9780140276626




Iti place sa calatoresti, nu am niciun dubiu. Dar de ce iti place si ce anume dintr-o calatorie te face fericit(a)? Ei, aici e partea mai grea. Parte care necesita nu doar cunoastere de sine ci si observare atenta a starilor prin care treci si a cauzelor care le determina.

Sunt foarte convinsa ca majoritatea oamenilor care calatoresc nu sunt constienti de ceea ce ii determina sa plece in lume. Nu stiu ce anume ii entuziasmeaza la vederea unui peisaj, de ce aleg destinatia X in loc de Y, etc.

De ce aceasta stare de inconstienta?

Majoritatea sfaturilor pe care le primim se axeaza pe unde sa calatoresti, nu pe cum sa calatoresti. Unde si cand sunt mai importante decat cum. Modul in care se promoveaza industria turismului ii impiedica pe oameni sa vada dincolo de locuri si obiective turistice.

[Citeşte continuarea pe viajoa.ro]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Essays in love

Titlu: Essays in love
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2006
Numar pagini: 224
ISBN: 9780330440783

Essays in love este jurnalul unei relaţii de iubire, de la primul sărut până la suferinţa provocată de despărţire. Nu vă aşteptaţi ca povestea în sine să vă răscolească sau ca personajele să fie extraordinar construite. Farmecul lecturii este dat de cu totul altceva. Alain de Botton pune accentul în toate cărţile lui pe modul în care introspecţia ne poate ajuta să ne descurcăm mai bine în viaţa de zi cu zi. Aş zice că meritul principal este capacitatea lui de a pune răspunsurile filozofiei în slujba omului obişnuit.

În Essays in love povestea de dragoste este suport pentru analizarea unor aspecte legate de relaţii. Pe scurt, e ca şi cum ai fi in mintea îndrăgostitului şi ai vedea clipă de clipă ce întrebări îşi pune, ce îl frământă, ce îl face fericit. Şi e chiar e amuzant, credeţi-mă!
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Arhitectura fericirii

Titlu: Arhitectura fericirii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 280
ISBN: 978-973-7984-23-0

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)

"Construim aşa cum scriem: pentru a ţine socoteala lucrurilor care contează pentru noi". Cât timp am citit cartea aceasta, îmi venea din când în când să-mi ridic privirea să văd cam ce s-ar putea spune despre mine după felul cum mi-este aranjată camera. Locuind într-un apartament închiriat, trăsăturile mele n-ar avea cum să se vadă decât în felul în care am folosit mobilierul pentru a fi într-o cât mai mare concordanţă cu ceea ce îmi imaginez şi ştiu despre mine.

Pornind de la idea că ne construim şi ne decorăm spaţiile de locuit în funcţie de ceea ce suntem în mod ideal, Alain de Botton ne introduce în "arta secretă de a ne decora viaţa" şi în felul cum arhitectura (casele noastre şi ale altora) ne pot vorbi despre fericire. Asta în timp ce filosofii au condamnat nevoia de "împodobire", considerând că starea de bine nu are niciun fel de legătură cu materialul şi vizibilul. Psihologic vorbind însă, capacitatea de te lega de lucruri atrăgătoare, chiar dacă ele sunt fragile şi vremelnice, este un semn de bunăstare psihică. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro