bookblog.ro

Nu-ţi sta în cale- 5 chei pentru a depăşi aşteptările tuturor

Scris de • 13 May 2009 • in categoria

0Robert K. Cooper - Nu-ţi sta în cale recenzie
Autor: Robert K. Cooper
Rating: Robert K. Cooper - Nu-ţi sta în cale rating - recenzii carti
Editura:Allfa
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Teodor Fleseru
413 pagini
ISBN:978-973-724-114-6

Există o idee preconcepută atunci când vine vorba de self help-uri şi de oamenii care citesc astfel de cărţi şi nu este una pozitivă. Recunosc că am avut-o şi eu de câteva ori, mai ales la vederea unor titluri de genul "Cum să îţi îmbunătăţeşti viaţa în 7 paşi simpli". Însă până la urmă, cei mai mulţi dintre noi încercăm să fim mai buni, mai eficienţi, să ne dezvoltăm, iar fiecare face asta cum se pricepe mai bine. Dacă un self help ajută pe cineva atunci nu cred că acel cineva ar trebui judecat.

Aşa mi-am alungat îndoielile asupra cărţii Nu-ţi sta în cale, pe care stă scris la loc de cinste, parcă în semn de mândrie, self help. Plus că, văzând cele 400 de pagini, scrise pentru numai 5 chei care să îţi îmbunătăţească viata, m-au intrigat. M-au făcut să mă gândesc că autorul chiar a muncit să scrie această carte, nu doar s-a trezit într-o zi cu o idee genială de pus în 200 de pagini.

Am făcut bine că mi-am alungat îndoielile, pentru că Nu-ţi sta în cale în mod sigur nu este just another self help book. E de ajuns să observi cuvintele: matrice, nucleul amigdalian cerebral, funcţii cerebrale, nu sunt tocmai cuvinte pe care le întâlneşti în fiecare zi.

În ziua când o sută de lucruri merg bine şi unul nu, la ce te gândeşti?

Sunt în cartea lui Cooper lucruri de care ne lovim mereu, tendinţe personale pe care credem că nu le vom rezolva niciodată. Să luăm de exemplu pesimismul, sau negativismul. Ştim cu toţii ce influenţă are asupra vieţii şi cum este în conflict deschis cu legea atracţiei, care spune că atragi lucrurile pe care le gândeşti.

Ei bine, pentru cei care credeau că e ceva în neregulă cu ei, Cooper arată că negativismul este o tendinţă naturală a creierului, o rezistenţă a acestuia la schimbare. Dat fiind faptul că lucrurile bune care ni se întâmplă ne-ar creşte încrederea în forţele proprii, ne-ar face să evoluăm- deci să ne schimbăm-, sistemul de activare reticulară (nu întrebaţi :D) filtrează toate impulsurile care pătrund în trunchiul cerebral şi tinde să amplifice în mod dramatic senzaţiile, comentariile şi semnalele negative, minimalizând şi aproape ignorând încurajările pozitive pe care le primim.

Cât de bun e managementul timpului

Un alt subiect sensibil pentru cei preocupaţi de dezvoltarea personală este felul în care îşi manageriază timpul. Cooper însă le vine în ajutor, atrăgând atenţia că atunci când eşti prea concentrat să îţi respecţi programul, când stai cu ochii pe ceas ca nu cumva să vină ora la care trebuie să te ocupi de altceva pur şi simplu nu te mai concentrezi asupra lucrurilor pe care le ai de făcut.

Atenţie, nu spune că nu ar trebui să îţi planifici timpul. Arată însă că oamenii cu agende burduşite de post-it-uri cu programări la minut nu sunt tocmai eficienţi.

Rămâi flămând, rămâi "nebun"

Momentul în care am conştientizat la toate nivelurile posibile ca nu pot să mai fiu la fel a fost când am văzut pentru prima oară discursul lui Steve Jobs pe care îl puteţi găsi mai jos. De atunci l-am văzut de nenumărate ori, iar dacă nu ştiaţi încă de el vă recomand cu toate stelele să îl urmăriţi.

Spune lucruri deştepte, printre care şi unul pe care l-am redescoperit cu surprindere în cartea lui Cooper. Sunt aproape aceleaşi cuvinte pe care le rosteşte şi Steve Jobs, al cărui discurs chiar este menţionat în notele de la sfârşit. Însă loc să vă spun despre ce este vorba, vă voi spune şi eu, la fel ca Steve Jobs: "Stay hungry, stay foolish".

Scris de Raluca Alexe

Categorie: |



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro