bookblog.ro

12 „reguli” – o poveste subiectivă

Scris de • 10 December 2018 • in categoria

Titlu: 12 rules for life
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 409
ISBN: 978-0-241-45163-5
Cumpara cartea

Un soi de „manual” de bune practici filosofice și pragmatice, pentru o viață mai bună.

Am început să îl citesc pe Jordan B. Peterson până să intru în contact cu toate dezbaterile și controversele în mijlocul cărora se găsește în ultimul timp. Știam că e psiholog practicant și profesor în Canada, știam că stârnise niște valuri prin raportarea sa la „corectitudinea politică” în mediul academic, însă nu știam că, dincolo de nevoia de a nuanța anumite discuții (fapt cu care sunt de acord), a devenit un soi de model/guru pentru zone extreme ale societăților occidentale. Dacă vreți să aflați mai multe despre subiect, aici un portret interesant. De completat sau nuanțat cu analiza asta. Tocmai pentru că poate fi „citit” în multe feluri și pe multe straturi :).

Dincolo de toate acestea, însă, 12 rules for life. An antidote to chaos este o carte care merită citită și are valoare intrinsecă, dincolo de ceea ce face Peterson sau polemicile în care se aruncă. Am oscilat între a-i acorda 3 sau 4 steluțe, iar acul e undeva la jumătate când e vorba de „rating”, tocmai pentru că cele 12 reguli, împreună cu poveștile personale, ironiile, analogiile mitologice-biblice și argumentele psihologice, filosofice și uneori lingvistice ne-ar face, per total, oameni mai buni și o societate mai echilibrată.

Deși nu sunt de acord cu pozițiile sale conservatoare, care apar în unele dintre reguli, pe scurt, Peterson îndeamnă la o viață aproape stoică, în care să te compari doar cu tine de ieri, să te bucuri de lucrurile simple, să îți valorifici prieteniile, să înveți și să te autodepășești constant – atitudini sănătoase față de sine și societatea în care trăim:

1. Stai drept, cu umerii trași în spate.
2. Poartă-te cu tine însuți așa cum te-ai purta cu cineva pe care vrei să îl ajuți.
3. Fii prieten cu oameni care vor ce-i mai bine pentru tine.
4. Compară-te cu tine însuți cu o zi în urmă, nu cu altcineva astăzi.
5. Nu îți lăsa copiii să facă lucruri care te fac să-i displaci.
6. Pune-ți propria casă în ordine înainte să critici lumea.
7. Urmărește ceea ce contează (nu ceea ce dă rezultate).
8. Spune adevărul − sau, cel puțin, nu minți.
9. Presupune că persoanele cu care stai de vorbă ar putea să știe ceva ce tu nu știi.
10. Fii precis în exprimare.
11. Nu deranja copiii atunci când se dau cu skateboard-ul.
12. Mângâie o pisică atunci când o întâlnești pe stradă.

Scrise metaforic și umoristic, aceste reguli spun lucrurilor pe nume din perspectiva autorului, care și-a creat o reputație din a fi brutal de sincer – de altfel, ne îndeamnă pe toți să spunem adevărul sau, măcar, să nu mințim. Ce uită, însă, Peterson atât în scrierea asta, cât și aparent în dezbaterile în care e implicat, este să fie mai nuanțat și să își prezinte adevărurile ca fiind adevărurile sale, nu unele general valabile. Pentru că așa ceva nu există decât în mintea umană, care e, de altfel, plină de contradicții. Dincolo de asta, prin apelul la scriitori, psihologi, filosofi și știință. Peterson creează un mozaic narativ convingător.

Recomand volumul 12 rules for life pentru că este unul care te face să stai față în față cu propriile convingeri, care te provoacă să îți pui întrebări și care construiește o poveste cu multe personaje și fire narative despre ce înseamnă să fii om. Eu am citit acest volum tocmai pentru că este un amestec interesant de sfaturi de dezvoltare personală și păreri controversate, care m-au făcut să îmi explorez propria gândire și modul în care îmi argumentez opțiunile și alegerile.

  • Plusuri

    Sfaturile practice, raportarea la psihologie și filosofie, poveștile personale.

  • Minusuri

    Anumite idei fixe promovate ca adevăruri universal, o narațiune uneori prea lineară față de nuanțele pe care vrea să le explice.

  • Recomandari

    Dacă sunteți curioși să descoperiți o analiză complexă a mitologiilor care ne guvernează, cu argumente psihologice și filosofice.

Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro