bookblog.ro

---

3 întrebări pentru Dănuț Ungureanu

Scris de • 22 January 2016 • in categoria Interviuri

Dănuț UngureanuDe curând scriitorul Dănuț Ungureanu a acceptat provocarea de a fi lector al Ateierului de scriere creativă în SF & Fantasy. Ce înseamnă asta, și cum vede el literatura SF, puteți afla mai jos din trei întrebări-fulger.

Cel mai recent volum al său, Mineral, scris în colaborare cu scriitorul Marian Truță, a apărut în 2015 la Editura Nemira.

Andreea Chebac: De ce crezi că este nevoie de un atelier de scriere creativă pentru genurile SF și Fantasy?
Dănuț Unguranu: În primul rând fiindcă aceste genuri trebuie să fie mai întâi literatură, dacă vor să însemne ceva pe scara valorii, și apoi fiindcă nu e indicat să ne izolăm de marea literatură, să ne auto-marginalizăm.
Dar, desigur, există și nu pot fi ignorate anumite trăsături ale textelor aparținând acestor genuri, dacă ar fi să ne referim măcar la recuzită ori o anume „legislație” în crearea lumilor fantastice. Ca și de o tradiție remarcabil de bogată. Despre toate astea, da, se poate discuta și poate că de aceea un atelier SF&F poate include unele teme și abordări mai... „speciale”.

Andreea Chebac: Ce calități trebuie să dețină un scriitor de SF și Fantasy?
Dănuț Ungureanu: Fantezie, firește. Un bagaj de lecturi bogat și, atenție, nu numai pe tărâmul SF&F. Extrem de important - o bună stăpânire a limbii române. Idei. Originalitate. Măcar un grăunte de spirit autocritic.
Mi se pare mie sau toate acestea se numără printre calitățile unui scriitor, în general?

Andreea Chebac: Care sunt cele mai bune cărți de SF și Fantasy citite de tine?
Danuț Ungureanu: Cred că sunt zeci care concurează, în opinia mea, la rangul de „cea mai...”. Este imposibil să mă hotărăsc fie și pentru o listă de zece. Totuși, dacă ar fi să ridic niște titluri, m-aș opri asupra primei cărți sefe pe care am citit-o în viața mea (pe la 10-11 ani) - romanul „Când se va trezi cel care doarme” al lui H.G. Wells. Aș mai vrea să menționez „Picnic la marginea drumului” al fraților Strugațki, iar dintre români cărțile a doi regretați autori – „Marele prag” de Alexandru Ungureanu și „Chestionar pentru doamne care au fost secretarele unor bărbați foarte cumsecade” de Liviu Radu.

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro