bookblog.ro

---

Ana-Maria Negrilă despre începuturi în literatura SF & Fantasy

Scris de • 7 October 2015 • in categoria Interviuri

anamaria-negrilaAndreea Chebac: De ce este nevoie de un curs special de scriere creativă pentru genurile SF și Fantasy?
Ana-Maria Negrilă:Pentru cei care-au început să scrie în anii ’90, au existat o mulţime de oportunităţi, de cenacluri, de oameni care aveau cultură şi gust pentru literatură şi cu care se putea discuta orice, de la tehnică, la filologie. Exista un cult al cărţilor, pentru că nu trebuie să uităm că nu de mult, în timpul epocii comuniste, cărţile se vindeau pe sub mână şi deseori, plăteam în plus pentru a avea acces la o lucrare SF sau un Almanah Anticipaţia. Atunci am descoperit SF-ul şi universurile minunate pe care le ascundea. Am început cu Radu Nor, dar am trecut repede la Vladimir Colin, Mihai Grămescu, Romulus Bărbulescu şi George Anania. Parcurgeam autori români şi străini în egală măsură. Citeam SF, dar nu numai, pentru că ştiam că un scriitor trebuie să fie în primul rând cititor. Cartea avea valoare, iar cuvântul scris putere.

Am început la fel ca mulţi alţii să frecventez cenaclurile din acea vreme unde se adunau scriitori deja consacraţi, dornici să împărtăşească din experienţa lor, dar şi debutanţi şi aspiranţi în ale scrisului. Apoi am participat la concursuri, tot în căutare de sfaturi pentru a-mi îmbunătăţii stilul. Din păcate, pe atunci nu existau ateliere în care cineva să-ţi spună cum e bine să procedezi şi cum să elimini problemele inerente începutului. Nu exista nici Internetul, nici accesul la informaţie, pe care-l are orice scriitor în ziua de azi, iar documentarea dura mult mai mult. Trebuia să mergi prin biblioteci şi să întrebi pe la prieteni până când cineva reuşea să te îndrume în direcţia potrivită. Trebuia să fii bun, să „furi” meserie de la alţii cât mai repede pentru a putea să publici şi să te faci cunoscut. Dacă ar fi existat un atelier de scriere creativă, aşa cum existau cursuri de pictură şi de actorie, aş fi participat cu siguranţă la unul pentru a elimina mai rapid problemele pe care le are orice începător. În absenţa lui, am ales singura cale posibilă – aceea de-a acumula experienţă cu timpul, de-a construi puţin câte puţin, şi-a învăţa din greşeli.

Andreea Chebac: Ce calități trebuie să dețină un scriitor de SF și Fantasy?
Ana-Maria Negrilă:Un scriitor este un om căruia îi place să citească şi care simte că are ceva de spus. E o persoană care începe să brodeze naraţiuni când merge pe stradă sau se uită la un film. E cineva care n-are astâmpăr până nu-şi scoate din minte aceste imagini şi nu le dă o formă coerentă.  Pe scurt, are chemare. Dincolo de asta însă, trebuie tenacitate, perseverenţă şi cunoştinţe, pentru că scrisul nu se rezumă numai la inspiraţie, ci implică şi o doză serioasă de „transpiraţie”.

Andreea Chebac: Care sunt cele mai bune cărți de SF și Fantasy
Ana-Maria Negrilă: Sigur că există cărţi bune şi proaste, dar dincolo de asta, sunt cărţi care-ţi plac şi care nu. Lista pe care-o voi da va conţine lucrările mele favorite, cele cu care aş pleca liniştită pe-o insulă pustie. Neuromancer de William Gibson, Ubik şi Visează androizii oi electrice? de Philip K. Dick, Mâna stângă a întunericului şi Lumea lui Rocannon de Ursula K. Le Guin, Carnavalul de fier de Serge Brussolo, Aşteptând în Ghermana de Dănuţ Ungureanu, Babel de Vladimir Colin, În căutarea oii fantastice şi Pasărea arc de Haruki Murakami, Baudolino de Umberto Eco şi multe altele.

***

Ana-Maria Negrilă a debutat în 1993 cu povestirea Fragile în Jurnalul SF. Prozele ei au obţinut numeroase premii la concursurile de profil. A publicat povestiri în Jurnalul SF, ArtPanorama, Ficțiuni, String, Galileo, Argos.

A participat la mai multe antologii (Nemira ‘96, Ed. Nemira, 1996; Kult. Vremea demonilor, OmniBooks, 2001; Kult. Cronicile sîngelui, ProLogos, 2001; Alte lumi, alte legende, Media-Tech, 2002; Kult. Radharc, Millennium Press, 2005, New Weird, 2008, Dincolo şi dincoace de noapte, 2012, Lumi Stranii, 2015.

A publicat la editura Diasfera culegerea de povestiri Oraşul ascuns (2005) şi romanul Împăratul gheţurilor (2006) pentru care a obţinut premiul Vladimir Colin în 2008.  În 2015, a publicat doua cărti în format ebook, Cântecul zorilor şi Când lumile se prăbuşesc. A tradus din Harlan Ellison, Lucius Shepard, William Gibson, Stephen King.

***

 Mai multe despre cum să scrii SF & F poți afla de la Ana-Maria Negrilă la Atelierul de scriere SF&FantasyEvenimet pe Facebook





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro