bookblog.ro

---

Interviu Maria Desmirean: „Ne-am dat seama că nu este suficient să promovezi doar cartea, pentru că uneori aceasta are o reputație proastă în rândul celor mici.”

Scris de • 15 September 2015 • in categoria Interviuri

maria desmireanSe anunță un festival nou în București - NARATIV - festivalul de lectură pentru copii. Evenimentul este organizat de Asociatia Curtea Veche, finanțat de ARCUB în cadrul programului cultural „Ești București”.

Festivalul va avea loc la Librăria Cărturești Verona în perioada 21-27 septembrie și va cuprinde o serie de activități gratuite susținute de pedagogi non-formali, artiști, specialiști în educație și psihologia copilului.

Ce aduce nou NARATIV? În primul rând ne-a stârnit curiozitatea pentru că este un festival de lectură care se adresează celui mai tânăr public, copiilor cu vârste între 8 și 14 ani. Apoi, nu negijează nici părinții sau profesorii. Și nu în ultimul rând, abordează lectura într-un mod creativ.

Mai multe ne-a povestit Maria Desmirean, Vicepreședinte, Asociația Curtea Veche și Manager Executiv, Curtea Veche Publishing

Andree Chebac: Curtea Veche Publishing și-a prelungit activitatea de ceva timp cu cea a Asociației Curtea Veche, povestiți-mi vă rog puțin despre aceasta și proiectele pe care le are.

Maria Desmirean: Asociația Curtea Veche a fost înființată acum un an de zile, atât pentru a dezvolta în mod independent activitatea de responsabilitate socială a Curtea Veche Publishing, cât și pentru a mai adăuga o piatră de temelie la creșterea pieței de carte și pregătirea noii generații de cititori. România  se  află  la  coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitori - fapt statistic ce ne îngrijorează și care ne motivează să acționăm pe termen lung. Astfel, văzând numărul mic de adulți care citesc, am considerat că trebuie să ne gândim la viitor și să ne adresăm celor mici pe care să-i învățăm cum să citească în așa fel încât, mai târziu, când vor crește mari, să fie adulții care vor putea lua decizii conștiente în viață. În acest sens, am dezvoltat programul național de lectură Cărțile copilăriei prin care îi provocăm pe copii să citească de plăcere și nu din obligație. Venim în sprijinul acelora care nu au acces ușor la lectură prin donații de carte în medii dezavantajate și gândim campanii de promovare a lecturii în mediul urban. De la înființare și până acum, asociația a organizat peste 20 de cluburi de lectură în comunități din mediul rural și, cu ajutorul sponsorilor și partenerilor noștri, am donat peste 15.000 de cărți noi către tot atâția elevi din aceste comunități. Anul acesta am organizat un tur ciclist caritabil în vederea strângerii de fonduri pentru donații de carte în zonele rurale și acum am lansat NARATIV – Festivalul de lectura pentru copii, ce are loc în București între 21 și 27 septembrie.

AC: Ce ne puteți spune despre acest proiect? Ce aduce în plus față de alte evenimente pentru copii existente deja pe piață?

MD: În urma experienței acumulate în timp, ne-am dat seama că nu este suficient să promovezi doar cartea, pentru că uneori acestea are o reputație proastă în rândul celor mici. Așa că am decis să o luăm invers, de la distracție înspre lectură. În loc să citim și atât, citim și creăm o piesă de teatru pornind de la ce am citit sau realizăm ilustrații originale pentru romanul nostru preferat. În cadrul NARATIV - Festivalul de lectură pentru copii, cărțile devin un pretext pentru creativitate. Am vrut ca oferta noastră să fie cât de atrăgătoare posibil și am ales pedagogi cu experiență și artiști pasionați de ceea ce fac și de lucrul cu copiii.

Mai mult, pentru că știm cât de importantă este influența adulților în formarea oricărui mic cititor, ne-am propus ca încă de la această primă ediție să îi includem pe părinți și profesori în publicul căruia ne adresăm. Pentru ei am pregătit conferințe și seminarii susținute de experți în parenting și în educație, evenimente axate pe familiarizarea participanților cu strategii pe care le pot folosi ca să facă lectura mai distractivă atât acasă, cât și în clasă.

Afis_NARATIV_Festival_de_lectura_pentru_copii_Asociatia_Curtea_Veche

AC: Am văzut că programul evenimentului acoperă un domeniu vast, de la workshopuri pentru părinți până la ateliere de ilustrație pentru copii, cum a fost gândit acest program, după ce etalon?

MD: Am ales acele activități prin intermediul cărora copiii pot să descopere ceva nou despre lectură, să privească într-un fel nou cartea. Activitățile din cadrul NARATIV - Festivalul de lectură pentru copii arată în câte feluri poți citi o carte. În fond, lectura diferă și în funcție de scopul pe care ni-l propunem. Spre exemplu, atunci când ne propunem să punem în scenă o dramatizare a cărții pe care o citim, ne vom îndrepta atenția asupra unor anumite părți ale acțiunii sau asupra trăsăturilor de caracter ale personajelor, pe când atunci când vrem să creăm o coloană sonoră urmărim elemente precum atmosfera poveștii.

Dar, cel mai important lucru al atelierelor pe care le propunem este partea distractivă prin care îi ajutăm pe copii să redescopere cărțile, să le vadă în altă lumină. În ceea ce privește evenimentele dedicate părinților și profesorilor, sperăm ca aceștia să ni se alăture pentru că fără sprijin din partea lor orice inițiative se pierd.

AC: Festivalul se apleacă și asupra modului în care sistemul de învățământ abordează lectura, puteți numi 3 schimbări care credeți că sunt necesare în acest domeniu?

MD: Cred că ar fi extrem de utilă dezvoltarea unui program național de lectură așa cum există în multe țări, cu lecturi recomandate pentru diferite categorii de vârstă și profesori pregătiți cu tehnici interactive de lucru la clasă. Fără îndoială ar fi utilă și introducerea unor standarde de competență în domeniul lecturii care să permită notarea elevilor în funcție de cât de mult își dezvoltă capacitatea generală de analiză a textului și nu pe baza a cât de mult rețin din temele obligatorii. În fond, ei trebuie să fie pregătiți să înțeleagă textele, să citească și în afara școlii.

resized_Foto_Cluburi_de_lectura

AC: Tot în contextul Festivalului, care este principala greșeală pe care o fac părinții atunci când vor să-și apropie copiii de cărți?

MD: Asta sperăm să descoperim și noi în timpul festivalului, prin latura de cercetare care stă la baza tuturor activităților pe care le propunem publicului. Vom colecta feedback de la participanți și vom încerca să găsim răspunsul la întrebări precum aceasta, întrebări pe care și noi ni le punem și la care nimeni nu știe să ne răspundă în absența unor încercări instituționalizate de a studia realitatea lecturii în familiile din România.

AC: Care este cea mai vândută carte pentru copii apărută la Curtea Veche Publishing dintre cele apărute până acum în acest an?

MD: Anul încă nu s-a încheiat, dar vânzările ne arată că „Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina este în top, deși este abia primul volum din colecția de cărți regale pentru copii, „Regii și reginele noastre”. Cartea prezintă, pe înțelesul celor mici, viața și istoria membrilor Familiei Regale a României și a câștigat deja curiozitatea și bucuria cititorilor noștri.

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro