bookblog.ro

---

Reflectii asupra razboiului, raului si sfarsitului istoriei

Scris de • 8 December 2006 • in categoria Gabriel Stan

Autor: Bernard Henri Levy
Rating: 3 stars

(ediţia în limba engleză)

Bernard Henri Levy Reflectii asupra razboiului, raului si sfarsitului istorieiSaptamana aceasta voi prezenta o carte interesanta din punct de vedere al continutului,
dar mai intai tin sa precizez ca opera lui Bernard a fost publicata cu ajutorul programului Cultura 2000 al Uniunii Europene; este o carte recomandata de UE.

Cartea este alcatuita din 2 parti distincte, "Blestematii razboiului" si "Reflectii asupra razboiului, raului si sfarsitului istoriei".

Cine este Bernard Henri Levy si ce reprezinta aceasta carte? Bernard Henri Levy este un jurnalist ilustru, francez, care a calatorit in mai toate zonele de conflict, din Sudan si Sri Lanka pana in Kosovo si Sarajevo. In prima parte el expune parti izolate de pe glob in care masacrul, violenta, executiile umane si tortura sunt lucruri obisnuite, iar in partea a doua el incearca sa sistematizeze esenta violentei moderne prin polemici filosofice si nu numai.

Personal mi-a placut prima parte, deoarece totul era privit dintr-o prisma obiectiva, in schimb partea a doua este in totalitate supusa subiectivismului autotului si nu-i aprob sintezele.

Primul lucru care mi-a atras atentia a fost avertismentul de la inceputul cartii: "["] Cititorul va afla mai jos, reprezentand prima treime a cartii, o serie de povestiri de calatorie publicatre in ziarul Le Monde, intr-o varianta ceva mai scurta, intre 30 mai si 4 iunie 2001. De altfel, va mai putea gasi, ca o subliniere, a acestor povestiri, vreo 50 de note trimitand tot atatea Reflectii, retrospective si decalate. Sa fie oare vorba, propriu-zis, chiar de note? Sau despre remuscari filosofice si politice? Ori despre resturi ale unei memorii mai vechi? Descre excrescente? Dezvoltari care nu si-au gasit locul in reportaje, dar care s-au impus amintirii imediat dupa publicarea primelor? ["]"

Personal am invatat multe lucruri din aceasta carte; am invatat ca in unele parti ale globului violenta este dusa la extreme si din pacate ea este la ordinea zilei, am invatat ca marile puteri nu vor sa se implice in aceste conflicte si am invatat despre suferinta unor popoare care nu au cunoscut mila si pacea.

In esenta avem in fata o carte destul de buna, care ne reaminteste de lucrurile rele din lume, cred ca oricine este interesat de politica si istorie trebuie sa citeasca aceasta carte.

Reviewer: Gabriel Stan





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. fomistu spune:

    Bernard Henri Levy e de fapt binecunoscut cu a sa carte “Barbaria cu chip uman”.
    A facut parte din gruparea Noua filozofie, care reunea filozofi de dreapta in perioada cand aproape toata intelectualitatea franceza era de stanga.
    Cred ca ar fi trebuit sa primeasca mai multe stele acest autor, macar prin stilul inconfundabil in care isi scrie eseurile.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro