bookblog.ro

---

Thailanda

Scris de • 28 June 2007 • in categoria Altele

Autor: Joe Cummings, Steve Martin
Rating: Joe Cummings, Steve Martin - Thailanda rating - recenzii carti

Joe Cummings, Steve Martin - Thailanda - recenzie cartiIn mai mult de patru ani de zile de cand sunt in Thailanda, am vizitat 25 din cele 76 de provincii care alcatuiesc Regatul Thailandez. In majoritatea calatoriilor intreprinse am consultat diferite ghiduri de calatorie. Dar, odata ce m-am mutat din provincia Chonburi in capitala Bangkok, am decis sa imi planuiesc calatoriile, indiferent ca erau ele de o zi sau o saptamana, folosind ghidul turistic Thailanda de Joe Cummings si Steve Martin.

Am cumparat acest ghid de la un anticariat de pe (in)faimoasa Strada Khao San din Bangkok, la un pret de trei ori mai ieftin decat cel cerut in librarii pentru ultima editite a ghidului Thailanda, care se ridica la piperata suma de 1000 Thai baht (75 RON). Este adevarat ca ghidul cumparat de mine era cu o editie in urma fata de Thailanda din librarii, dar stiam din proprie experienta ca preturile sunt in continua fluctuatie, asa ca, chiar si ultima editie a Thailandei avea toate sansele sa prezinte calatorului preturi expirate.

In momentul de fata, pe site-ul oficial al editorului ghidului, Lonely Planet (si in librariile din intreaga Thailanda), este pusa la vanzare a 11-a editie a Thailandei, aparuta pe piata in anul 2005. Interesant de mentionat este faptul ca prima editie a acestui ghid a aparut in 1982, fiind deci republicat (cu modificarile de rigoare) tot la doi ani, iar pe coperta s-a aflat intodeauna numele lui Joe Cummings!

Structura Thailandei este asemanatoare cu cea a Laos-ului, singura diferenta fiind numarul de pagini. Daca Joe Cummings, autorul ambelor ghiduri, a sintetizat toate informatiile necesare unui calator in Laos in 352 de pagini, pentru Thailanda i-au trebuit de doua ori si jumatate mai mult! Acesta diferenta este justificabila si prin faptul ca Regatul Thailandei atrage mai multi vizitatori decat orice alta tara din Asia de Sud-Est. In plus, in Thailanda, oferta in orice domeniu este aproape nelimitata.

Oamenii de marketing specializati pe industria cartilor au constatat ca coperta vinde cartea. Iar editorilor de la Lonely Planet nu le-a scapat acest detaliu. Astfel, coperta Thailandei de Joe Cummings si Steve Martin contine imaginea catorva stupe (monumente funerare in forma de clopot) pe fundalul unui apus rosiatic. Pe una dintre aceste stupe au crescut cateva "buruieni", insinuand astfel ca Thailanda, o tara cu o economie gen "pui de tigru" (care doreste sa devina liderul economic al Asiei de Sud-Est), si-a pastrat misterul trecutului si a facut cu bine fata industrializarii si modernizarii hectice a secolului nostru.

De ce oare nu gasim pe coperta Thailandei imaginea mareata a zgarie-norilor sau a trenului suspendat din Bangkok? Pentru simplul fapt ca majoritatea calatorilor/turistilor vin in "Tara Surasului" pentru a-i descoperi ineditul, acel ceva ce nu se gaseste decat aici, in "Regatul Robelor Galbene". Iar Thailanda de Joe Cummings si Steve Martin este ghidul care te va calauzi si iti va arata "ce sa faci in tara templelor (wat)".

O recenzie de: Mihnea Voicu Şimăndan





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Pingback: Cum călătoreşti ieftin prin Thailanda

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro